Obavijesti

Show

Komentari 3

Slava i gluma su je 'potrošile', a Beba je spas našla u majčinstvu

Slava i gluma su je 'potrošile', a Beba je spas našla u majčinstvu
10

U programu Cannes Classicsa prvi put će se naći domaći klasik ‘Deveti krug’. Prije šezdeset godina u njemu je debitirala Beba Lončar, jugoslavenska Brigitte Bardot

VIDEO

Šezdeset godina prošlo je otkad je glumica Beba Lončar (77) zaigrala u filmu “Deveti krug”. Slovenski redatelj France Štiglic snimio je prema scenariju Zore Dirnbach jednu od najljepših drama o holokaustu koju je snimila hrvatska kinematografija. Upravo će se “Deveti krug” prikazivati u sklopu programa Cannes Classics Filmskog festivala u Cannesu u listopadu i studenom. To je prvi put da se domaći klasik našao u tom programu.

POGLEDAJTE VIDEO:

“Deveti krug” je 1960. bio nominiran za Zlatnu palmu u Cannesu, a sljedeće godine i za Oscara za najbolji strani film. Na Pulskom festivalu osvojio je Veliku Zlatnu Arenu, kao i nagradu publike. Glavnu mušku ulogu igrao je tad 20-godišnji Boris Dvornik, a partnericu, Židovku Ruth Alkalaj, igrala je tad 16-godišnja Dušica Žegarac. Sporednu ulogu Magde igrala je Beba Lončar i to je bio jedan od njezinih prvih filmova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Boris Dvornik napustio nas je 2008., a Dušica Žegarac prošle godine u svibnju. Beba Lončar ove je godine u travnju navršila 77 godina i već odavno živi povučenim životom u Beogradu. Iza nje je veličanstvena karijera i malo je glumica s prostora bivše Jugoslavije kojima je uspjelo proslaviti se na inozemnoj sceni. Debitirala je iste godine kad je snimila “Deveti krug”. Film “Ljubav i moda”, u kojem je igrala ljepoticu Sonju Ilić, bio je najbolja preporuka za nove uloge. U to vrijeme još su je potpisivali pravim imenom - Desanka Lončar, ali kad je prvi put zaigrala u stranom filmu, počela je koristiti umjetničko ime Beba.

Engleski redatelj Jack Cardiff snimao je 1963. u Jugoslaviji holivudski film “Dugi brodovi”. U glavnim ulogama bili su Richard Widmark i Sidney Poitier. Nakon što je jedna glumica odustala od angažmana za lik Gerde, Beba Lončar je prihvatila ulogu i otvorila vrata inozemoj karijeri. Već iduće godine talijanski redatelj Mauro Bolognini pozvao ju je u Italiju i ponudio ulogu u filmu “Žena je predivna stvar”. Odmah nakon toga krenule su ponude, pa je tako 1965. igrala u filmu “Signore&signori” talijanskog redatelja Pietra Germia, a film je osvojio Grand Prix u Cannesu 1966. Kako su davne 1971. pisale novine, ona je već tad počela dobivati uloge i u koprodukcijskim filmovima, a onda se preselila u Rim. U Italiji je brzo naučila talijanski jezik, pa su došli i angažmani, a lijepoj glumici vrata su se samo otvarala. Glumila je uz Marcella Mastroiannija, Massima Ranierija i Vittoria Gassmana. U tom gradu upoznala je i supruga Josipa Dikana Radeljaka. Iako su je talijanski novinari u to vrijeme povezivali s nekim slavnim glumcima i redateljima, Beba je vrlo odrješito to demantirala.

- Moje srce osvojio je naš čovjek, ne želim reći njegovo ime, on je poznat, ali nema veze s filmom - rekla je i prekinula tračeve. U to vrijeme Dikan Radeljak, mladi diplomirani inženjer elektrotehnike, često je poslovno putovao u Rim. Inače Splićanin, najprije je u rodnom gradu bio menadžer vokalno-instrumentalnog sastava Batali. Budući da je volio društveni život, zanemario je poziv i posvetio se glazbi te postao menadžer još nekim bendovima i pjevačima. Onda je došao na ideju da otvori disko-klub i tako je Split dobio Semafor. Bebu Lončar, kako je pisao tadašnji Plavi vjesnik, upoznao je u Dubrovniku, a s obzirom na to da je bio zastupnik talijanske tvrtke za područje Jugoslavije, često je putovao na drugu stranu Jadrana i tako se Beba udala za Dikana. Zna se samo da je s njim u braku bila sve do 1994., a u braku su 1983. dobili sina Lea.

Kad je prije desetak godina dala zadnji intervju televiziji B-92, rekla je da se iz Rima vratila u Beograd i da izbjegava javne nastupe.

- Snimila sam u životu 50-ak filmova, naravno, nisu bile sve glavne uloge, ali život i karijera bili su sjajni. Onda sam u 39. godini rodila prvo i jedino dijete, pa sam odlučila promijeniti način života. Počela sam kao tinejdžerica i činilo mi se da je vrijeme da promijenim način života - objasnila je Beba Lončar. Rekla je da su u to vrijeme ona i njezin bivši suprug osnovali firmu, a ona se htjela posvetiti djetetu, što ne bi mogla da je ostala i dalje glumica.

Bile seks-simboli Jugoslavije, neke su i unovčile svoj izgled
Bile seks-simboli Jugoslavije, neke su i unovčile svoj izgled

- Taj obiteljski život bio je vrijedan takve odluke. A onda sam se 2000-ih odlučila preseliti u rodni grad i zato sam došla u Beograd. Istina je da sam se povukla iz medija jer ne vidim razlog da sjedim po raznim studijima i govorim o raznim temama. Kako je rekla, život joj je sličan životima drugih umirovljenika – s tom razlikom da redovito vježba, ali i ima dovoljno vremena za kave s prijateljicama.

- Nemojte mi to sad kvariti jer doista ne želim da me ljudi prepoznaju na ulici. Ne želim ništa mijenjati i jako uživam u ovakvom mirnom životu - poručila je tada novinarima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Bahra uputila savjet Dragani Mirković:  'Nije baš zgodno što nema nešto ušteđenog novca'
PODRŽALA PJEVAČICU

Bahra uputila savjet Dragani Mirković: 'Nije baš zgodno što nema nešto ušteđenog novca'

Ja bih se isto razvela od Tonija na Draganinom mjestu, rekla je Bahra Zahirović iz emisije 'Ljubav je na selu'

Dolores Lambaša danas bi imala 43 godine: Izgubila život nakon kobne prometne nesreće...
U SLAVONSKOM BRODU

Dolores Lambaša danas bi imala 43 godine: Izgubila život nakon kobne prometne nesreće...

U listopadu 2013. javnost je šokirala vijest o teškoj prometnoj nesreći u kojoj je Dolores Lambaša izgubila život
VIDEO Evo kako je Dragana Mirković prokomentirala svoj razvod: 'Ovo mi je jako teško'
SVLADALE JE EMOCIJE

VIDEO Evo kako je Dragana Mirković prokomentirala svoj razvod: 'Ovo mi je jako teško'

U trenutku kada je jedna od najvećih folk zvijezda Dragana Mirković (56) objavila da se rastaje nakon 24 godine braka sa suprugom Tonijem Bijelićem, sjedili smo s njom na kauču u njezinom dvorcu nadomak Beča. Poručila je da prolazi kroz jako teško razdoblje...