Obavijesti

Show

Komentari 0

Rebeka Ljiljak otkrila nam je svoje glazbene korake: 'Punk me najviše karakterno obilježio'

Rebeka Ljiljak otkrila nam je svoje glazbene korake: 'Punk me najviše karakterno obilježio'
4

Iako sada surađuje s violinisticom Ana Marijom Šir kaže da joj je teško odrediti nekoga za duet, jer se ne smatram nekom velebnom pjevačicom već konceptualnom performericom

VIDEO

Glazbenica Rebeka Ljiljak do sad je nastupala u grupi 'Headoneast' sa suprugom Aleksandrom Ljiljakom, a nedavno je izdala svoje prve samostalne singlove 'Ti ni ne znaš' i 'Ninanana'. Ispričala nam je kako teče proces stvaranja vlastitih pjesama, s kojim glazbenicima bi voljela surađivati te kojim nastupima se raduje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Dimšić 00:50

Za obje pjesme snimila je spotove, a trenutačno surađuje s violisticom Ana Marijom Šir, a otkrila nam je kako je tekao proces od pjesme do snimanja spota.

- Proces stvaranja pjesme ide dosta brzo. Inspiracija mi u trenu da cijelu pjesmu u glavi, koju nakon toga najčešće snimim na diktafon mobitela. Zatim dva dana radim na usavršavanju lirike. Izmijenim neke riječi koje su izašle u prvom naletu i doradim ritmiku po potrebi. Zatim šaljem mojoj Ana Mariji Šir na slušanje i ona potom odradi melodijsku podlogu, beat i aranžman. Zatim snimamo prvi demo vokal, a nakon toga i finalni u kojem uvijek promijenim bar jednu riječ u pjesmi. Potom dodamo još neke melodijske linije i tražimo zvuk koji je bas onaj pravi koji želim i vrlo brzo zapravo imamo gotov song - ispričala nam je Rebeka.

Za sebe kaže da je konceptualna pri samom pisanju pjesama, obično unaprijed ima i skicu videa kakvog bih željela da prati pjesmu, a svemu tome joj pomaže i Lea Radolfi koja ju najbolje razumije i uvijek ima super ideje koje dodaju na snazi vizualnom izražaju.

U grupi 'Headoneast' njen suprug Aleksandar ima ''autorsku palicu" tako da tu kao autorica nije imala velike uplive, osim eventualno prijedloga nekih kratkih melodijskih ukrasa i vizualnog dijela priče.

- Obzirom da Aleksandar često ima kompleksne melodije koje zada kao vokalne dionice, a pjevamo unisono, ponekad bi bio veliki izazov otpjevati točno kako je on nacrtao. U tom smislu puno mi je lakše pjevati vlastite pjesme, iako sam se u 'Ninanana' začudila sama sebi kakvu sam si pjevačku dionicu zadala i iskreno nije mi bila baš najjednostavnija za izvesti, kako nisam neki super vokalist niti se smatram pjevačicom - priznala je.

S obzirom na to da pjesme 'Ti ni ne znaš' i 'Ninanana' prate specifične teme, otkrila nam je čime će se baviti u sljedećoj pjesmi.

- 'Ti ni ne znaš' prati tema muško-ženskog odnosa dok je 'Ninanana' posvećena isključivo ženskim suzama, odnosno ne izražavanju emocija. Sljedeća pjesma će govoriti o prekidu, ne nužno muškarca i žene, već prekidu odnosa općenito - ispričala je, ali je i progovorila kakav je njen pogled na odnose između muškaraca i žena.

- Pogled je dubok, nakon popriličnog iskustva, ono što mogu sa sigurnošću reći jest da smo svi odgovorni za svoja iskustva. Odnosi i veze općenito pokazuju nam gdje smo u odnosu na same sebe i idealan su putokaz na kojem dijelu svoje nutrine trebamo još poraditi i što eventualno trebamo iskopati i iznijeti na površinu te osvijetliti - objasnila je Rebeka.

Iako za sada surađuje s Ana Marijom kaže da su i druge suradnje dobrodošle jer općenito voli timski rad i ljude, ali joj je teško odrediti nekoga za duet, jer se ne smatram nekom velebnom pjevačicom već konceptualnom performericom.

Mia Dimšić otkrila hoće li opet na Eurosong: Zatvorila sam to poglavlje, ali postoji mogućnost
Mia Dimšić otkrila hoće li opet na Eurosong: Zatvorila sam to poglavlje, ali postoji mogućnost

- Konkretno dueta što se tiče mislim da bih se na stageu najprirodnije i ugodnije osjećala pokraj naše Ide Prester. Ona ne glumi, angažirana je, otvorena i hrabra - otkrila nam je.

Od malena je bila okružena dobrom glazbom i kaže da se najviše povezala s lirikom Leonarda Cohena. Voli i afričke beatove, a veliki je obožavatelj i stare indijske glazbe.

- Mislim da je inspiracija nešto što dolazi iz svemira odnosno našeg zajedničkog vrela života - Boga. Kao mala curica od naših bendova najviše sam voljela Pips Chips & Videoclips, u čijem sam jednom spotu čak i glumila i sjećam se, to mi je tada bilo ostvarenje sna. Potom postajem pankerica i tu sam najsklonija Toy Dollsima i starim SKA bendovima. Punk me nekako najviše karakterno obilježio u smislu da pjesma ima angažiranu poruku. Da nije samo naklapanje i glazba radi glazbe, već da nešto prenese, dotakne, promijeni - ispričala je Rebeka.

Ljeto planira provesti na Cresu gdje će napuniti baterije, meditirati, biti s obitelji i uživati, a otkrila je i kojem nastupu se najviše veseli i što očekuje od publike.

- Onom gdje će biti ljudi koji razumiju poruke koje prenosim, otvorenog srca i spremni na dobru žurku i oprost mojim falševima - poručila je.

Trudna Hana zapjevala na pop misi uz tatu Tončija: 'Nisam je mogao nagovoriti da miruje'
Trudna Hana zapjevala na pop misi uz tatu Tončija: 'Nisam je mogao nagovoriti da miruje'

Njeni obožavatelji ovo ljeto mogu uživati u prvim pjesmama, a na jesen im već stiže novi singl koji, kako kaže Rebeka, nastao je dok je gledala u šampon za vrijeme boravka u kadi.

POGLEDAJTE VIDEO: SVEKRVA BACILA SNAHIN POKLON

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Glumci i pjevači predvođeni legendarnom Tajči ove subote rasplesat će Bjelovar!
PROMO

Glumci i pjevači predvođeni legendarnom Tajči ove subote rasplesat će Bjelovar!

BOK Fest održava se u Bjelovaru se od 26. travnja do 9. svibnja. Uz desetak vrhunskih predstava domaćih i stranih kazališta, Bjelovarčani će tijekom festivala imati priliku uživati i u brojnim popratnim događanjima

Najveća imena nove techno scene dolaze na Zrće
PROMO

Najveća imena nove techno scene dolaze na Zrće

Nizozemski Verknipt na svoje premijerno izdanje Verknipt Croatia Holiday Festivala ovog ljeta dovodi zvijezde hard techno scene te najavljuje svoj najveći line-up dosad
Debitantski album grupe Donkey Hot zove se ''MAMA'' zato što je mama car
PROMO

Debitantski album grupe Donkey Hot zove se ''MAMA'' zato što je mama car

Tokom slušanja albuma jasno je o kakvom se bendu radi - pjesme su duhovite, upečatljive i neke od njih uvijek će vam izmamiti osmijeh na lice, ali daleko je to od površne duhovitosti, svirka je čvrsta i rifovi osvajaju.