Obavijesti

Show

Komentari 0

Sea Star festival u Umagu je Hrvatskoj donio 33,7 milijuna eura izravne ekonomske koristi

Sea Star festival u Umagu je Hrvatskoj donio 33,7 milijuna eura izravne ekonomske koristi
4

Sea Star je posljednje dvije godine zaredom drugi najposjećeniji domaći glazbeni festival

VIDEO

Exitov Sea Star u Umagu u svojih je pet održanih izdanja, od 2017. do 2023. hrvatskoj ekonomiji donio 33,7 milijuna eura izravne koristi. Uspjeh je time veći jer je u pitanju jedini veliki glazbenih festival u Hrvatskoj koji se održava van turističke sezone, ističe se u istraživanju konzultantske kuće Hotelis, specijalizirane za turizam i hotelijerstvo. U pet navedenih izdanja ukupna vrijednost promocije festivala i destinacije, fokusiranih na brendiranje Umaga, Istre i hrvatskog primorja, na domaćem i nizu inozemnih tržišta iznosila je 23,7 milijuna eura. Ovi podaci dodatno uvećavaju priznanje dobiveno od strane HDS ZAMP-a po kojem je Sea Star posljednje dvije godine zaredom drugi najposjećeniji domaći glazbeni festival.

U analizi je istaknuto kako su glazbeni festivali evoluirali od specifičnih okupljanja do mainstream kulturnih fenomena, privlačeći raznoliku publiku iz cijelog svijeta. I dok je Hrvatska na glasu kao destinacija s velikim brojem festivala Sea Star se ističe po tome što, osim što je van turističke i festivalske sezone, trenutno je jedini veliki međunarodni glazbeni festival u Istri.

Na Sea Star Festivalu nastupit će John Newman, Ofenbach...
Na Sea Star Festivalu nastupit će John Newman, Ofenbach...

Istraživanje pokazuje da ukupna potrošnja na festivalu od 2017. do 2023. iznosi 29 milijuna eura. Posjetitelj Sea Stara troši oko 40% više od prosjeka turista na istoj destinaciji, dok je njihova izvanpansionska potrošnja čak duplo veća u odnosu na prosjek. 
Na temelju dobivenih podataka otkriveno je i da festival angažira i veliki broj djelatnika različitih struka, te je ukupni broj osoba angažiranih uoči i tijekom održavanja festivala procijenjen na preko 700.

U proteklih pet izdanja ulazi Sea Star festivala zabilježili su više od 200.000 ulazaka posjetitelja među kojima stranci čine 40%. Ukupan broj pojedinačnih posjetitelja je 88.000, a ostvareno je 180.00 turističkih noćenja. Prema rezultatima istraživanja oko 95% došlo u Umag isključivo zbog festivala, a čak 98% ispitanika je popravilo ili ostavilo isto mišljenje o gradu, iz čega istraživanje zaključuje da festival ima vrlo pozitivan efekt na brendiranje destinacije.

Posjetitelj Sea Star su mladi. U prosjeku tipični posjetitelj ima 25,5 godina, među njima je 57% zaposlenih, dok je udio visokoobrazovanih i studenata čak 68%. Motivacija za dolazak je u najvećem broju druženje kao socijalni aspekt festivala, glazbeni program kao kulturni, te na kraju i turistički kao prilika da se boravi na moru i lojalnost EXIT brendu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Glumci i pjevači predvođeni legendarnom Tajči ove subote rasplesat će Bjelovar!
PROMO

Glumci i pjevači predvođeni legendarnom Tajči ove subote rasplesat će Bjelovar!

BOK Fest održava se u Bjelovaru se od 26. travnja do 9. svibnja. Uz desetak vrhunskih predstava domaćih i stranih kazališta, Bjelovarčani će tijekom festivala imati priliku uživati i u brojnim popratnim događanjima

Najveća imena nove techno scene dolaze na Zrće
PROMO

Najveća imena nove techno scene dolaze na Zrće

Nizozemski Verknipt na svoje premijerno izdanje Verknipt Croatia Holiday Festivala ovog ljeta dovodi zvijezde hard techno scene te najavljuje svoj najveći line-up dosad
Debitantski album grupe Donkey Hot zove se ''MAMA'' zato što je mama car
PROMO

Debitantski album grupe Donkey Hot zove se ''MAMA'' zato što je mama car

Tokom slušanja albuma jasno je o kakvom se bendu radi - pjesme su duhovite, upečatljive i neke od njih uvijek će vam izmamiti osmijeh na lice, ali daleko je to od površne duhovitosti, svirka je čvrsta i rifovi osvajaju.