Show

Komentari 3

Slavlje na dvoru: Kraljičin muž, princ Filip slavi 98. rođendan

Slavlje na dvoru: Kraljičin muž, princ Filip slavi 98. rođendan

Filip je rođen kao princ Grčke i Danske 10. lipnja 1921. na otoku Krfu, kao jedini sin grčkog princa Andrewa i njemačke princeze Alice od Battenberga

Princ Filip, suprug kraljice Elizabete II., s kojom je u braku 71 godinu, proslavio je 98. rođendan u ponedjeljak. Filip je najstariji i najdulje služeći suprug monarha u britanskoj povijesti. Kraljica, koja ima 93 godine, opisuje ga kao svoju 'stalnu snagu i vodilju'. 

Filip je poznat po snažnom osjećaju dužnosti, popularnosti, ali i sklonosti gafovima. Tako je početkom godine skrivio je prometnu nesreću u kojoj je dvoje ljudi lakše ozlijeđeno, a njegov se Land Rover prevrnuo na bok. Samo tri dana nakon toga ponovno je vozio i to bez pojasa. Nakon velike osude javnosti, tri tjedna poslije dobrovoljno je predao vozačku dozvolu. 

Uz kraljičino odobrenje, od 2017. ne sudjeluje u službenim dužnostima. Filip nije sudjelovao u službenoj proslavi kraljičina 93. rođendana. Nije viđen ni na kraljevskoj večeri i drugim događajima u povodu državnog posjeta američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegove obitelji.

No fotografiran je u svibnju na vjenčanju te na kraljevskom konjskom natjecanju. Proteklog mjeseca fotografiran je sa svojim praunukom Archijem, sinom princa Harryja i Meghan, vojvotkinje Sussexa.

Kraljica i Filip imaju četvero djece, osmero unučadi i osmero praunučadi.

Filip je rođen kao princ Grčke i Danske 10. lipnja 1921. na otoku Krfu, kao jedini sin grčkog princa Andrewa i njemačke princeze Alice od Battenberga. No njegova obitelj, koja je također imala nizozemske i ruske pretke, bila je prisiljena pobjeći već iduće godine, nakon što je zbačena monarhija i njegov je otac jedva izbjegao smaknuće.

Filip je poslan u škole u Njemačkoj i Škotskoj, a tijekom praznika za njega su se skrbili rođaci.

POGLEDAJTE VIDEO:

PRINC HARRY PONOVNO ŠOKIRAO JAVNOST: Jedan njegov zahtjev iznenadio je mnoge

Najčitaniji članci