Show

Komentari 18

Trljao je ruku o šmirgl papir pa krvlju potpisivao svoje pjesme

Trljao je ruku o šmirgl papir pa krvlju potpisivao svoje pjesme

Slovenski umjetnik Dejan Koban krvlju 'pečatirane' pjesme nakon nastupa dijelio je začuđenoj zagrebačkoj publici. Koban je osnivač Ignora, kultnog programa ljubljanskog undergrounda

Vjerujte samo svom malom kur*u, poručio je to svojom pjesmom zagrebačkoj publici Dejan Koban.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ignor, kultni program ljubljanskog undergrounda, posjetio je i Zagreb, a njegov osnivač još prilikom najave dolaska rekao je kako će izvesti body-art performans.

I dok su njegovi kolege svoje pjesme čitali samo uz glazbenu pratnju nekoliko instrumenata, Koban je otišao korak dalje. Čitajući pjesmu “Polivinil”, u kojoj raspravlja o prolaznosti, Koban je trljao ruku o brusni papir ne bi li se raskrvario.

Kad mu je konačno počela curiti krv, a autoru ovih redaka gotovo pozlilo, Dejan je rukom počeo udarati papire na kojima je prethodno ispisao stihove svoje pjesme. Iako je performans završio zamatanjem ruke, zavoje nije dugo držao na rukama.

I, kao da nije dovoljno, krvlju 'pečatirane' pjesme nakon nastupa dijelio je začuđenoj publici.

- Ignor je otpor. Ne otpor sa šipkama i granitnim kockama, nego sa riječima, zvukom i slikom - zaključio je Koban.

Svoju poeziju predstavili su i drugi članovi Ignora: Iztok Osojnik, Tia Avsec, Ana Marija Garafol, Miha Maurič, Kaja Blazinšek i Anja Silovšek. Domen Slovinična i Grega Rus pratili su ih na električnoj gitari i klavijaturama, a Asha Past prikazala je svoj kratki art film.

Ignor je u Zagreb pozvala Marija Dejanović, dobitnica prošlogodišnjeg Gorana za mlade pjesnike, koja je također pročitala nekoliko svojih pjesama.

Koban objašnjava kako Ignor čini dvadeset pojedinaca sa polja poezije, proze, performansa, kazališta, glazbe, zvučnog eksperimentiranja, koji tvore i urednički odbor.

 - Ignor je umjetnička platforma gdje umjetnice i umjetnici različitih disciplina prezentiraju svoje radove. Ignor se održava u klubu Gromka na Metelkovoj, u Ljubljani, svake posljednje srijede u mjesecu. Svake godine, krajem desetog mjeseca, organizira se i festival Ignor, gdje se u tri dana intenzivnog događanja može vidjet izbor sa nezavisne umjetničke scene na području Slovenije, država bivše Jugoslavije i iz zapadne Europe - kaže njegov osnivač.

Najčitaniji članci