Show

Komentari 0

Rebeka Ljiljak otkrila nam je svoje glazbene korake: 'Punk me najviše karakterno obilježio'

Rebeka Ljiljak otkrila nam je svoje glazbene korake: 'Punk me najviše karakterno obilježio'

Iako sada surađuje s violinisticom Ana Marijom Šir kaže da joj je teško odrediti nekoga za duet, jer se ne smatram nekom velebnom pjevačicom već konceptualnom performericom

Glazbenica Rebeka Ljiljak do sad je nastupala u grupi 'Headoneast' sa suprugom Aleksandrom Ljiljakom, a nedavno je izdala svoje prve samostalne singlove 'Ti ni ne znaš' i 'Ninanana'. Ispričala nam je kako teče proces stvaranja vlastitih pjesama, s kojim glazbenicima bi voljela surađivati te kojim nastupima se raduje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Za obje pjesme snimila je spotove, a trenutačno surađuje s violisticom Ana Marijom Šir, a otkrila nam je kako je tekao proces od pjesme do snimanja spota.

- Proces stvaranja pjesme ide dosta brzo. Inspiracija mi u trenu da cijelu pjesmu u glavi, koju nakon toga najčešće snimim na diktafon mobitela. Zatim dva dana radim na usavršavanju lirike. Izmijenim neke riječi koje su izašle u prvom naletu i doradim ritmiku po potrebi. Zatim šaljem mojoj Ana Mariji Šir na slušanje i ona potom odradi melodijsku podlogu, beat i aranžman. Zatim snimamo prvi demo vokal, a nakon toga i finalni u kojem uvijek promijenim bar jednu riječ u pjesmi. Potom dodamo još neke melodijske linije i tražimo zvuk koji je bas onaj pravi koji želim i vrlo brzo zapravo imamo gotov song - ispričala nam je Rebeka.

Za sebe kaže da je konceptualna pri samom pisanju pjesama, obično unaprijed ima i skicu videa kakvog bih željela da prati pjesmu, a svemu tome joj pomaže i Lea Radolfi koja ju najbolje razumije i uvijek ima super ideje koje dodaju na snazi vizualnom izražaju.

U grupi 'Headoneast' njen suprug Aleksandar ima ''autorsku palicu" tako da tu kao autorica nije imala velike uplive, osim eventualno prijedloga nekih kratkih melodijskih ukrasa i vizualnog dijela priče.

- Obzirom da Aleksandar često ima kompleksne melodije koje zada kao vokalne dionice, a pjevamo unisono, ponekad bi bio veliki izazov otpjevati točno kako je on nacrtao. U tom smislu puno mi je lakše pjevati vlastite pjesme, iako sam se u 'Ninanana' začudila sama sebi kakvu sam si pjevačku dionicu zadala i iskreno nije mi bila baš najjednostavnija za izvesti, kako nisam neki super vokalist niti se smatram pjevačicom - priznala je.

S obzirom na to da pjesme 'Ti ni ne znaš' i 'Ninanana' prate specifične teme, otkrila nam je čime će se baviti u sljedećoj pjesmi.

- 'Ti ni ne znaš' prati tema muško-ženskog odnosa dok je 'Ninanana' posvećena isključivo ženskim suzama, odnosno ne izražavanju emocija. Sljedeća pjesma će govoriti o prekidu, ne nužno muškarca i žene, već prekidu odnosa općenito - ispričala je, ali je i progovorila kakav je njen pogled na odnose između muškaraca i žena.

- Pogled je dubok, nakon popriličnog iskustva, ono što mogu sa sigurnošću reći jest da smo svi odgovorni za svoja iskustva. Odnosi i veze općenito pokazuju nam gdje smo u odnosu na same sebe i idealan su putokaz na kojem dijelu svoje nutrine trebamo još poraditi i što eventualno trebamo iskopati i iznijeti na površinu te osvijetliti - objasnila je Rebeka.

Iako za sada surađuje s Ana Marijom kaže da su i druge suradnje dobrodošle jer općenito voli timski rad i ljude, ali joj je teško odrediti nekoga za duet, jer se ne smatram nekom velebnom pjevačicom već konceptualnom performericom.

- Konkretno dueta što se tiče mislim da bih se na stageu najprirodnije i ugodnije osjećala pokraj naše Ide Prester. Ona ne glumi, angažirana je, otvorena i hrabra - otkrila nam je.

Od malena je bila okružena dobrom glazbom i kaže da se najviše povezala s lirikom Leonarda Cohena. Voli i afričke beatove, a veliki je obožavatelj i stare indijske glazbe.

- Mislim da je inspiracija nešto što dolazi iz svemira odnosno našeg zajedničkog vrela života - Boga. Kao mala curica od naših bendova najviše sam voljela Pips Chips & Videoclips, u čijem sam jednom spotu čak i glumila i sjećam se, to mi je tada bilo ostvarenje sna. Potom postajem pankerica i tu sam najsklonija Toy Dollsima i starim SKA bendovima. Punk me nekako najviše karakterno obilježio u smislu da pjesma ima angažiranu poruku. Da nije samo naklapanje i glazba radi glazbe, već da nešto prenese, dotakne, promijeni - ispričala je Rebeka.

Ljeto planira provesti na Cresu gdje će napuniti baterije, meditirati, biti s obitelji i uživati, a otkrila je i kojem nastupu se najviše veseli i što očekuje od publike.

- Onom gdje će biti ljudi koji razumiju poruke koje prenosim, otvorenog srca i spremni na dobru žurku i oprost mojim falševima - poručila je.

Njeni obožavatelji ovo ljeto mogu uživati u prvim pjesmama, a na jesen im već stiže novi singl koji, kako kaže Rebeka, nastao je dok je gledala u šampon za vrijeme boravka u kadi.

POGLEDAJTE VIDEO: SVEKRVA BACILA SNAHIN POKLON

Najčitaniji članci