Show

Komentari 6

Tragična i talentirana: Život su joj zagorčali majka i Hollywood

Tragična i talentirana: Život su joj zagorčali majka i Hollywood

Majka ju je od malena gurala 'pod svijetla reflektora', a jednom kada je dospjela u Hollywood, naišla je na zlostavljače i manipulatore koji su je koštali zdravlja, a na posljetku, i života

Judy Garland, pravog imena Frances Ethel Gumm, rođena je u Minnesoti 10. lipnja 1922. godine. Već je od malih nogu pokazala da je multitalentirana. Od treće godine je pjevala i plesala sa sestrama kako bi zaradile i pridonijele kućnom budžetu. 

Judy i njene sestre nastupale su na turneji po SAD-u pod imenom 'Sestre Gumm' , no njihova majka Ethel Marion vidjela je da Judy može uspjeti i sama pa ju je odvela u Hollywood. Kad je Judy uspjela u svijetu šoubiznisa, Ethel je uživala u beneficijama koje je uživala zbog kćeri. Koristila je sve što je mogla bez imalo srama. 

- Dok sam kao djevojčica nastupala po klubovima za odrasla, majka me tjerala da nastupam bez obzira što mi je zlo i što se osjećam loše. Prijetili bi mi da će me zavezati za krevet i neće me hraniti. Stoga bi uvijek smogla snage i izašla na pozornicu pjevati - ispričala je Garland Barbari Walters 1967.

Pod majčinim budnim okom, tinejdžerica Judy potpisala je ugovor s MGM-om. Radila je jako puno i iscrpljivala se preko svake mjere kako bi zadovoljila sve zahtjeve koje su pred nju postavili. U jednom periodu, snimala bi i po dva filma istovremeno. 

Liječnici koje je plaćao MGM počeli su joj prepisivati razne tablete. Govorili su joj da će joj pilule koje je dobivala pomoći da se lakše nosi sa stresom i poslovnim obavezama, no zapravo su joj davali tablete za mršavljenje kako bi na televiziji bila vitkija. Ugovor s MGM-om Judy je raskinula nakon 15 godina.

Najzapamćeniju ulogu imala je 1939. u 'Čarobnjaku iz Oza'. No na setu kultnog filma, Judy je patila. Godinama kasnije, njen pokojni bivši suprug Sid Luft otkrio je da su je svakodnevno seksualno uznemiravali glumci koji su glumili patuljke Munchkine.

- Stavljali bi joj ruke ispod haljine, pipali guzu i grudi, učinili su joj život i posao nepodnošljivim. Mislili su da mogu raditi štogod žele - napisao je Sid koji je s Judy u braku bio od 1952. do 1967. te s njom ima dvoje djece. 

Garland je pet puta bila u braku. Njen suprug Vincente Minnelli, s kojim je bila od 1945. do 1951. godine, navodno je bio homoseksualac. I njen otac Frank Gumm, pisao se u nekoliko biografija, bio je gay. Navodno je u kazalištima, koje je obitelj otvarala po raznim gradovima, besplatno puštao mladiće kako bi se s njima mogao 'intimno družiti'.

Nakon 'Čarobnjaka', Judy se posvetila nastupima u Carnegie Hallu. a majci je otkazala suradnju jer više nije mogla trpjeti njenu dominantnost i potrebu da je kontrolira. 

I kada je bila starija, Judy su i dalje mučili isti problemi koje je imala i u djetinjstvu. Sve je više pila tablete i počela uzimati droge. Zapala je u dugove, ni u ljubavi nije imala sreće, a karijera joj je bila na zalasku. 

VIDI OVO: 5 celebrity sex tapeova na koje smo zaboravili!

Nakon nekoliko pokušaja samoubojstva, Judy Garland preminula je 22. lipnja 1969. godine. Imala je 47 godina i predozirala se barbituratima. Iza sebe je ostavila dvije kćeri - Lizu Minelli i Lornu Luft te sina Joeyja Lufta

VIDI OVO: 5 celebrity sex snimki na koje ste totalno zaboravili.

 

Najčitaniji članci