Obavijesti

Show

Komentari 0

Što je ostalo od budućnosti iz filma 'Povratak u budućnost 2'

Što je ostalo od budućnosti iz filma 'Povratak u budućnost 2'
13

Marty, Doc i Jennifer su u 'Povratku u budućnost 2' došli u budućnost na današnji dan. Znamo što im se dogodilo, a glumci? Oni su drugačije dočekali budućnost

VIDEO

Krajem studenog 1989. godine, točnije 22. studenog 1989. u kina je došao ‘Povratak u budućnost 2’ . Za onih par koji nisu gledali film, ili za one koji se ne sjećaju dobro, na kraju prvog nastavka Doc Brown odvede Martyja i Jennifer svojim vremenskim strojem u budućnost da bi spasili njihovu djecu. A datum kojeg upišu u vremenski stroj je upravo današnji.

YouTube/Screenshot

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iako nismo dobili sve što je Robert Zemeckis prognozirao u filmu, ipak smo dobili jednu ugodnu budućnost s mnogo tehničkih novotarija. Kako su se u toj budućnosti snašli glumci iz filma i što je s njima bilo?

1) Michael J. Fox

Fox je počeo imati simptome ranog stadija Parkinsonove bolesti 1991. godine, prilikom snimanja filma ‘Doc Hollywood’. No bolest nije bila dobro dijagnosticirana sve do naredne godine. Nakon dijagnoze je Fox započeo piti mnogo više nego prije i trebalo mu je čak sedam godina, tijekom kojih se borio i s depresijom, da sam sebi prizna kakvu bolest ima.

YouTube/Screenshot

S liječenjem je započeo 1998., iste godine kad je obznanio javnosti da pati od te zloćudne bolesti. Od tog trena je oštri zagovaratelj istraživanja Parkinsonove bolesti te je čak i ustanovio zakladu koja pomaže istraživačima iste. Premda je glumu napustio poslije uloge u ‘Zastrašivačima’, još je nekoliko puta dao glas animiranim likovima.

Danas se bavi isključivo svojom zakladom i istraživanjem Parkinsonove bolesti.

POGLEDAJTE VIDEO: Usporedni kraj prvog i početak drugog dijela

Pokretanje videa...

24sata Video 01:12

2) Christopher Lloyd

Christopher Lloyd, popularni Doc Brown, je za razliku od svojeg mladog kolege nastavio sa svojom karijerom u potpunosti nesmetano. Kao i do tada, zadržao je naviku pojavljivanja uglavnom u ulogama čudaka, a često je i davao glas negativcima u animiranim filmovima.

YouTube/Screenshot

Premda se Lloyd nikada nije pojavio u glavnoj ulozi, i dalje pamtimo njegove odlične izvedbe u svim dijelovima ‘Obitelji Adams’, u ‘Vragolastom Dennisu’ i u ‘Čovjeku na mjesecu’ gdje je, paradoksalno, glumio sam sebe.

POGLEDAJTE VIDEO: Usporedni kraj prvog i početak drugog nastavka filma

Pokretanje videa...

24sata Video 01:16

3) Thomas F. Wilson

Razbijača Biffa Tannena je u svim nastavcima ‘Povratka u budućnost’ glumio jedan te isti glumac - Thomas F. Wilson.

Universal Pictures

Wilson je sa svojom karijerom otišao u posve drugačijem pravcu od Foxa ili Lloyda - posve se prebacio na davanje glasa animiranim likovima. Premda se pojavio još nekoliko puta u raznim filmovima, uloge u kojima je glumio se teško mogu nazvati pravim ulogama koliko malo vremena je njima posvećeno.

A osim animiranim likovima, Wilson daje glasove i likovima iz igara, slika slike i bavi se svojom obitelji.

4) Lea Thompson

Majka Martyja McFlya u svim dijelovima trilogije je i nakon ‘Povratka u budućnost’ ostala poprilično aktivna glumica. Dugi niz godina je imala svoju humorističku seriju, poslije koje se prebacila u drugi žanr - krimiće. Serija televizijskih filmova ‘Jane Doe’ , koje ste mogli pratiti i na našim televizijama, je bila dovoljno uspješna da poluči deset nastavaka.

Universal Pictures

Nažalost, prave filmske uloge joj baš i nisu bile naklonjene pa smo Thompson mogli gledati samo u filmovima skoro C kvalitete, ako ne i gorim.

5) Elijah Wood

O čemu mi? Pa, oni malo pažljiviji su vjerojatno primijetili da je dijete koje promatra Martyja kako igra klasičnu arkadnu igru upravo Elijah Wood, u svojoj prvoj filmskoj ulozi. Mladi Elijah je od tog trena imao uzlaznu putanju u karijeri, koja je malo usporena u zadnjih par godina, ali nikako zamrznuta.

VIDEO

A mi? Gdje su sve stvarčice koje smo vidjeli u filmu? Što smo mi dobili?

1) Leteći auti

Nismo im niti blizu. Leteće aute pokušavaju proizvesti od 1926. , no svi nalijeću na iste probleme. Pogonski sustavi koje danas imamo na jedvite jade mogu dići automobile, a kamoli elegantno s njima upravljati kao što smo vidjeli u filmu. Jasno, tu je i problem sigurnosti, a o isplativosti da ne pričamo. Auto koji 'pije' gorivo takvom brzinom da mu treba cisterna baš i nije mali trošak.

Do tada ćemo se držati aviona i video igara u kojima možemo voziti DeLoreana.

VIDEO

2) Hoverboard

Ni pod razno. Čarolija kojom se hoverboard drži u zraku nije niti objašnjena, pa je to vjerojatno razlog zašto ih nemamo. A šalu na stranu, kad već nemamo lebdeće aute, jasno je zašto nemamo niti lebdeće 'skejtove' .

Ipak, to nije spriječilo Universal da izbaci lažnu reklamu. Tko zna, možda jednom i bude funkcioniralo?

VIDEO

3) 'Magična' odjeća i obuća

Opet, nažalost ne. Odjeća koja se sama prilagođava po duljini, širini i visini još ne postoji, a vrlo vjerojatno niti neće. Ne pričamo o tehnologiji, koja će možda i biti izumljena, već o jednostavnoj stvari. Biste li vi prodali majicu koja uvijek paše svom vlasniku, bez obzira koliko se vlasnik udebljao?

Martyjevu obuću, srećom, možete kupiti. Nike je pustio u opticaj posebno dizajnirane tenisice da bi obilježili ovaj dan, no zaboravili su samo jednu stvar. Nema automatskog vezanja vezica! Ah taj Nike.

VIDEO

4) Fuzijski generatori na smeće

Generatori energije na smeće postoje, ali su najobičniji. Spaljuju smeće da bi dobili struju, dakle ništa posebno. A fuzijski generatori su nam i dalje i te kako van dosega. Premda je 2012. godine najavljivano iz Italije da je fuzija postignuta, dan danas čekamo da se ti rezultati provjere, tj. da autori studije puste da se provjere. Miriše malo na prevaru.

5) Instantna vremenska prognoza

Ne, i dalje smo na Vakuli . On nam još može reći samo kakvo vrijeme će otprilike biti ujutro, a kakvo popodne, i što nas otprilike iščekuje u narednih nekoliko dana. Ali to je sve i dalje, otprilike. Prognoza po sekundi još nigdje ne postoji.

VIDEO

Doduše, imamo aplikacije na telefonima koje nam zamjenjuju Vakulu , pa smo barem po tom pitanju napredovali.

6) 'Ralje 19'

S tugom u srcu moramo reći da devetnaestog dijela 'Ralja' nije bilo, a vjerojatno niti neće biti. No onda se sjetimo svih tih divnih filmova o morskim psima, koje produkcijska kuća Asylum pumpa van jednom mjesečno, pa nam je lakše.' Sharknado' , volimo tebe i sve tvoje nastavke.

No Universal je osjetio tugu u našim srcima, pa su ipak napravili prikladan video da bi nas umirili.

VIDEO

7) Pepsi Perfect - vitaminsko piće

Kako je Nike napravio program za tenisice, tako je Pepsi napravio ograničeno izdanje svojeg pića u ambalaži koju vidimo u filmu. Vitamina vjerojatno nema, no to nas ne bi spriječilo da popijemo par gutljaja.

VIDEO

8) Instantna mini pizza iz mikrovalne

Još jedan promašaj. Mini pizzu imamo, instantne pizze imamo, ali pizze koje se od dimenzija mobitela napuhnu do dimenzija normalne pizze... Na to ćemo se, kao i na leteće aute, morati strpjeti.

9) Bespilotne letjelice

O da, i te kako postoje. Premda nisu još udomaćene u onolikoj mjeri u kojoj je to prikazano u filmu, medijske kuće sve češće koriste tzv. dronove kao brzu metodu za izvještavanje s mjesta nesreće, ili jednostavno za postizanje boljih kadrova.

VIDEO

10) Flat screen TV

Sjećate li se ikakvih drugačijih ekrana? Otkad su se pojavili, flatscreen ekrani su jednostavno pregazili svoju 'debeljuškastu' konkurenciju, tako da u dućanima više niti ne možete kupiti ikakav drugačiji ekran. Svaka čast, to je točno predviđanje bilo.

A osim tih par točnih predviđanja o (tada) dalekoj budućnosti, Zemeckis je točno i predvidio da će film odlično proći u kinima ako ga se 'rastavi' na dva dijela, a ne samo na jedan nastavak. Danas, kada je to posve normalna pojava, niti ne trepnemo na činjenicu da će neki film biti razlomljen na puno malenih komada, no 1989. je to bilo u potpunosti novo.

Takva odluka je studiju donijela milijune dolara, jer su i drugi i treći nastavak 'Povratka u budućnost' utržili preko tristo milijuna dolara u kinima. Za to vrijeme, a i za današnje, izvrstan novac. Koje još odluke su bile donesene, a koje su napravile film boljim?

1) Stroj za putovanje kroz vrijeme je trebao biti kutija

Ili nešto slično tomu, prema navodima Stevena Spielberga. No tek kad su Zemeckis i njegov suradnik Bob Gale došli na ideju da naprave nešto s kotačima je svima bilo jasno kamo film treba ići.

Budimo iskreni, DeLorean je toliko bolja opcija od neke tamo kutije.

YouTube/Screenshot

2) Kraj je trebao imati veze s nuklearkom

Sudeći prema pričanjima, DeLorean, Marty i Doc su na kraju trebali završiti u pustinji, blizu pokusnog mjesta za nuklearne bombe. Premda bismo vrlo rado pogledali i takvu verziju događaja, verzija u kojoj Doc juri po kablu, dok Marty juri u DeLoreanu, da bi obojica stigli munju, nam zvuci mnogo zabavnije.

3) Ljudi iz Universala su mrzili naslov

Jedan producent je čak dobio ideju da nazove film 'Svemirac s Plutona'. Ali sve te čudne ideje su pale u vodu kad je Spielberg poslao pismo u studio.

Fotolia

- Dragi Side, hvala ti za tvoju duhovitu poruku. Svi smo se jako nasmijali na nju - napisao je Spielberg i to je bilo to, naslov filma je ostao.

4) Prvotna ideja za nastavak se odvijala u '60. godinama

Bob Gale je dobio zamisao da je George McFly odjednom sveučilišni profesor i da je Lorraine postala dijete cvijeća. Srećom, to je vrlo brzo odbijeno jer se nikako nije slagalo s originalnim krajem.

5) Nastavka nije niti trebalo biti

Robert Zemeckis i Bob Gale su napisali i snimili svoj film, očekujući prosječan uspjeh. A kad je film postao kultni hit, ostali su zaprepašteni. Kraj kojeg su napisali je tamo bio samo zbog dobre humorističke note, a ne zbog ideje o nastavku.

Ali u novcu je sve, pa kad su producenti uvidjeli koliko je film uspješan, istog trena su skočili na ideju o nastavcima i napravili klasik. A daljnjih nastavaka ove trilogije neće biti. Barem ne ako Zemeckis ima išta za reći o tome.

- Nema 'Povratka u budućnost 4' niti bi trebalo biti 'Povratka u budućnost 4'. Mislim da ne bi trebao postojati četvrti nastavak ičega. Tri je dramatičan broj, kao tri čina. Četiri je paran, četiri je dosadan - odlučno je izjavio Zemeckis.

Mi se s njime u potpunosti slažemo.

Povratak u budućnost: Marty McFly ostavio je Wham, Werder, Platinija i Maradonu, a našao Ronalda, Messija...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'
'ONA JE CENTRALNA FIGURA'

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'

U vezi smo. Dogodilo se prije dovoljno dugo vremena, ali ne želim ići u detalje, rekla nam je pjevačica i voditeljica

Sestra Stele Rade osvojila 5000 eura, a pojavile su se i ljubavne iskre? 'Pričat ćeš s njim kasnije'
'TKO TO TAMO PJEVA'

Sestra Stele Rade osvojila 5000 eura, a pojavile su se i ljubavne iskre? 'Pričat ćeš s njim kasnije'

Natali Rade u posljednjem izazovu u showu 'Tko to tamo pjeva?' eliminirala je imitatoricu Abbe. Zatim je na kraju lutkar donio 5.000 eura
Hollywood je stigao u Zadar, a stanari odobrili: 'Samo nek' oni snimaju, dali su nam po 700  €'
ZADAR PRETVORILI U MOSUL

Hollywood je stigao u Zadar, a stanari odobrili: 'Samo nek' oni snimaju, dali su nam po 700 €'

Zadarski kvart Voštarnica danima je bio zatvoren za parkiranje, a dio centra grada preko noći pretvorio se u irački Mosul. Stanari nam otkrivaju kako je to biti u žiži zbivanja...