Obavijesti

Show

Komentari 1

Putovali su jedan cijeli dan: Hrvatski folkloraši oduševili nastupom na Olimpijadi u Rusiji

Putovali su jedan cijeli dan: Hrvatski folkloraši oduševili nastupom na Olimpijadi u Rusiji

Sjajnim programom u Areni u Ufi otvorena je Svjetska folklorijada na kojoj Hrvatsku predstavlja Ogranak seljačke sloge Buševec. U bogatom programu sudjeluje preko 1500 izvođača iz 39 zemalja

VIDEO

Ufa je grad udaljen više od tisuću kilometara istočno od Moskve, u regiji Baškortostana koja se smatra najbogatijim dijelom ruskog folklora. Trenutno je tamo u tijeku šesta svjetska Folklorijada CIOFF koja se, baš kao i prave sportske olimpijade, održava jednom u 4 godine. Svečano otvaranje održano je 3. srpnja u tamošnjoj Areni, a impozantan program započeo je svečanim čitanjem govora ruskog predsjednika Vladimira Putina. Hrvatsku predstavlja Ogranak seljačke sloge Buševec, inače jedan od najstarijih hrvatskih folklornih ansambala. Olimpijada je revijalnog karaktera, i u njoj sudjeluje 39 zemalja. Nastupi se održavaju širom regije, a mi donosimo reportažu kako su plesači i svirači predstavili Hrvatsku.    

Otvaranje Olimpijade održano je u velikoj tamošnjoj Areni, u koju su, zbog još uvijek aktualnih mjer zaštite od covida, mjesta za posjetitelje bila reducirana. Rusi su za otvaranje pripremili sadržajan folklorni program i pokazali svu raskoš svoje nacionalne baštine. Zemlja koja u svom sastavu okuplja brojne narode i različite kulture ponudila je cijeli raspon plesova i napjeva.

Tijekom nekoliko dana trajanja Olimpijade cijela regija Baškortostana imala je prilike vidjeti razne izvođače. Društva su defilirala oklonim gradovima gdje ih je dočekivalo tisuće građana, a na ulicama Ufe svečana parada otvaranja trajala je dva sata. Hrvatski predstavnici iz Buševca nastupali su sa svojom poznatom koreografijom Turopoljskih narodnih plesova, kao svojim autohtonim izričajem. Inače, Buševec je s tom, ali i s nekoliko drugih koreografija, pobijedio u zadnjih nekoliko godina na brojnim županijskim i državnim natjecanjima. 

Pokretanje videa...

Folklorijada 2021. 01:42

Olimpijada u Ufi je skup niza različitih kulturnih programa iz nacionalnih baština pojedinih država, a osim nastupa kreativnih ansambla, tu je i međunarodna izložba folklora, međunarodna CIOFF konferencija o očuvanju nematerijalne kulturne  baštine, interaktivna kampanja Odbora mladih CIOFF-a i mimohod sudionika. Zbog Olimpijade koja se održava širom cijele regije, ansambli svaki dan putuju na nastupe nekoliko stotina kilometara od glavnog grada. Po onome što su nama kazali, ruski narod je vrlo srdačan, a hrana sjajna.

- Ovo je prije svega veliki događaj za Ogranak seljačke sloge Buševec jer smo odabrani za predstavnike Hrvatske na Olimpijadi. Nakon pandemijskih uvjeta sretni smo što možemo pokazati koliko je kultura važna za jedan narod i koliko je bitno održavati naslijeđe kroz glazbu i plesove. Ovo je još jedna potvrda da nakon ovako velikih sudjelovanja hrvatskih predstavnika u svijetu ulaganja države u folklorni program se mora smatrati bitnom stavkom. Putovali smo jedan cijeli dan jer zbog pandemijskih uvjeta nema dovoljno letova, ali unatoč napornom putu, mislim da smo odlično predstavili svoj program. Sve je sjajno organizirano unatoč i dalje aktivnim mjerama, vrlo srdačno smo primljeni i ponosni što smo dio jednog ovako velikog događaja. Hrana je odlična i cijeli događaj je vrlo dobro organiziran - kazao je Nenad Rožić, predsjednik Ogranka seljačke sloge Buševec.   

U jednom od gradova, član Buševca Mihael Emanuel Večković koji u ime Hrvatske predstavlja tradicijske obrte pokušavao je svirati ruski narodni instrument kurai. Pogledajte u videu kako je to završilo, a nakon što je video vidjela i ruska ministrica kulture, poklonila mu je ručno izrađeni kurai, inače nacionalni instrument Baškira.

Pokretanje videa...

Folklorijada 2021. VIDEO

Unatoč višemjesečnoj stanci i zabrani okupljanja i vježbanja, u Buševcu su se ipak uspjeli spremiti za nastup. U Rusiji su otplesali koreografije Turopolje, Linđo-Dubrovačko kolo poskočica, Draganić, Posavina i Podravina, a tamburaši su spremili još i dva dodatna intermezza, Pavlovec i „Vudri, Vudri“ s kojima su dočarali bogatstvo Hrvatskog folklora, a koje je autorski potpisao Zoran Jakunić koji i ravna orkestrom. Zoran Jakunić, poznati je hrvatski nagrađivani aranžer tradicionalne glazbe i voditelj je niza svirača u velikim folklornim društvima s kojima je osvojio brojna državna prvenstva. U svojoj bogatoj karijeri napisao je stotine aranžmana za društva diljem Hrvatske, uključujući i profesionalni ansambl LADO koji upravo njegov repertoar izvodi unatrag nekoliko godina na Božićnim koncertima.

Ogranak seljačke sloge Buševec osnovan je davne 1970. godine i traje sve do danas. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Bahra uputila savjet Dragani Mirković:  'Nije baš zgodno što nema nešto ušteđenog novca'
PODRŽALA PJEVAČICU

Bahra uputila savjet Dragani Mirković: 'Nije baš zgodno što nema nešto ušteđenog novca'

Ja bih se isto razvela od Tonija na Draganinom mjestu, rekla je Bahra Zahirović iz emisije 'Ljubav je na selu'

Dolores Lambaša danas bi imala 43 godine: Izgubila život nakon kobne prometne nesreće...
U SLAVONSKOM BRODU

Dolores Lambaša danas bi imala 43 godine: Izgubila život nakon kobne prometne nesreće...

U listopadu 2013. javnost je šokirala vijest o teškoj prometnoj nesreći u kojoj je Dolores Lambaša izgubila život
VIDEO Evo kako je Dragana Mirković prokomentirala svoj razvod: 'Ovo mi je jako teško'
SVLADALE JE EMOCIJE

VIDEO Evo kako je Dragana Mirković prokomentirala svoj razvod: 'Ovo mi je jako teško'

U trenutku kada je jedna od najvećih folk zvijezda Dragana Mirković (56) objavila da se rastaje nakon 24 godine braka sa suprugom Tonijem Bijelićem, sjedili smo s njom na kauču u njezinom dvorcu nadomak Beča. Poručila je da prolazi kroz jako teško razdoblje...