Obavijesti

Show

Komentari 1

Stefanovski: Odbio sam ponovo okupiti bend. Patetično mi je to, kao i turneja Rolling Stonesa...

Stefanovski: Odbio sam ponovo okupiti bend. Patetično mi je to, kao i turneja Rolling Stonesa...
6

Gitarist Vlatko Stefanovski u novom intervjuu pričao je o komplimentima koje dobiva od obožavatelja te kako se nosi s tim, raznim suradnjama, svjetskoj glazbenoj industriji i trenutno najdražem formatu svirke

VIDEO

Ne možeš stalno glumiti direktora niti glavnu zvijezdu, treba se prilagoditi. Mudar čovjek zna i s prosjacima i s kraljevima, rekao je u pop magazinu Drivea na radio Yammatu Vlatko Stefanovski (64), gitarist svjetskog ugleda i izvanredni kantautor. 

Na početku intervjua Vlatko je govorio o tome kako se nosi s mnoštvom epiteta obožavatelja, posebno onim da je hodajuća legenda i gitaristički virtuoz.

- Pokušavam ne miješati privatni život sa svojom javnom personom. Znači ja ne vjerujem u svoju personu. To je mit, mitologija. Kako me ljudi rangiraju, hvale, kude, kritiziraju - započeo je Vlatko pa nastavio: 

- Danas sam skuhao grah i napravit ću salatu od paradajza pa popiti dvije žute rakije. Poslije ću dremnuti. Imam siestu kratku, a onda idem u studio. Stvarno pokušavan ne potpasti pod svoj javni imidž. Svima nam znači kompliment i sve nas pogađa hetjanje, kritika, teška riječ, ali upravo zbog toga pokušavam održati za sebe svoj privatni život.

Vlatko Stefanovski o gubitku supruge: O tome mi je teško pričati, ali pomogla mi je glazba
Vlatko Stefanovski o gubitku supruge: O tome mi je teško pričati, ali pomogla mi je glazba

Ovaj nadareni glazbenik postao je poznat sa samo 19 godina. Kako bi preživio radio je filmsku muziku, glazbu za kazalište, koncerte sa simfonijskim orkestrom, filharmonijom, a nastupao je i u solo varijanti kao trio. U karijeri je surađivao s brojnim umjetnicima kao što su Gibonni, Miroslav Tadić i drugi. 

Vlatko se, priznaje, ipak najbolje osjeća u trio formatu. 

- Za mene je idealna formacija trio - bas, bubanj i gitara. Tu su uloge pravilno raspoređene. Nije badava Hendricks svirao u triu i nije Clapton najbolje godine imao u grupi Cream - istaknuo je Stefanovski. 

- Naše pondeblje se nikada nije moglo nositi sa zapadom i više puta sam osjetio civilizacijsku ignoranciju. Ja radim što radim, ako netko to prepozna drago mi je, ako ignorira, ne zanima me - objasnio je Makedonac koji je u intervjuu spomenuo i Gorana Bregovića. 

Naime, Vlatko kaže kako je s Bregovićem dobar prijatelj i da nema potrebe kritizirati ga.

- Napravio je neke izvrsne stvati za sve nas u bivšoj Jugoslaviji. Svima nam je dotakao srce s nekim pjesmama, a to je najvažnije. Ako napraviš pjesmu, imaš sve - rekao je Vlatko.

Glazbenik je i komentirao je li Leb i sol, tada jedan od najmoćnijih bendova, gledao s visoka na popularnost Bijelog dugmeta. 

- Sve što su napravili su i zaslužili - rekao je pa dodao: 

- To je bio ozbiljan bend. Nisam mogao ne biti zahvalan na podršci koji su nam dali. Nastupili smo s njima 28. kolovoza na Hajdučkoj česmi 1977., a bili smo mlad bend. Bregović je mogao reći da ga ne zanima, ali je ipak rekao: "Čuli smo za Leb i sol, neka sviraju kao pregrupa". I ne samo tamo, s njima smo kao pregrupa svirali na Koševu, u Skoplju, na velikim stadionima - prisjetio se Vlatko. 

Psihomodo Pop nastupili ispred HRT-a, Stefanovski ispred HNK
Psihomodo Pop nastupili ispred HRT-a, Stefanovski ispred HNK

Bend Leb i sol opisuje kao superioran u tadašnje vrijeme jer su oni, mladi glazbenici, bili vrlo narbijani, navježbani i svirali puno bolje od ostalih grupa. 

- Bilo je glupo da poslije nas itko svira. Nadam se da ovo ne zvuči glupo ni pretenciozno. Ali tako je bilo. Uživali smo ogroman respekt kod publike i kritike - rekao je.

Davor Puklavec/Pixsell

Što se ponovnog okupljanja iste grupe, Vlatko smatra da to nije potrebno. 

- Smatrao sam da je reunion turneja dovoljna iako su nakon toga stizale neke nenormalne ponude. Scena je sakralno mjesto i tu se mora gajiti ljubav, ako nema ljubavi, nema dobre svirke. Čak mi je patetična turneja Rolling Stonesa. Vrijeme je da se presele na jug Francuske ili Kalifornije i kopaju vinograde i rade kvalitetna vina sa svojom etiketom. Možeš glumit da si mlad do nekog doba, a kasnije to prelazi u patetiku - zaključio je Vlatko Stefanovksi.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Baby Lasagnu kritizirali su zbog znakovnog pozdrava: Evo što on zapravo znači i predstavlja...
NAKON POLUFINALA EUROSONGA

Baby Lasagnu kritizirali su zbog znakovnog pozdrava: Evo što on zapravo znači i predstavlja...

Mnoge je to zaintrigiralo, pa su odgovor na to pitanje potražili kod gospođe Ružice Višnjić, predsjednice Udruge osoba oštećenog sluha iz Vinkovaca

Nizozemac Joost pod istragom EBU-a: 'Do daljnjeg neće imati probe, istražujemo incident'
AFERA NA EUROSONGU

Nizozemac Joost pod istragom EBU-a: 'Do daljnjeg neće imati probe, istražujemo incident'

Nizozemski predstavnik na Eurosongu, Joost Klein, danas je trebao peti po redu nastupiti na probi
Eurosong kasno u noći objavio raspored nastupanja u finalu: Baby Lasagna među zadnjima!
GLAZBENI SPEKTAKL

Eurosong kasno u noći objavio raspored nastupanja u finalu: Baby Lasagna među zadnjima!

Finale će otvoriti Šveđani, a nakon njih nastupaju redom Ukrajinci pa Njemci, Luksemurg, Nizozemska, a šesti po redu je Izrael