Obavijesti

Show

Komentari 0

Sedam hrvatskih filmova je u konkurenciji na ovogodišnjem izdanju Sarajevo Film Festivala

Sedam hrvatskih filmova je u konkurenciji na ovogodišnjem izdanju Sarajevo Film Festivala

Kako je izvijestio HAVC, jedan od njih je u natjecateljskom programu igranog filma, tri u programu dokumentarnog, jedan je u programu studentskog filma i dva u programu kratkometražnog

Ovogodišnje, 27. izdanje Sarajevo Film Festivala, koje će se održati od 13. do 20. kolovoza, predstavlja i sedam hrvatskih filmova u konkurenciji.

Kako je izvijestio HAVC, jedan od njih je u natjecateljskom programu igranog filma, tri u programu dokumentarnog, dva u programu kratkometražnog te jedan u programu studentskog filma. 

U sklopu Natjecanja igranog filma, čija je selektorica programa Elma Tataragić, prikazuje se dugometražni prvijenac Antonete Alamat Kusijanović Murina, koji je osvojio Zlatnu kameru (Camera d'Or) na nedavnom Filmskom festivalu u Cannesu. 

Predsjednica žirija Natjecateljskog programa igranog filma je glumica Jasna Đuričić, dobitnica mnogih nagrada, među kojima su posljednje za ulogu Aide u filmu Quo Vadis, Aida Jasmile Žbanić, nominiranom za Oscara. 

U Zagrebu je predstavljen 27. Sarajevo film festival: 'Ojačali smo kapacitete i kreativnost'
U Zagrebu je predstavljen 27. Sarajevo film festival: 'Ojačali smo kapacitete i kreativnost'

Tri su hrvatska filma u Natjecanju dokumentarnog filma koje u selekciji Rade Šešić donosi 16 filmova. To su kratkometražni Bosanski brodvej Jasmine Beširević, eksperimentalno-dokumentarni kratkometražni Horizont Tanje Deman te dugometražni Tvornice radnicima Srđana Kovačevića. Prva dva na festivalu u Sarajevu imat će svoje svjetske premijere. 

U Natjecanju kratkometražnog filma, prema odluci selektorice Elme Tataragić, prikazat će se deset filmova - dva hrvatska, Sve što dolazi Mate Ugrine, kojemu će ovo biti svjetska premijera, te Kazneni udarac Roka Bičeka

U Natjecateljskom programu studentskog filma prikazuje se 12 filmova, a odabrala ih je selektorica Asja Krsmanović, uključujući Čekaj me Damira Markovine, kojem će projekcija u Sarajevu biti međunarodna premijera. 

Za nagrade Srce Sarajeva ukupno će se natjecati 47 filmova u četiri natjecateljske sekcije - igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma. Osamnaest filmova će imati svjetsku, tri međunarodnu, jedan europsku, 24 filma regionalnu i jedan bosanskohercegovačku premijeru.

Konkuriraju filmovi iz Hrvatske, Albanije, Armenije, Austrije, Azerbajdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Cipra, Grčke, Gruzije, Mađarske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunjske, Srbije, Slovenije i Turske. 

Od ove godine natječu se i TV serije iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova i Slovenije. U konkurenciji ih je 16, među kojima i četiri hrvatske: Novine, 3. sezona, Crno-bijeli svijet, 4. sezona, Dnevnik velikog Perice i Grupa (Bosna i Hercegovina/Hrvatska). 

Počasno Srce Sarajeva ove će se godine uručiti njemačkom redatelju Wimu Wendersu, u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. Wenders će u sklopu industrijskog programa održati i masterclass, a osim toga, retrospektiva njegovih odabranih filmova prikazat će se u festivalskom programu Posvećeno (Tribute to). 

Festival će organizirati i posebnu projekciju novorestaurirane verzije njegovog filma Hotel od milijun dolara, koji je 2000. godine osvojio Srebrnog medvjeda na Berlinskom festivalu