Obavijesti

Show

Komentari 58

Tupac Shakur ubijen je u svom automobilu: Ubojicu nisu našli

Tupac Shakur ubijen je u svom automobilu: Ubojicu nisu našli
20

Život slavnog glazbenika tragično je prekinut kad je imao samo 25 godina. Pošto svjedoka ovog ubojstva nije bilo, pojavile su se priče da je svoju smrt lažirao

VIDEO

Legende koje su nas prerano napustile - samo za čitatelje portala 24sata.hr objavljujemo životopise najslavnijih glazbenika, čije su genijalne karijere prerano završile zbog slave, droge, alkohola, ljubavi...

Dio pjesme 'Niggas Done Changed' koju Tupac Shakur pjeva s Richiejem Richom, nepresušan je izvor teorija zavjere. 

- I been shot and murdered, can tell you how it happened word for word, But best believe niggas gon' get what they deserve - stihovi su koje je pjevao Tupac i zbog kojih se često kaže da je ovaj glazbenik predvidio svoju smrt. 

Shakur je preminuo 13. rujna 1996. godine, šest dana nakon što je upucan u Las Vegasu dok se vozio u svom automobilu. U trenutku smrti imao je samo 25 godina, a njegov ubojica nikada nije uhvaćen. Pošto svjedoka ovog događaja nije bilo, pojavile su se priče da je glazbenik lažirao svoju smrt. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pjevao je o nasilju, socijalnim problemima i rasizmu

Američki reper rođen je u New Yorku 1971. godine. Prodao je više od 75 milijuna albuma širom svijeta, a time je postao i jedan od najprodavanijih umjetnika. Većina Tupacovih pjesama govore o problemima i sukobima repera, o nasilju i teškoćama u getu, o socijalnim problemima i rasizmu. 

Shakura su legendom hip-hopa počeli nazivati zbog njegovog talenta, nasilnog ponašanja te brutalne smrti. Shakura je odgojila majka Afeni, koja je tijekom trudnoće s reperom bila u zatvoru zbog sumnje na bombaški napad. Afeni je oslobođena optužbi. 

Shakur u kontaktu sa svojim ocem, Billyjem Garlandom, nije bio dok nije odrastao. Reper je pohađao Školu za umjetnost u Baltimoreu, a ubrzo je otkrio rep pa je počeo nastupati pod imenom MC New York. S obitelji se ubrzo preselio na Zapadnu obalu gdje se pridružio bendu Digital Underground. Kao 2Pac Shakur prvi put je samostalno nastupio 1991. godine. Njegov drugi album ,Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z., dosegao je platinastu nakladu. 

Shakur se 1992. godine okušao i u glumi pa je tako uz Samuela L. Jacksona  glumio u filmu 'Juice', a u filmu 'A Street Romance' pokazao je svoju nježniju stranu. 

Uhićenje, zatvor, optužba za seksualno zlostavljanje

2Pac je postao prava senzacija. Dobivao je pohvale za svoj glazbeni i glumački talent, ali mnogi su ga i osuđivali zbog eksplicitnih, nasilnih riječi. Bez problema je pjevao o bandama i seksu. Nakon što je 1990. godine nekoliko puta uhićen, mnogi su komentirali da je počeo živjeti u skladu sa svojim pjesmama. Godine 1994. nekoliko je dana proveo u zatvoru zbog napada na redatelja Allena Hughesa. U drugom slučaju Shakur je optužen za seksualno zlostavljanje. I sam je bio žrtva nasilja. Upucan je pet puta tijekom pljačke u glazbenom studiju. 

Sljedeće godine kad se oporavio od ozljeda, osuđen je na četiri i pol godine zatvora u slučaju seksualnog zlostavljanja. 

U to vrijeme njegov treći album 'Me against the World' dospio je na prvo mjesto top ljestvica. Mnogi kritičari su pohvalili njegov rad, a neki  od njih komentirali su kako je kroz par pjesama predvidio svoju smrt. 

Nakon što je odslužio osam mjeseci zatvora, Shakur se vratio glazbi. Navodno je oslobođen nakon što je Marion Hugh Knight Jr., osnivač izdavačke kuće Death Row Records, platio jamčevinu u iznosu od jednog milijuna dolara. Tupac se svom posljednjem projektu posebno posvetio. Na pjesmi 'California Love' gostovao je i reper Dr. Dre, a i pjesma 'How Do You Want It' je također  imala veliki uspjeh. 

Bilo je to zlatno doba za Shakura. Tad se opet okušao u glumi pa je s Mickeyom Rourkeom glumio u kriminalističkoj drami 'Bullet', a prije svoje prerane smrti završio je snimanje još dva filma 'Gridlock'd' i 'Gang Related'.

Tijekom svoje karijere, Shakur je bio upleten u svađu repera Istočne i Zapadne obale. Bilo je poznato da je svoje neprijatelje često vrijeđao u svojim pjesmama.

Preminuo je šest dana poslije napada

Tijekom putovanja u Las Vegas gdje je trebao prisustvovati na boksačkom meču, Shakur je ubijen dok se vozio u svom automobilu. Šest dana kasnije u bolnici je preminuo od ozljeda. Njegova tragična smrt inspirirala je mnoge, pa su prema njegovoj životnoj priči nastale brojne knjige kao i kazališne predstave, uključujući i mjuzikl 'Holler If Ya Can Hear Me'

Iste te godine, Tupac se posthumno pojavio na festivalu Coachella. Tvrtka AV Concepts je zapravo projicirala 2D 'sliku' preminulog repera koju je kompjuterski generirala tvrtka Digital Domain Media.

Reakcije na novo korištenje ovakve tehnologije bile su zaista burne, a  tada su najavljena hologramska pojavljivanja Michaela Jacksona, Marvina Gayea i Jimija Hendrixa. 

>>> Ian Curtis se ubio u kuhinji, na gramofonu je svirao Iggy Pop

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'
REALITY SUPRUŽNICI

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'

Tamara i Filip iz showa 'Brak na prvu' tvrde da su se između njih rodile samo prijateljske emocije

Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'
ZBUNILA PRATITELJE

Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'

Poznata hrvatska influencerica je objavila par fotografija, a zatim se raspisala o svojem omiljenom 'emojiju' te iznenadila...
Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'
MEKA ZA CELEBRITYJE

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'

Podržali su je brojni kolege s estrade, među kojima Rade Šerbedžija, Lepa Brena, Jelena Rozga, Aco Pejović, Andrija Milošević...