Obavijesti

Show

Komentari 14

Šalković: Intrigiraju me serijski ubojice jer čuče u svakome

Šalković: Intrigiraju me serijski ubojice jer čuče u svakome
3

Jedan od najčitanijih domaćih autora Hrvoje Šalković, za drugo kolo biblioteke Balkan Noir napisao je kriminalistički roman za koji kaže da je još bolji od prvijenca

VIDEO

U svakome od nas čuči potencijalni serijski ubojica. Srećom, kod 99,99% ljudi nikada se ne dogodi okidač koji pokrene zlo. Ali isto to zlo čuči u svakome od nas. To patološko ponašanje serijskih ubojica je nevjerojatno uzbudljivo za analizu, kaže Hrvoje Šalković (42).

Jedan od najčitanijih domaćih autora za drugo kolo biblioteke Balkan Noir napisao je kriminalistički roman 'Nova mis Čilea' za koji kaže da je još bolji od prvijenca, 'Valcer protiv Eintrachta'. Ovog puta radnja se odvija u Punta Arenasu, gradu na jugu Čilea, u hladnoj Patagoniji.

- Bio sam tamo u dva navrata, u Punta Arenasu, gradu na samom jugu svijeta. Grad su podigli hrvatski iseljenici, i dan danas čine više od polovice stanovništva (ima ih oko 70.000), činilo mi se sasvim logičnim pozicionirati radnju tamo - kaže Šalković. Što se tiče naslova, objašnjava kako glavna junakinja, mlada detektivka Lara, korijene vuče od bivše Miss Čilea.

- Za njezin lik inspirirale su me sve one hrabre, srčane i pametne žene koje sam u životu znao upoznati. Srećom, bilo ih je dosta takvih. Konverzacije s takvim ženama zaista znaju inspirirati - kaže autor, koji je nakon dva detektiva u prvom romanu ovog puta napravio partnersku kombinaciju mlade detektivke i iskusnog detektiva na zalasku karijere. Nije to planirao jer likove, kaže, oblikuje dok piše roman.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Što se mene tiče, jedna od čari pisanja je u tome što zaista nemaš pojma kako će roman ispasti, u kojem će smjeru izaći. Imao sam u glavi zločin, imao sam lokaciju i atmosferu koju želim postići, ali što se tiče likova, njih oblikujem u hodu. I to je super, stvaraš ih tijekom pisanja, daš im život, zavoliš ih, postanu ti poput članova obitelji - kaže Šalković. Za pisanje svog desetog romana i drugog krimića nije se posebno pripremao, ali kako oduvijek obožava krimiće svih vrsta - od knjiga do filmova i serija - sve mu je to pomoglo u oblikovanju ideje za priču.

- Samo aktiviraš sve ono što se u mozgu skupljalo posljednjih desetljeća - priznaje pisac, koji vjeruje da je tajna dobrog krimića u tome da se guta u dahu, mora intrigirati čitatelje. Kaže i kako mu je jako važno pogoditi atmosferu, napraviti uvjerljive likove i dobro dramaturški posložiti stvari. Sve to pomaže da se roman čita u jednom dahu.

- Kad sam svoj prvi krimić, ‘Valcer protiv Eintrachta’, dao urednici na čitanje, rekla mi je da se toliko uživjela u čitanje da su joj zagorjeli kolači. To mi je najveći mogući kompliment - kaže Šalković, koji je poštovao sva pravila kriminalističkog žanra. Također, pisac tvrdi kako je biblioteka Balkan Noir pravi dokaz da se u Hrvatskoj i našoj regiji oblikovao poseban stil kriminalističkog romana, tzv. balkanski stil, po uzoru na svjetski poznati skandinavski.

Kako izabrati hrvatski krimi roman godine?

Pobjednika nagrade za najbolji krimić biblioteke Balkan Noir biraju čitatelji putem stranice www.24sata.hr/toplista-knjiga/toplista-balkan-noir. Dovoljno je kliknuti na jedan od osam ponuđenih naslova. Glasovanje traje do 15. svibnja, a više o svih osam nominiranih književnih naslova, kao i o biblioteci Balkan Noir te o žanru krimića u Hrvatskoj i u svijetu, može se doznati na stranici www.24sata.hr/specijal/balkan-noir.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'
REALITY SUPRUŽNICI

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'

Tamara i Filip iz showa 'Brak na prvu' tvrde da su se između njih rodile samo prijateljske emocije

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'
MEKA ZA CELEBRITYJE

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'

Podržali su je brojni kolege s estrade, među kojima Rade Šerbedžija, Lepa Brena, Jelena Rozga, Aco Pejović, Andrija Milošević...
Ma što to Filip iz 'Braka na prvu' radi u 4 ujutro? Ne, ne vježba...
NOĆNA PTICA

Ma što to Filip iz 'Braka na prvu' radi u 4 ujutro? Ne, ne vježba...

Filipa Belića su eksperti 'Braka na prvu' spojili s Tamarom Razum. Kad ju je prvi put vidio, tvrdio je da ju nikad ne bi mogao odvesti baki, koja je važna figura u njegovu životu. Ipak, nedavno je promijenio mišljenje