Obavijesti

Show

Komentari 15

'Sve krive poteze koje sam u životu povukla, ponovila bih'

'Sve krive poteze koje sam u životu povukla, ponovila bih'
10

Ksenija Prohaska otvoreno o bezbrižnom odrastanju, dva razvoda zbog kojih nije izgubila vjeru u ljubav, karijeri u Hollywoodu i sreći koju je u zrelim godinama našla

VIDEO

Zadnje dane 2013. godine Ksenija Prohaska, glumica splitskog HNK, provela je u krugu obitelji. Kaže kako je danas najviše mogu obradovati mir, obitelj, sklad. Tako je ispunjena srca uživala na polnoćki s dragom joj prijateljicom Davorkom i sutradan u božićnom ručku kod sestre Ine. Prošetala je, priča, Rivom do Crkve sv. Frane, pomolila se za svoje najdraže. Smirena i opuštena, Ksenija je, priznaje, naučila radovati se životu.

- Ujutro kad ustanem, uživam u pogledu sa svoje terase na more i otoke. Uživam i u prijateljima, u svojoj ljubavi, kćeri Ani, unuci Carolini. Volim kad su sestra Ina i moj partner Sandro pored mene. Drago mi je slušati Leonarda Cohena, Pavarottija kad pjeva ‘Carusa’, to me sjeća na nezaboravnu predstavu ‘Tetovirana ruža’. Možda najviše od svega uživam u lakoći, nježnosti kojom sebi opraštam sve svoje padove i propuste - kaže Ksenija.

Riješila se, priznaje, svih svojih strahova, a najviše ju je u životu tištila bojazan da joj vlastiti život ne prođe u imitaciji života.

- Bojala sam se da me netko ne prisili biti ono što nisam. Dugi niz godina učila sam se umjetnosti življenja, a to je kako dati sebe i svoje srce drugima. Učila sam i kako pomoći dragim ljudima, vratiti radost. Na tom su putu svi moji strahovi nestali, pa čak i onaj strah od samoga sebe. Danas mi ništa nije važnije od pokojeg smiješka i znaka da ću možda ponovo otkriti neke sasvim nove horizonte. Oprostim si sve što sam izgubila ili propustila napraviti jer danas shvaćam da sam u vlastitom životu mogla biti i manje sretna. Ponajviše uživam u tome što svoj život uistinu živim punim plućima - priča glumica, koja se nedavno vratila s dojmljiva putovanja u Istanbul.

Posjet turskom velegradu bio je toliko nezaboravan da će jednom o tome napisati knjigu. Putovanja joj, dodaje, inače puno znače i veseli se svakom od njih.

'U Hollywoodu sam odmah doživjela kulturni šok'

Osim što je sa svojom predstavom “Marlene Dietrich” proputovala svijet, Ksenija je 14 godina živjela i radila u Hollywoodu, među mnogim velikanima s kojima je igrala je i Warren Beatty. Tamo se, na snimanju filma “Transilvania 6-5000”, zaljubila u američkoga glumca Johna Bynera i udala se za njega. Iz ostvarenja američkog sna pamti, kaže, samo sretne dane. Loša su sjećanja, ističe, brzo izblijedila.

- Kad sam došla u Kaliforniju, bila sam šokirana količinom restorana, stalno su govorili da idu na ručak, da idu na večeru i uvijek su nekud žurili. I danas mi je smiješno kad se sjetim izraza ‘power lunch’ ili ‘power dinner’. Najdramatičniji trenutak bio je moj dolazak, jer doživjela sam ne samo kulturni šok nego sam u svakom pogledu bila šokirana. Među ostalim i životom u prekrasnoj vili u najelitnijem dijelu Honolulua na Havajima - prisjeća se.

Ne misli da ju je američki način života promijenio. Poprimila je, kaže, samo američki akcent, naučila je puno i ozbiljno raditi, ali smatra da je u dubini duše ostala ista.

- Nama koji smo Vlaji podrijetlom teško se nakaleme nove stvari – smije se.

Njezina kći Ana, koju je dobila u prvom braku, s pokojnim glumcem Darkom Ćurdom, i danas živi u Americi. Mada je Ana prešla 30. godinu i zasnovala obitelj, odvojeni život od kćeri Kseniji je toliko bolan da o njemu nerado priča. No s tugom se, dodaje, uvijek znala nositi. Nije tip žene koja će se zatvoriti doma i plakati niti će ići u drugu krajnost - izlaziti do besvijesti.

- Cijeli život puno radim i to je moja velika sreća. Stalno glumim ili pjevam, pa svoju tugu pretočim u pjesme ili uloge. Vrlo rijetko izlazim, prijami su mi naporni i poprilično dosadni. Ali to ne vrijedi za putovanja, poput onog u Istanbul - kaže.

Nakon dva razvoda u dugogodišnjoj je stabilnoj vezi s teatrologom Sandrom Damianijem. Upoznala ga je, prisjeća se, u Rijeci, još kao djevojčica.

'Moj partner nije lijep kao prije 20 godina, ali je dobar i pametan'

- I tad mi je bio neopisivo zgodan, ali me nije ni pogledao, nije znao da postojim jer sam bila mlađa, a na ‘klinke’ nije obraćao pažnju. I danas mi se često učini da hodam s onim mladićem od 20 godina, koji me osvojio svojom fizičkom ljepotom. Sad više nije tako jako lijep jer voli jesti paštu, ali je dobar i pametan, pa mu sve opraštam - kaže kroz smijeh Prohaska.

Svog odrastanja sjeća se po miru. I tad je bila bliska sa sestrom Inom, a danas je, tvrdi, opet nemoguće da njih dvije budu nepovezane, kad se vide svaki dan. Ina je bila prisutna i kad se petogodišnja Ksenija popela na stol, počela plesati i pjevati te svima objavila da će, kad bude velika, biti glumica i pjevačica.

- Tada su mi obećali da će me voditi na ‘Prvi pljesak’ u Zagreb. Još to čekam - govori Ksenija.

I mada je nikad nisu odveli na to natjecanje, Ksenija je postigla izniman glumački uspjeh. Svoju predstavu “Marlene Dietrich” izvodi na hrvatskom, engleskom, talijanskom i španjolskom jeziku. I bez obzira na kojoj strani svijeta gostuje, sjajna reakcija publike ne izostane. Ksenija punih 11 godina nastupa u istom korzetu i hlačicama, vitku je figuru uspjela zadržati.

- Drži me strast prema ovom poslu. Prije pet godina odrekla sam se bijelog brašna i bijelog šećera, jedem zdravu hranu, organsku, ne pijem i ne pušim. Eto, to je moj recept - otkriva Prohaska.

U novoj godini pred njom je gostovanje u Veneciji s “Marlene”, samostalni koncert koji priprema, ali i “Kontra progresa”, predstava koju u splitskom HNK radi s Nenni Delmestre. Svom matičnom kazalištu, kaže, nikad nije okrenula leđa.

'I pogrešne životne odluke treba prihvatiti'

- U čarobnom je gradu mog rođenja, u njemu i danas živi moja obitelj. Osim toga, dobila sam bakin stan, pa se ne trebam potucati od nemila do nedraga - kaže glumica, koja je naučila uživati apsolutno u svemu.

I pogrešne su odluke, priznaje, dio svačijeg života samo ih, smatra, treba prihvatiti. Iako godine obično nose mudrost, zrelost, a u nekom periodu života ljudi bi rado neke poteze drukčije povukli, Ksenija tvrdi da kod nje to nije slučaj.

- Kod mene godine ne nose mudrost nego samo starost. Ja apsolutno ništa nisam naučila i vjerojatno sam još dovoljno bedasta da bih sve pogrešne poteze koje sam povukla u životu mogla ponoviti - kaže.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Sjećate li se Claudie Beni? Za 24 sata pričala o Dori i nestanku sa scene: 'Nisam bila za estradu...'
POBIJEDILA NA DORI 2003.

Sjećate li se Claudie Beni? Za 24 sata pričala o Dori i nestanku sa scene: 'Nisam bila za estradu...'

Pjevačica se vraća s grupom Teens nakon više od 20 godina pauze, prisjetila se nastupa na Eurosongu, ali i iznenadnog odlaska sa scene

Sjećate se Petre iz 'Zabranjene ljubavi'? Ovako danas izgleda
GLUMICA

Sjećate se Petre iz 'Zabranjene ljubavi'? Ovako danas izgleda

Anita Berisha proslavila se ulogom Petre u seriji 'Zabranjena ljubav' koja se počela prikazivati 2004. godine