Obavijesti

Show

Komentari 5

Tvorac Jamesa Bonda nije mu vjerovao, prijetila mu je mafija, a na setu i pravi morski pas

Tvorac Jamesa Bonda nije mu vjerovao, prijetila mu je mafija, a na setu i pravi morski pas

Slavni škotski velikan bio je prvi James Bond, a za mnoge fanove franšize i 'jedini pravi' agent 007. Zavidna glumačka karijera trajala mu je desetljećima, a krase je mnogi zanimljivi detalji.

VIDEO

Glumac Sean Connery umro je u 91. godini, izvijestili su brojni britanski mediji. Preminuo je preko noći, u snu, a vijest o njegovoj smrti objavila je i potvrdila glumčeva obitelj.

POGLEDAJTE VIDEO: Preminuo je legendarni glumac

Pokretanje videa...

Sean Connery 01:23

Rodio se u Škotskoj 1930. godine u radničkoj obitelji, a odrastao je u vrlo skromnim uvjetima i neimaštini. Majka mu je bila čistačica i služavka bogatim obiteljima, otac vozač, no u kolikom je siromaštvu tada živio Connery najbolje govori podatak kako je kao beba spavao u otvorenoj ladici od ormara. Seanovi roditelji nisu tada mogli priuštiti si krevetić i za dijete. 

Od tinejdžerskih dana i sam je radio, a prvi posao bio mu je onaj mljekara. Sa samo 16 godina završio je u britanskoj ratnoj mornarici, gdje se pokazao odličnim časnikom, za razliku od škole u kojoj se nije najbolje snalazio. U mornarici je ljubav prema voljenoj Škotskoj iskazao i tetovažom 'Scotland forever'. 

Prije nego li mu je uspjela glumačka karijera, Connery nije prezao ni od kakvih poslova. Uglavnom je radio one teške fizičke poslove, bio je dovoljno snažan i mlad, ali ponekad je radio i one koje je nešto teže zamisliti. Čuvao je djecu tada poznatom britanskom novinaru Peteru Nobleu, kao i glumici Marianne Stone

Kada je i sam uplovio u glumačke vode, i to već na samom početku karijere, suočio se s nimalo ugodnom situacijom. Johnny Stompanato, ljubomorni dečko njegove tadašnje filmske partnerice Lane Turner čuo je tračeve o tome kako je između Conneryja i nje nešto više od profesionalnog odnosa na setu te je u glumačkog velikana jednom prilikom uperio pištolj i prijetio mu. Kako je bio Stompanato bio član mafije zloglasnog gangstera Mickeyja Cohena uskoro je završio 'na hlađenju' iza rešetaka.

Sean Connery mnogima je bio omiljeni Bond, a šarmer stoljeća iz neimaštine je stigao do vrha
Sean Connery mnogima je bio omiljeni Bond, a šarmer stoljeća iz neimaštine je stigao do vrha

Mnogi ne znaju da Conneryju nije vjerovao ni tvorac Jamesa Bonda, romanopisac Ian Fleming. Ulogu je Sean dobio glasovima čitatelja jednog dnevnog lista, a ne onako kako se to često voli predstaviti - da je na prvi pogled oduševio producente. Konkurenti su mu u to vrijeme bili Cary Grant, Rex Harrison, Trevor Howard, Patrick McGoohan i Roger Moore, koji je svoju priliku u franšizi dočekao nešto kasnije. Fleming je bio izuzetno skeptičan oko izbora Conneryja i nije to krio. Ispostavilo se da je njegova procjena bila promašena, a škotski glumac postao je prvi, a za mnoge i ostao jedini pravi Bond. 

Podatak da je Connery u svakom filmu o agentu 007 nosio periku jer je počeo gubiti kosu još u ranim dvadesetima relativno je poznat, no manje je poznata anegdota kako je na snimanju filma 'Operacija Grom' Connery imao bliski susret s morskim psom nakon što je za vrijeme snimanja popustio zaštitni pleksiglas te se jedna od životinja provukla kroz rupu. Kasnije je ispričao kako nikada prije niti poslije u životu nije brže izašao iz vode. 

Connery je privatne skandale skrivao, a sve filmove o Jamesu Bondu odglumio je s perikom...
Connery je privatne skandale skrivao, a sve filmove o Jamesu Bondu odglumio je s perikom...

Iako mu je franšiza o britanskom tajnom agentu u potpunosti promijenila život i vinula ga u holivudske zvijezde, Connery je priznao kako mu je nakon nekoliko filmova dosadila te se poželio kušati u novim i drugačijim projektima. Da se kasnije uspio 'iščupati' iz lika kojeg je dugo igrao i koji ga je toliko obilježio dokazao je osvojivši svoja najvrjednija glumačka priznanja u drugim filmovima. Oskara za najboljeg sporednog glumca dobio je za ulogu policajca u 'Nedodirljivima' Briana De Palme 1987., a za istu rolu zaradio je i Zlatni globus. Prestižnu BAFTA nagradu dobio je za ulogu u filmu 'Ime ruže' godinu ranije. 

Glenfiddich Presents Dressed To Kilt - New York City

Iako je odigrao na desetke značajnih filmskih uloga, neke je zvučne projekte i odbio. U Matrixu su mu ponudili uloge Morpheusa i Arhitekta, u trećem nastavku filma 'Umri muški' Simona Grubera, mogao je biti Nigel Powers u hit parodiji Austin Powers, koja se ujedno i referira na Bondove filmove, a nije mu se, čini se, nikako igralo niti čarobnjake. Odbio je uloge Albusa Dumbledorea te Gandalfa u trilogiji 'Gospodar prstenova', za što je svojedobno ponudio i sjajan razlog. Connery je kao pripadnik 'stare škole' zaključio da uopće ne razumije te Tolkienove knjige, a ni filmske adaptacije. Uloga je pripala Ianu McKellenu, a Sir Sean zbog gubitka potencijalnih stotina milijuna dolara nije ni trepnuo. Zaključio je tek kako je njegov kolega briljirao. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

FOTOGALERIJA Prve zajedničke fotke Vlatke Pokos i njezinog devet godina mlađeg dečka!
U MAKARSKOJ

FOTOGALERIJA Prve zajedničke fotke Vlatke Pokos i njezinog devet godina mlađeg dečka!

Vlatka se za ovu prigodu odlučila za bijelo odijelo, a ispod je nosila zelenu košulju. Većeslav je nosio sako, plavu košulju i traperice

Jennifer Lopez opet je šokirala: Prošetala ulicom bez šminke i frizure, pogledajte kako izgleda
POTPUNO LEŽERNO

Jennifer Lopez opet je šokirala: Prošetala ulicom bez šminke i frizure, pogledajte kako izgleda

Inače, i nedavno su ju fotografi uhvatili na ulicama grada, gdje je otkrila da ne izgleda savršeno kako često prikazuje na društvenim mrežama
Tužne sudbine reality lica: Vice umro nakon 'Večere',  Saša iz 'Farme' nije dočekao sina...
MILJENICI PUBLIKE

Tužne sudbine reality lica: Vice umro nakon 'Večere', Saša iz 'Farme' nije dočekao sina...

Nakon snimanja 'Večere za 5' ribar Vice je preminuo, a njegova obitelj je htjela da se epizode ipak emitiraju. Tužna sudbina zatekla je i neke druge kandidate domaćih realityja