Obavijesti

Show

Komentari 30

Štulić traži više milijuna eura: Nanijeli ste mi neizmjernu štetu

Štulić traži više milijuna eura: Nanijeli ste mi neizmjernu štetu
6

Za drugu polovinu 1980. ste ubrali barem 50 000 tadašnjih maraka samo od Jugotona na ime mojih autorskih honorara koje nikada nisam vidio, a sljedeću ’81. kudikamo više, napisao je u tekstu u kojem proziva SOKOJ

VIDEO

Bivši frontmen Azre Branimir Johnny Štulić (67) već četiri desetljeća vodi bitku oko autorskih prava svojih pjesama. Štulić je 1981. izašao iz Saveza kompozitora Jugoslavije jer nije želio preko tog udruženja štititi autorska prava. Sad se ponovno oglasio o toj temi i obrušio se na SOKOJ, koji desetljećima, tvrdi glazbenik, zarađuju na njegovoj glazbi. 

Davor Visnjic/PIXSELL

- SOKOJ, što znači Savez kompozitora Jugoslavije (premda bi u tom slučaju trebalo SKOJ, ali da se raja ne dosjeti, sitno izmjene naslov), zadrži ime i u novim okolnostima iako bi ispravnije bilo, po istom načelu, SOKOS, jer Jugoslavije više nema, a sad je to Organizacija muzičkih autora Srbije, dakle, to SOKOS se čita Savez organiziranog kriminala Srbije, i to s obje strane, s lijeva na desno i obratno, kako god se uzme, budući da ako laže koza, ne laže rog, što je, uostalom, i vidljivo iz dopisa kojeg bjȅh primoran dotičnima uputiti - započeo je Štulić svoju objavu na YouTube kanalu. 

Kaže kako su im poslali zadnju opomenu pred isključenje. 

- Eto, ima tome punih četrdeset godina da se vi o taj dokument oglušujete. Za to vrijeme ste mi nanijeli neizmjernu štetu. Ja sam po tadašnjim zakonima morao ući u SOKOJ da bih dobivao svoje autorske i ine prinadležnosti, međutim, one nisu stizale. Na moj upit zašto, odgovoreno mi je da vaša firma prelazi na kompjutere od ’74., i da zbog toga niste u stanju isplaćivati honorare (ali ste itekako sposobni ubirati dotične, dapače, vaš prelazak na kompjutere je potrajao sve do rata, punih 17 godina, ako se već ratno vrijeme ne računa, tako se, uostalom, i sami hvaliste na vašoj Internet stranici). Zbog toga sam odmah prije 40 godina u veljači ’81. raskinuo svaku suradnju s vama, no čak i tako ste (po istom obrascu) još polagali pravo na ubiranje mojih honorara sve do isteka te kalendarske godine (znajući da ih nikada nećete isplatiti), štoviše, toliko vam se osladilo da mi ne silazite sa nježnika sve do današnjeg dana - napisao je Štulić. 

Kaže kako nije primio ni kune od SOKOJ-a u svom životu. Naveo je i cigre koje su zarađivali njegovim zaslugama.

- Za drugu polovinu 1980. ste ubrali barem 50 000 tadašnjih maraka samo od Jugotona na ime mojih autorskih honorara koje nikada nisam vidio, a sljedeću ’81. kudikamo više, da ne spominjem radio-difuzna izvođenja kako u zemlji tako i inozemstvu (koja su daleko platežnija). Međutim, vi niste prestali s ubiranjem mojih prihoda ni po isteku ’81., već ste produžili sve do 1994., kad ste me u zamjenu za hrvatsku 'Oluju' predali ZAMPU (vidi se da radite za istog gazdu), dakle, tu ste me svake godine oštetili za milijun eura, jer, premda ste znali da ja nemam ništa s vama, opet do rata je na svakom nosaču zvuka stajalo SOKOJ i, naravno, moji radio-difuzni prihodi su se slijevali u vaše kofere, a upravo je to i razlog vašem podmetanju nepostojećih web licenci na moje pjesme, content ID-a i općenito drugih lažnih i neistinitih podataka - napisao je Štulić. 

Štulić je iznio i cifre. 

- Ipak to ne znači da vam matematika ne ide od ruke, naprotiv, i sami ćete lako izračunati koliko tih trinaest godina po milijun eura iznosi, dodatno kamate. A neću vam oprostiti ni tih godinu i po, ’80. i ’81. To je što se tiče glavnice iz Jugoslavije. A za ove druge potonje grijehe koji se očito protežu od ’94. sve do današnjih dana (jer čemu onda ovo prometovanje), još 26 milijuna, dakako s kamatama, dok bezočnost vašeg 'poslovanja' nema cijenu, pa ću je otpisati - zaključio je Štulić. Uz objavu, Štulić je priložio i dokaz o otkazu autorskih prava preko SOKOJ-a. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'
REALITY SUPRUŽNICI

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'

Tamara i Filip iz showa 'Brak na prvu' tvrde da su se između njih rodile samo prijateljske emocije

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'
MEKA ZA CELEBRITYJE

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'

Podržali su je brojni kolege s estrade, među kojima Rade Šerbedžija, Lepa Brena, Jelena Rozga, Aco Pejović, Andrija Milošević...
Ma što to Filip iz 'Braka na prvu' radi u 4 ujutro? Ne, ne vježba...
NOĆNA PTICA

Ma što to Filip iz 'Braka na prvu' radi u 4 ujutro? Ne, ne vježba...

Filipa Belića su eksperti 'Braka na prvu' spojili s Tamarom Razum. Kad ju je prvi put vidio, tvrdio je da ju nikad ne bi mogao odvesti baki, koja je važna figura u njegovu životu. Ipak, nedavno je promijenio mišljenje