Obavijesti

Show

Komentari 20

Turbulentne ljubavi: Muškarac njezinog života ju je prevario...

Turbulentne ljubavi: Muškarac njezinog života ju je prevario...
7

Danas se njezina zarada od filmskih uloga procjenjuje na 45 milijuna dolara. Igrala je u dramama i komedijama, akcijskim i SF filmovima, i u svaki od žanrova izvrsno se uklopila

VIDEO

Riječ je o Umi Karuni Thurman, danas 47-godišnjoj američkoj glumici, majci dvoje djece, nevjenčanoj supruzi francuskog financijaša Arpada A. Bussona i Gospođi H iz 'Nimfomanke', najnovijeg velikog filmskog hita Larsa Von Triera. 

Uma Thurman rođena je 1970. godine u Bostonu, u sasvim netipičnoj, neki bi rekli prilično ekscentričnoj američkoj obitelji. Majka Nena švedsko-njemačkih korijena, bila je fotomodel, a i Umina baka po majci, bila je 20-ih godina prošlog stoljeća prava ljepotica. Brončani kip gole Umine bake Brigite i danas krasi luku Smygehuk, na najjužnijoj točki Švedske. 

Uma Thurman opet na suđenju: Tablete ne utječu loše na mene
Uma Thurman opet na suđenju: Tablete ne utječu loše na mene

Brigita se udala za njemačkog baruna Karla von Schlebruga i dobili su kćer Nenu. Kad je imala samo 16 godina zamijetio ju je vrhunski engleski fotograf Norman Parkinson i odveo u londonski 'Vogue' gdje je odmah postala top-model, pa je i pozirala za naslovnica magazina u listopadu 1958. godine.

Ubrzo se našla u krugu poznatih i slavnih, a u prvi brak ušla je s čuvenim ali kontroverznim psihologom i piscem Timothyjem Learyjem koji je 60-ih godina proučavao učinak LSD-a u terapeutske svrhe i provodio istraživanja na studentima dobrovoljcima. Brak nije potrajao, ali se Umina majka ubrzo zaljubila u još jednog osebujnog intelektualca – Roberta Thurmana.

Reuters/Pixsell

On je pak među prvima u Americi postao sljedbenik budizma jer je kao student s prijateljima motorom krenuo na put po Indiji i završio ga na Tibetu sprijateljivši se s Dalai Lamom koji ih je jednom i posjetio u njihovom domu u Americi. Uma i njezino troje braće – Ganden, Dechen i Mipam najranije djetinjstvo proveli su s roditeljima u gradiću Almori na sjeveru Indije.

Sve troje odgojeni su u budističkoj vjeri, a glumica je ime Uma dobila po drugom imenu hinduske božice Parvati, što na sanskrtu znači 'svjetlost'. 

Nakon bezbrižnog djetinjstva u Indiji, povratak  u Ameriku i prilagodba na novi režim života i gradsku djecu, maloj Umi nije bio nimalo lak. Odskakala je od drugih ne samo zbog neobičnog imena, već i zbog nekonvencionalnog odgoja, a njezinu krhku građu i visinu od metar i 80, zbog koje je stršala među vršnjacima, pratio je i rast stopala do broja 44.

Samopouzdanje joj je dodatno narušio jedan majčin prijatelj koji joj je, kad je imala samo 10 godina, predložio da ode na estetsku operaciju nosa. Bilo je mnogo razloga da joj se djeca nesmiljeno rugaju. Umjesto vlastitim imenom, predstavljala se često kao Kelly ili Linda, te uživala u školskim predstavama u kojima je mogla biti netko drugi. Zbog svega toga majka ju je iz Amhersta, gradića s 30-ak tisuća stanovnika u Massachusettsu gdje su tad živjeli, odvela u New York i podržala ju u nastojanju da se kao 15-godišnjakinja okuša kao fotomodel i tamo nastavi srednjoškolsko obrazovanje.

Thurman na sudu: Moj bivši partner bio je često agresivan
Thurman na sudu: Moj bivši partner bio je često agresivan

Čim su se njezine fotografije pojavile u Glamour Magazinu, krenule su i filmske uloge. Sa 17 je dobila nekoliko angažmana, od kojih i glavnu ulogu zavodnice u 'Poljubi tatu za laku noć', pa u 'Johnny Be Good', a onda je uslijedio film 'Avanture barona Münchausena'.

Iste te 1988. godine našla se u društvu Johna Malkovicha, Glenn Close i Michelle Pfeiffer u 'Opasnim vezama' Stephena Frearsa. I početkom 90-ih nastavila je dobivati odlične uloge. Jedna od njih je zasigurno u filmu 'Henry i June' u kojem je igrala suprugu slavnog Henryja Millera. Film je u američkim kinima dobio oznaku NC-17, što znači da je  mlađima od 17 bio najstrože zabranjen ulaz na projekcije. Od sramežljive i introvertirane djevojčice Uma je preko noći postala seks-simbol. No film 'Opasne veze' kao da je 1988. nagovijestio događaje i u njezinom privatnom životu. 

PA/Pixsell

Prvi poznatiji muškarac za kojeg se zna da je s njim bila u ozbiljnoj vezi bio je Phil Joanou. Devet godina stariji od Ume stekao je ugled zbog suradnje s irskim bendom U2. Snimao je njihove spotove, a potkraj 1988. godine dovršio  je dokumentarni film o njihovoj sjevernoameričkoj turneji 'Rattle and Hum' koju je snimao u jesen 1987.

Negdje baš u to vrijeme Uma se iz Amerike privremeno sklonila u London da bi pobjegla od medijske histerije koju je proizvela njezina uloga zanosne Cécile de Volanges u 'Opasnim vezama'. Upoznala je Phila i zaljubila se. Sljedeći film koji je Phil tijekom veze počeo snimati zvao se 'State of Grace'. Glavne uloge igrali su Sean Penn i Garry Oldman. Uma je te 1989. posjetila na setu svog dragog i upoznala glavne protagoniste.

Phil je nekoliko godina kasnije tek prokomentirao:"Od prvog trenutka vidio sam da je privlačnost između Garryja i Ume bila toliko snažna da mi nije preostalo ništa drugo nego se maknuti."

Da, Garry Oldman presudio je Philovoj i Uminoj vezi, ali istovremeno ona je presudila Garryjevom braku s tadašnjom suprugom Lesley Manville. Upoznali su se u Londonu u Royal Court Theater, vjenčali su se početkom 1988. a razveli samo tri mjeseca nakon što je ona rodila njihovog sina Alfieja. Garry je naprosto poludio za Umom i počeli su zajedno živjeti. Preselio se u Ameriku i počeo raditi za holivudsku produkciju. Vjenčali su se 1990. godine, ali brak je trajao tek dvije godine. Nikada nisu objasnili gdje je puklo.

Garry Oldman je uvijek bio posebno vješt u čuvanju privatnog života podalje od javnosti. Jednom je to ovako objasnio: 'Jedno je biti dobar glumac, a sasvim nešto drugo je biti slavan. Stjecanje slave je ozbiljan posao i zasebna karijera za koju ja nemam vremena ni snage.' Budući da nisu imali djece, razvod je prošao bez ikakve medijske pompe.

Što joj se dogodilo? Thurman je zapuštena i neprepoznatljiva
Što joj se dogodilo? Thurman je zapuštena i neprepoznatljiva

No, mnogo godina kasnije mogući razlog ispričala je Oldmanova sljedeća supruga Donya Fiorentino koju je upoznao 1996. godine na kružoku Anonimnih alkoholičara na Beverly Hillsu. Nakon što se i od nje razveo pet godina kasnije, ona je ispričala: 'Garry mi je pričao kako je prije tretmana jednom za samo jedan vikend potrošio 18 tisuća dolara u jednom njujorškom hotelu. Osim noćenja, potrošio je to na votku, vino i prostitutke i kokain.'

Gospođa Fiorentino ispričala je i kako ju je u braku tukao telefonom po glavi. Razlog njegovog nasilnog ponašanja i alkoholizma mogao se povezati s njegovim djetinjstvom i odnosom s ocem koji je bio alkoholičar i zlostavljač, a napustio je obitelj kad je glumcu bilo sedam godina.

PA/Pixsell

Nije ni čudno da je Uma ubrzo napustila Garryja jer je shvatila da u njemu neće imati podršku potrebnu za napredak u karijeri. Jednom je o tom braku kratko rekla: 'Tad sam još bila tinejdžerica, a tinejdžerske pogreške se ne računaju.' 

No karijeru je gradila vrlo odmjereno i pažljivo. Nakon velikih filmova Uma se valjda i sama prestrašila vlastitog strelovitog uspjeha. Idućih godina odbijala je velike produkcije i uloge, pa je zaigrala u nekoliko filmova za koje bi danas vjerojatno više voljela da ne postoje u njezinoj profesionalnoj biografiji. Jedan od njih je 'Mad Dog and Glory', a drugi je film iz 1993., 'Even Cowgirls Get the Blues'.

Ugled joj je spasio redatelj Quentin Tarantino koji ju je vidio u svom sljedećem filmu. Nakon uspjeha s filmom 'Reservoir Dogs' iz 1992. godine, te 1993. okupljao je sjajnu ekipu za kultni 'Pulp Fiction'. Uz Samuela L. Jacksona, Amandu Plummer, Tima Rotha, Johna Travoltu i Brucea Willisa, tražio je glumicu za ulogu supruge mafijaša, izgubljenu i usamljenu dušu Mije Wallace. Iako ga je isprva odbila, Tarantinu je bilo nevjerojatno stalo do Ume. Toliko jako da joj je sve njezine dijaloge čitao na telefon i preklinjao ju da prihvati. Priznao je da je zapravo, osim Uminom pojavom zadivljen njezinim velikim stopalima, pa je čak i u scenu s Travoltom, uoči njihovog nezaboravnog twista, u film ubacio upravo dijalog o masaži stopala.

Prihvatila je ulogu i za nju bila u najužem izboru za sve najvažnije filmske nagrade. Iako se ni jedna nije našla u njezinom vlasništvu, zbog te uloge postala je zasigurno  jedna od najpopularnijih glumica u Hollywoodu. 

Nakon toga opet je nastavila eksperimentirati s žanrovima i koketirati s nezavisnim produkcijama. I opet je snimala više-manje osrednje filmove iako je čak dobila nagradu za ulogu Poison Ivy u filmu 'Batman i Robin'. 

No prijelomni trenutak dogodio se 1996. kad se našla na setu filma 'Gattaca' s vršnjakom Ethanom Hawkom. Njih dvoje sreli su se zapravo još na premijeri 'Pulp Fictiona', ali joj se tad Ethan činio premladim za bilo kakvu vezu. Godinu dana kasnije se predomislila i susret na setu bio je fatalan za oboje. Sve je išlo jako brzo. Niti godinu dana nakon početka veze Uma je bila trudna i 1998. rodila je kćer Mayu Ray.

Dva mjeseca po njezinom rođenju Uma i Ethan su se vjenčali u New Yorku, a njihov brak je blagoslovio i Dalai Lama osobno. Bio je to znak da je Uma pronašla čovjeka svog života. Te 1998. godine dovršena su još dva filma u kojima je igrala – 'Osvetnici' i 'Jadnici'  a onda je zbog majčinstva godinu dana pauzirala. Vratila se filmovima 2000., ali joj se ponovno 2001. godine javio Tarantino. Ovaj put ponudio joj je glavnu ulogu u akcijskom 'Kill Bill'. Prihvatila je ulogu i uzela u ruke katanu. 

A onda se 2002. godine njoj i Ethanu rodio i sin Roan. Morali su unajmiti dadilju. Bila je to Ryan Shawhughes, do tad potpuno anonimna djevojka. Unatoč tomu što je 2001. godine snimio čak pet filmova, Ethana je uz roditeljske brige, mučila i Umina karijera, odnosno glasine da je Tarantinu postala mnogo više od muze. Proganjala ga je ljubomora ili je možda tako opravdao vlastite postupke. Uglavnom, 2003. godine  Uma i Ethan počeli su živjeti odvojeno, a ubrzo su podnijeli i brakorazvodnu parnicu.

Thurman je bila njegova žrtva? Uma se obrušila na Weinsteina
Thurman je bila njegova žrtva? Uma se obrušila na Weinsteina

Ubrzo se saznalo i zašto. Ethan je Umu varao s dadiljom. Na pitanje je li nevjera bila razlog razvodu uvijek decentna Uma jednom je odgovorila: 'Pa i to. Znate, kad se dvoje razvodi razni su načini da netko pokaže svoje nezadovoljstvo.' Pri tom je vjerojatno mislila na Ethana koji je tek prije dvije godine otvorio dušu novinarima i na pitanje o bračnoj nevjeri samouvjereno odgovorio: 'Znate, bračna nevjera ne može biti razlog za razvod braka. Nismo stvoreni za monogamiju. Vjernost bračnom partneru ne može biti jedini temelj na kojem dvoje ljudi zasnivaju svoj odnos. Smiješno mi je kako ljudi djetinjasto doživljavaju vjernost. Kad čujem da se nekome urušio svijet jer mu je partner nevjeran to mi zvuči neuvjerljivo kao kad bi rekli da nam se uruši svijet kad vidimo sijedu vlas.' 

Brak s Umom je sudski okončan 2005. godine, a Ethan je već šestu godinu u braku s bivšom dadiljom Ryan.

Ni Uma nije dugo tražila utjehu. Već krajem 2003. godine počela se intenzivno družiti i izlaziti s 14 godina starijim Andreom Balazsem, bogatim vlasnikom hotela u New Yorku i Los Angelesu. Veza je često pucala, ali bi se uvijek na kraju pomirili, pa se čak pričalo i o vjenčanju. U jesen 2005. godine viđeni su zajedno s njezinom djecom u Kopenhagenu, pa zatim u New Yorku i planirali vjenčanje iduće godine na Karibima. A onda je na sam Dan žena 2006. godine Uma konačno potvrdila da više nisu zajedno, ali da su ostali dobri prijatelji. 

Samo godinu dana kasnije saznalo se da je ponovno zaljubljena. Ovaj put bio je to financijaš, multimilijune francuskog porijekla, sedam godina stariji Arpad Busson, za prijatelje - Arki. Potječe iz aristokratske francuske obitelji financijskih stručnjaka, a davne 1992. godine, nakon nekoliko godina provedenih među financijskim savjetnicima u uglednom Tudor'su, utemeljio je EIM - fond za osiguranje od rizika, koji raspolaže stotinama milijardi dolara. 

Prije no što je upoznao Umu Thurman devet je godina živio sa supermodelom Elle Macpherson. Upoznali su se 1996. i bili zajedno do 2005. godine. U međuvremenu dobili su i dvoje djece. Najprije im se u veljači 1998. u New Yorku rodio sin Arpad Flynn Busson, a 2003. i  Aurelius Cy Andrea Busson. No vjenčanje nikad nije bila tema za razgovor iako je to Elle vjerojatno priželjkivala.  Čak se zbog njega preobratila i na katoličanstvo. 

A onda, niti godinu dana otkako je upoznao Umu, Arki je u lipnju 2008. obznanio da se za nju zaručio unatoč njezinom budističkom odgoju i tvrdnjama da je agnostik. Mediji su imali o čemu pisati  jer je slavlje bilo grandiozno. Arki je organizirao veliki party u svojoj 10 milijuna funti vrijednoj vili u kraljevskoj londonskoj četvrti Kensington. Sreću zbog zaruka došli su podijeliti sir Elton John, Sting, Sir Philip Green, Jemima Khan, Claudia Schiffer i Damien Hirst. Arki je Umi na prst stavio devet-karatni dijamantni prsten.

Unatoč prstenu, samo godinu i pol dana kasnije raskinuli su zaruke, da bi već početkom 2010. godine opet bili zajedno. Konačno, kakva-takva potvrda stabilnosti veze došla je 2012. godine. Uma je rodila i treće dijete, Arpadovu kćer Rosalindu Arushu Arkadinu Altalune Florence Thurman-Busson, od milja zvanu Luna

Njezin nevjenčani suprug financira i filmsku produkciju. Zbog toga je žestoko naljutio Aleca Baldwina za kojeg je, kad je čuo da bi trebao igrati u nekom filmu, rekao da je Baldwin 'tek obična televizijska zvijezda'. U svom TV-showu u rujnu, Baldwin je sasuo paljbu po Bussonu:"On je obična napuhana kreketava žaba koja skače s jahte na jahtu i iz kreveta u krevet. Ako filmska slava znači biti zatočen na jahti s Bussonom, radije ću čitati prognozu vremena na Channel 4 u New Yorku." .

24sata

Uma i Busson raskinuli su zauvijek 2014., a Arpad je odmah zatražio na sudu puno skrbništvo nad njihovom kćeri Lunom. Za vrijeme parnice, francuski poduzetnik je tvrdio da Uma ima 'ozbiljnih psihičkih problema' te da često svoje lijekove miješa s alkoholom. Sud je početkom 2017. presudio u Uminu korist. 

Glumica koja je dugo uspješno izbivala iz medija nedavno je 'podigla prašinu' svojim odrešitim i kratkim komentarom o skandalu koji je potresao Hollywood.

- Nemam vam ništa lijepog za ispričati. Čekam da me prođe ljutnja. Nema za vas zgodan, kratki komentar. Kada ću biti spremna, sve ću otkriti - rekla je vidno bijesna Uma pred kamerama. 

Producent Harvey Weinstein, kojeg je osamdeset žena optužilo za seksualno zlostavljanje, bliski je suradnik Uminog prijatelja, Quentina Tarantina. Uma je glumila u tri Tarantinova filma koje je producirao Weinstein, te je snimila još tri filma pod okriljem Weinsteinovog studija Miramax.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin