Show

Komentari 5

Tom Cruise: Scijentologija mu je uništila čak dva braka, odnos s djecom, ali ne i filmsku karijeru

Tom Cruise: Scijentologija mu je uništila čak dva braka, odnos s djecom, ali ne i filmsku karijeru

Jedan od najpoznatijih akcijskih glumaca danas slavi 59. rođendan. Osim što je poznat kao glumac, Tom Cruise najpoznatiji je član scijentološke crkve, a zbog kratkog fitilja mnogi u Hollywoodu ne vole raditi s njim

Povodom 59. rođendana glumca Tom Cruisea, čije je puno ime Thomas Cruise Mapother IV, donosimo kratak pregled njegove karijere i života te se prisjećamo nekih od njegovih kontroverznijih istupa tijekom godina.

POGLEDAJTE VIDEO:

Cruise je odrastao u katoličkoj obitelji i nije oduvijek htio biti glumac već je ciljao na karijeru svećenika. U glumačke vode ušao je slučajno i kako bi popunio vrijeme. Naime, u srednjoj školi se morao prestati baviti hrvanjem zbog ozljede, pa se priključio školskoj dramskoj skupini.

Brzo je postao popularan i uspješan glumac nakon što je dobio glavnu ulogu u filmu "Riskantan posao" 1983. godine. Nastavio je glumiti u hit filmovima '80-ih, pa je tako glumio u filmovima "Boja novca", "Top Gun", "Kišni čovjek" i "Rođen 4. srpnja". Za posljednji film čak je bio nominiran za nagrade Oscara.

Krajem '80-ih oženio je glumicu Mimi Rogers (65) zbog koje je počeo pohoditi crkvu scijentologije. Uz glumca Johna Travoltu (67), Cruise je najpoznatiji član te organizacije i svakako jedan od najglasnijih. Redovito promovira vjeru, bilo to kroz dijeljenje letaka na snimanju filmova ili doniranje novaca. Cruise također tvrdi da su mu scientološki programi pomogli da se riješi disleksije.

Njegova karijera nastavila je nizati uspjehe kao što su filmovi "Malo dobrih ljudi", "Intervju s vampirom", "Jerry Meguire" i "Oči širom zatvorene", koji je posljednje djelo redatelja Stanleyja Kubrica. Tamo je glumio sa svojom drugom suprugom, glumicom Nicole Kidman (54), radi koje se rastavio od Rogers. Par je posvojio dvoje djece, Isabellu (28) i Connora (26).

Nažalost, njihova bračna sreća nije potrajala zauvijek te su brak završili 2001. godine kroz vrlo popraćenu rastavu. Kidman se nikad nije pridružila scijentologiji, a to je navodno jedan od razloga zašto su se razveli. Dokumentarni film "Going Clear: Scientology and the Prison of Belief" tvrdi da iako Kidman nije htjela imati ništa s crkvom, članovi crkve su prisluškivali njen telefon tijekom razvoda. Njihova djeca aktivni su članovi scijentologije.

Njegov treći brak bio je s glumicom Katie Holmes (42). Počeli su izlaziti 2005. godine, a sljedeće godine dobili su kćer Suri (15) i vjenčali se. Scijentologija je navodno odobrila Katie prije nego su započeli vezu, a čovjek na čelu scijentologije bio je Cruiseov vjenčani kum. Ipak, Cruise nije iskusio treću bračnu sreću i 2012. godine par se razveo. Glumica je navodno podnijela zahtjev za razvod kako bi zaštitila kćer od scijentologije.

Osim što mu je scijentologija uništila dva braka i odnos s kćeri, zbog njegovih vjerovanja i izjava mnogo je ljudi u Hollywoodu skeptično oko rada s Cruiseom. Tako je izazvao veliku kontroverzu početkom 2000-ih kad je javno izjavio da je psihijatrija pseudoznanost i da bi 'trebala biti zakonski zabranjena'. 

Cruiseov najveći komercijalni i filmski uspjeh je njegova uloga u svim filmovima "Nemoguće misije", čiji se 7. nastavak upravo snima. Unatoč Cruiseovim najboljim namjerama i nekad agresivnim načinima uvođenja reda na setu, snimanje je nekoliko puta bilo odgođeno, a trenutačno je pauzirano je Tom navodno ima koronu. Uz filmove "Nemoguće misije", Cruise je glumio u još mnogo akcijskih filmova, u kojima uglavnom nema kaskadera.

Najčitaniji članci