Obavijesti

Show

Komentari 4

Suzana Nikolić: Priroda je moj lijek za probleme, volim Sljeme

Suzana Nikolić: Priroda je moj lijek za probleme, volim Sljeme
5

Glumica Suzana Nikolić ovih dana radi punom parom. Dane provodi na setu nove serije ‘Na terapiji’, no uvijek nađe vremena za druženje s obitelji

VIDEO

Seriji “Stipe u gostima”, u kojoj već šestu sezonu igru Lanu, Suzana Nikolić (47) posebno se raduje. Velika podrška joj je suprug, profesor na Akademiji dramske umjetnosti i fotograf Enes Midžić. Osim u najdugovječnijoj hrvatskoj humorističnoj seriji, publika će je uskoro moći gledati u novoj predstavi u ZeKaeM-u, na kojoj počinje raditi u studenom.

Café24: Je li vam dosadila uloga Lane u seriji ‘Stipe u gostima’? Jeste li osjetili zamor ili se i dalje veselite toj ulozi?

Mislim da je serija ‘Stipe u gostima’ i uloga Lane prekrasna stvar koja mi se dogodila u dobi kad je sve manje uloga za glumice mojih godina. Osim toga, mogućnost koju glumac dobije da razvija svoj lik kroz niz sezona nikako ne bih podcijenila. Jako volim svoj posao i zahvalna sam što sam u mogućnosti raditi to što volim i živjeti od toga.

Café24: Čime je serija ‘Stipe u gostima’ zaintrigirala gledatelje?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Serija je spontana, duhovita i zabavna. Govori na humorističan način i kroz različitost lako prepoznatljivih hrvatskih mentaliteta o svakodnevici i problemima malog čovjeka. Mislim da gledatelji mogu prepoznati u nekim likovima ili sebe ili nekog bliskog sebi ili situacije u kojima se i sami možda znaju naći u životu. Simpatiziraju je i rado gledaju različite generacije. Moglo bi se reći ‘od 8 do 88’, što je dobitna kombinacija.

Café24: Kakav je osjećaj s Vedranom Mlikotom, s kojim se znate još od studentskih dana, igrati bračni par, katkad snimati i “ljubavne” scene?


Vedran je ugodan partner i kolega i jako dobar čovjek. Osim toga, vrlo je duhovit i zabavan, tako da vrijeme na snimanju prolazi u vrlo toploj i ležernoj atmosferi premda radimo i po 13 sati dnevno, što je vrlo zahtjevno i naporno.

Café24: Zagrebački naglasak i intonacija glatko su vam sjeli, barem tako kažu gledatelji. Je li bilo teško to postići? Vi ste Slavonka, a Lana je Zagrepčanka...

Prve tri sezone sam sve epizode prolazila upravo zbog zagrebačkoga govora s kolegicom i prijateljicom Uršom Raukar, koja je savršeni govorni model za zagrebački sleng. Kasnije bih je povremeno konzultirala vezano za pojedine riječi za koje nisam bila sigurna pripadaju li zagrebačkom govornom podneblju ili ne i koje su zapravo najbolji izbor, s obzirom na to da je naš scenarist Ognjen Sviličić ipak ‘jači’ u dalmatinskom jezičnom izričaju.

Uvijek ima dosta intervencija u samom scenariju što se tiče zagrebačkoga govora, koje uglavnom provodim uz pomoć naše urednice Jasmine Božinovske. Smatram da je za glumce važno da mogu za potrebe uloge preuzeti onaj govor i jezik kojim se izražava dramska osoba koju igraju, da s lakoćom mogu koristiti bilo koji dijalekt, a da to pri tome zvuči kao da su s njim ‘rasli i srasli’. U suprotnom, nema talenta koji to može nadomjestiti.

Café24: Postoji li neka uloga koje biste se danas možda odrekli, koju biste izbrisali iz profesionalne biografije?

Ne, ne postoji. Naravno da je bilo uloga kojima nisam bila zadovoljna. Bilo je i predstava za koje sam se pitala zašto sudjelujem u njima, ali smatram da sam uvijek ponešto naučila. Na koncu, treba htjeti, moći i znati prigrliti i svoje neuspjehe da bismo se mogli susresti sa svojim uspjesima. Znam da ovo zvuči kao neka budistička mudrost, ali zaista tako mislim. Osim toga, ja i jesam veliki simpatizer budizma, samo mi ga nije baš jednostavno provoditi u svakodnevnom životu.

Café24: Prema vašem životopisu, uspjesima za koje ste se izborili i problemima iznad kojih ste se uspjeli uzdići, žena ste koja se ne boji riskirati i ne bježi od izazova.

To je istina. Ne znam mogu li to pripisati hrabrosti ili gluposti, ili je oboje u pitanju! Ima tu i puno znatiželje, ali i neke neustrašivosti. Zapravo, nisam od onih koji zatvaraju oči pred problemima. Kad vidim pred sobom prepreku, ja se zaista trudim svim svojim snagama pronaći način kako bih je savladala, ‘bez obzira na cijenu’. Ali i kad pogledam unatrag, sve sam svjesnija da sam samu sebe, i ne znajući to, često izlagala rizicima. Možda i nepotrebno, ali eto, takav je moj životni put, to je valjda moja karma. Još kao mala voljela sam izazove kroz otkrivanje novih prostora, ljudi, običaja.

Obožavala sam putovanja. Znali su govoriti za mene da bih se snašla i na Mjesecu! Doduše, još uvijek jako volim putovati, samo sad me već putovanja prilično iscrpljuju. Možda zato što sam zaista često na putu. Ove godine sam dva puta bila u Istanbulu, zatim proljetos u New Yorku i Berlinu, nedavno u Zürichu, a do kraja godine me još čekaju putovanja u London i Stuttgart. Sve poslom. Po Hrvatskoj da i ne govorim.

Café24: Vaša kći s 11 je godina napisala svoju prvu knjigu, piše poeziju. Ima li glumačkih afiniteta?

Maštovita je i posjeduje bogat jezični izričaj. Ali isto tako se vrlo dobro snalazi i u drugim područjima. Za sada ne pokazuje sklonost prema glumi. U svakom slučaju, nadam se da će raditi ono za što osjeća ljubav i kroz što se može u potpunosti realizirati i ispuniti i na osobnom i na profesionalnom planu.

Café24: Kakav odnos ste razvili s njom?

Pokušavam biti dobra majka, najbolja što mogu. Usmjeravam je prema onome u čemu mi se čini da je uspješna. Nikad nisam gradila autoritet na strogoći, vjerojatno sam često previše popustljiva i premekana, ali više zato što je doživljavam kao osobu s kojom treba razgovarati i otvarati joj prostor za razvoj kroz afirmativni dijalog, uvažavanje i razumijevanje njezinih želja i potreba. No naravno da ni to nije idealno rješenje za odgoj djeteta. Imamo i mi loših dana i trzavica. Nije lako biti roditelj, pogotovo kad vam se čini da je dijete pametnije i mudrije od vas. Ali u svakom slučaju mislim da imamo odnos koji je pun podrške, razumijevanja i ljubavi, a to je najvažnije!

Café24: Kako se nosi s vašom popularnošću? 


Odlično. Poznaje prirodu mog posla, zna da sam javna osoba, s tom sviješću je i odrastala i ne primjećujem da je to na bilo koji način smeta ili opterećuje.

Café24: Kako najradije ispunjavate slobodno vrijeme?


Odlascima u prirodu, čitanjem, druženjem s prijateljima, kuhanjem.

Café24: Na koji način otpuštate kočnice u životu?

U tome mi može pomoći jedino priroda, hodanje u prirodi. I fina ukusna hrana. Velika sam obožavateljica dobre kuhinje, premda ne jedem meso.

Café24: Stignete li i danas pješačiti četiri puta tjedno rano ujutro na Sljeme?

Sljeme je moja velika ljubav i koristim svaki slobodni trenutak da propješačim svoj uobičajeni put od Lagvića do Kraljičinog zdenca, bez obzira na godišnje doba. Da, obično je to rano ujutro, prije nego što mi počinju dnevne obveze. Gotovo bih mogla reći da sam ovisna o tim odlascima u sljemensku prirodu i jako mi puno znače za održavanje tjelesne i duhovne kondicije.

Café24: S kakvim se ljudima okružujete?

Samo s onima koje volim i koji vole mene. Ali isto tako, što sam starija, sve mi je važnije imati mogućnost intelektualnog i duhovnog rasta u interakciji s ljudima koji me okružuju.


Café24: Kako ste proveli ljeto?


Radno! Šestu sezonu ‘Stipe’ snimali smo do početka sedmog mjeseca, zatim sam imala angažman na Brijunima, gdje sam provela većinu ljeta. S obzirom na to da sam u povjerenstvu za glumačku nagradu HDDU-a, putovala sam u Split i Dubrovnik kako bih pogledala premijere na ljetnim festivalima. Drugu polovinu osmog mjeseca bila sam u Zürichu, gdje sam vodila međunarodni simpozij i praktičnu radionicu ‘Living images’ posvećenu glumačkoj tehnici Mihaila Čehova.


Café24: Po povratku vas je čekalo snimanje epizoda nove serije HRT-a “Na terapiji”. 


U seriji igram majku čija kći zbog izvjesnih problema odlazi određenim danom u tjednu na terapiju psihoanalize. Jako sam sretna što sam dio te izvrsne glumačke ekipe s Elvisom Bošnjakom na čelu. Tekst je sjajno adaptirala Lada Kaštelan. Originalna inačica scenarija pripada Izraelcima, u međuvremenu seriju su preuzele i druge strane televizije, pa evo i mi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija
Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...
ATRAKTIVNA CRNKA

Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...

Žana Štrbac Kukolj bila je omiljeno lice emisije 'Nova lova', a sudjelovala je i u reality showu 'Farma'