Obavijesti

Show

Komentari 12

Tereza se dva puta udavala, pjevala je na deset jezika i preboljela tešku bolest...

Tereza se dva puta udavala, pjevala je na deset jezika i preboljela tešku bolest...
11

Tijekom svoje karijere Tereza je snimila više od 30 ploča, preko 70 singlica te brojne CD-e. Iako je na poslovnom planu uvijek bila uspješna, privatni život nije ju mazio

VIDEO

Jedna od najvećih diva hrvatske glazbene scene danas slavi 82. rođendan. Terezu Kesoviju glazba je privlačila od malih nogu. Kao dijete bila je član zbora dubrovačke katedrale. Upisala je glazbenu školu, a uz to i stručnu iz koje se ubrzo ispisala. Studirala je glazbu na  Glazbenoj akademiji u Zagrebu gdje je svirala i u Simfonijskom orkestru Radio Zagreba. Karijeru je započela nakon diplome na Odsjeku za flautu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:13

Tijekom duge karijere nastupala je na domaćim festivalima u Splitu, Opatiji, Zagrebu, Sarajevu, Beogradu.... Izvodila je pjesme brojnih autora, a gostovala je i na festivalima u Bratislavi, Rio de Janeiru, Meksiku, Sopotu, Antaliji te u Bernu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pjevala je na Euroviziji dva puta. Godine 1966. predstavljala je Kneževinu Monako, a 1972. nastupila je kao predstavnica Jugoslavije s pjesmom 'Muzika i ti'. U Francuskoj je izgradila karijeru 60-ih i 70-ih gdje se proslavila 'Larinom pjesmom' iz filma 'Doktor Živago'. Godine 1988. imala je solistički koncert u pariškoj Olympiji.

Kesoviji su za rad uručene brojne prestižne nagrade. Nastupala je i na UNICEF-ovim koncertima na kojima je upoznala zvijezde poput Charlieja ChaplinaRicharda Burtona i Petera Ustinova. Godine 2009. dobila je dvije nagrade za životno djelo - Porin i nagradu Grada Dubrovnika. 

Tijekom svoje karijere Tereza je snimila više od 30 ploča, preko 70 singlica te brojne CD-e. Osim na hrvatskom, pjevala je i na devet drugih jezika : slovenskom, talijanskom, francuskom, ruskom, engleskom, njemačkom, španjolskom, srpskom i portugalskom.

A privatni život ove glazbene dive bio je buran. Prvog supruga Miru Ungara (83) upoznala je za vrijeme studija na Akademiji, a s njim je dobila i sina Alana. No, njihov brak nije potrajao. Drugi suprug bio joj je hrvatski vaterpolist Ronald Lopatny od kojega se razvela nakon što je on, navodno, u svađi uvrijedio njezinu pokojnu majku što je dovelo i do fizičkog obračuna.

Kad je imala 36 godina brat Pero poginuo joj je u prometnoj nesreći, a nedugo nakon toga preminula joj je mama. Tereza je kasnije otišla u Francusku, a k sebi je pozvala sina i tetku. Preboljela je i rak bubrega, nekoliko operacija glasnica, urosepsu te nekoliko operacija na ušima.

Tereza Kesovija (82) pokazala vitku liniju u kupaćem kostimu
Tereza Kesovija (82) pokazala vitku liniju u kupaćem kostimu

 U svojoj autobiografiji 'To sam ja' koja je objavljena prije šest godina, navodi kako joj je najsretnije razdoblje u životu bilo djetinjstvo u Dalmaciji gdje je živjela s bratom Perom, ocem Antunom i pomajkom Jelom koju je cijelog života zvala majkom. Majka joj je umrla kad je imala samo mjesec dana, a otac se nakon toga oženio Jelom koja je bila udovica i nije mogla imati djece. Kasnije se prema njezinoj autobiografiji snimio i istoimeni dokumentarni film.

- Ovo mi je bio najljepši dar. Film u meni budi nostalgiju za ljepšim vremenima - rekla je Kesovija.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Bosa i u rozoj haljinici: Prijović je u Rijeci zaplesala sa sviračem
MA KAKVE ŠTIKLE!

Bosa i u rozoj haljinici: Prijović je u Rijeci zaplesala sa sviračem

Mlada regionalna zvijezda Aleksandra Prijovć izula je štikle i bosa zaplesala s trubačem, a publiku je iznenadila i posebnom pjesmom

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Antonia Dora Pleško pokazala svoje roditelje: Njezinu majku usporedili sa slavnom glumicom
EMOTIVNA OBJAVA

Antonia Dora Pleško pokazala svoje roditelje: Njezinu majku usporedili sa slavnom glumicom

Mlada pjevačica pokazala je fotku svojih roditelja s njihova vjenčanja, a onda i svoju. Brojne obožavatelje je raznježila objavom