Obavijesti

Show

Komentari 1

Sjećanje na Ljiljanu Molnar Talajić: Profesorici je sa 16 rekla da će doći do Metropolitana...

Sjećanje na Ljiljanu Molnar Talajić: Profesorici je sa 16 rekla da će doći do Metropolitana...
5

Operna diva preminula je na današnji dan prije 15 godina. Knjigu ‘La Molnar’ napisali su njen sin Dalibor Talajić i Jagoda Martinčević

VIDEO

Na današnji dan 2007. godine preminula je velika sopranistica Ljiljana Molnar Talajić. Bila je operna diva koja pjevala u najvećim svjetskim opernim kućama ili, kako su za nju voljeli reći, "posljednji veliki verdijanski sopran, nezaboravna Aida". U spomen na veliku Ljiljanu Molnar Talajić danas će u zagrebačkome Melinu u Tkalčićevoj ulici biti i promocija knjige "La Molnar". Autori su sin sopranistice Dalibor Talajić i Jagoda Martinčević.

- Moja je majka imala impresivnu karijeru sopranistice, no meni su bile važnije neke crtice iz života jer to čini čovjeka. Nisam mogao pisati o njenoj karijeri jer, dok je nastupala, bio sam premlad, zbog toga je tu i Jagoda Martinčević. Tekst nije zajednički, to su dva teksta, a unutar onog biografskog dijela dolaze moje crtice iz majčina života, malo veće didaskalije, neki njeni pogledi - objasnio nam je Dalibor Talajić.

Almira Osmanović: 'Sama sebi se čudim kako sam uspjela ostvariti sve što sam željela'
Almira Osmanović: 'Sama sebi se čudim kako sam uspjela ostvariti sve što sam željela'

Dodao je kako ovo nije klasična biografija, ali da je jedinstvena jer nije suhoparna, a istodobno je ipak i dokument. A to kako nije suhoparna, lako je zaključiti po crticama koje nam je Talajić otkrio. Evo nekih:

- Šesnaest godina je imala kad je odbrusila profesorici: 'Možete vi pričat šta oćete, al' ja ću u Metropolitan doć!'.

- Recite im da ne dolazi u obzir da nastupam. U to doba godine pravim urmašice!

- Ako postoji glazba zbog koje je baš rođena, onda je to Verdijev 'Requiem'. Bila je glas kakav je Verdi mogao samo sanjati.

To su samo neke, a Talajić je ispričao koja je anegdota njemu najdraža. Ljiljana Molnar Talajić nastupala je u Italiji, točnije u Cataniji, rodnom gradu Vincenza Bellinija. Na repertoaru je bila "Norma".

storyeditor/2022-09-16/image_6483441.JPG

- To je, uz Aidu, uloga koja ju je proslavila. Partnerica joj je bila Fiorenza Cossotto. Moja je mama dobila takav aplauz da je Cossotto ušla u garderobu i rekla joj neka izađe i publici kaže da prestanu. Nakon nje ušli su neki mafijaši i rekli da kaže samo riječ i Fiorenze više neće biti. Nije ništa rekla, nikakvo se zlo nije dogodilo - opisao je Dalibor Talajić.

Bilo je često situacija u kojima je bila vani s društvom, a netko bi želio da zapjeva "Ave Maria".

- To su mogle biti birtije, a i ozbiljni restorani. No ako bi netko u dva ili tri ujutro to tražio, moja bi je majka otpjevala. Od Schubertove ‘Ave Marije’ napravila je kavansku pjesmu - našalio se Talajić. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin