Obavijesti

Show

Komentari 10

Red za krunu: Harry je tek šesti u poretku, a Lilibet može biti i kraljica i predsjednica Amerike

Red za krunu: Harry je tek šesti u poretku, a Lilibet može biti i kraljica i predsjednica Amerike
9

Trenutačno priznata, pojednostavljena verzija Elizabetinih nasljednika broji 62 osobe, a definitivno će se povećati s rođenjem još nekoliko najavljenih kraljevskih beba

Dragocjena britanska kruna gotovo je 70 godina u rukama kraljice Elizabete II. (95), a broj njezinih nasljednika u petak se ponovno povećao kad se rodila Lilibet Diana, drugo dijete princa Harryja (36) i vojvotkinje Meghan Markle (39).

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

- Lilibet je došla na svijet u 11.40 sati u bolnici Santa Barbara Cottage Hospital. Majka i dijete su dobro - pisalo je u službenoj objavi. Iako Lilibet, kao ni njezin stariji brat Archie (2), nema titulu princeze, pa čak ni titulu “lady”, ima jednako pravo i mogućnost postati kraljica, kao i drugi Elizabetini potomci.

Harry Meghan engagement

Lilibet je prva članica britanske kraljevske obitelji koja nije rođena u Ujedinjenom Kraljevstvu ili u jednoj od država Commonwealtha te je s rođenjem na tlu SAD-a automatski stekla američko državljanstvo. Osim što bi teoretski mogla postati kraljica, mogla bi postati i američka predsjednica. Međutim, mala je šansa da će uistinu postati suveren, jer je tek osma u nasljednom nizu. Uz to je nasljedni niz vrlo hirovit i vjerojatno će biti znatno promijenjen u trenutku kad bi Lilibet bila spremna za krunidbu.

Hoće li se braća ipak pomiriti? Stručnjaci smatraju da bi beba mogla popraviti napete odnose
Hoće li se braća ipak pomiriti? Stručnjaci smatraju da bi beba mogla popraviti napete odnose

Elizabetin najstariji sin Charles (72) je prijestolonasljednik i s obzirom na to koliko dugo čeka na predaju vlasti, 2011. godine oborio je rekord kao najstariji prijestolonasljednik ikad.

Royal visit to Northern Ireland

Sljedeći u nizu je njegov stariji sin princ William (38), dok je njegov mlađi sin princ Harry (36) tek šesti po redu. Linija nasljedstva prvo u obzir uzima tko je najbliži krvni rođak vladara, u ovom slučaju sin.

Duke and Duchess of Cambridge visit Scotland

Zatim slijede djeca prijestolonasljednika, a njihov redni broj isto je određen starošću. Isti princip primijenjen je s daljnjim potomcima.
Tako prije Harryja prijestolje mogu zauzeti njegovi nećaci i nećakinja.

Kći Harryja i Meghan neće imati titulu, a njeno ime izazvalo je pravu dramu: 'Kakvi licemjeri!'
Kći Harryja i Meghan neće imati titulu, a njeno ime izazvalo je pravu dramu: 'Kakvi licemjeri!'

Treći po redu je princ George (7), četvrta je princeza Charlotte (6), a peti je princ Louis (3). U slučaju da princ William i Kate Middleton (39) imaju još djece, Harry kao i svi nasljednici nakon njega spustit će se na listi za krunu.

Princess Charlotte to begin school

Kad je Elizabeta postala kraljica, njezina djeca “progurala” su se prije njezine sestre i sve očeve braće, zahvaljujući takvim pravilima nasljeđivanja. Zbog sad ukinutog zakona, kraljičina kći princeza Anna (70) nije 9. nasljednica, nego su ispred nje njezina mlađa braća, princ Andrew (61) i princ Edward (57), njihova djeca i unučad. To pravilo je ukinuto 2015., pa je tako princeza Charlotte prva u povijesti koja je zadržala svoje mjesto u nizu unatoč rođenju mlađeg brata.

Trenutačno priznata, pojednostavljena verzija Elizabetinih nasljednika broji 62 osobe, a definitivno će se povećati s rođenjem još nekoliko najavljenih kraljevskih beba. Iz istraživanja koja su provedena početkom 2011. pretpostavljeni broj mogućih rođaka bližio se 6000. Međutim, većina kraljevskih stručnjaka nagađa da uskoro više neće biti potrebno zamarati se tim kompliciranim redoslijedima jer misle da će britanska monarhija skončati tijekom Williamove vladavine, za kojega se zapravo misli da će naslijediti Elizabetu.

Queen Elizabeth Ii Will Celebrate Her 70 Years Of Reign In 2022