Obavijesti

Show

Komentari 0

U čast Prohaski: Jazz-orkestar HRT-a započeo novu sezonu

U čast Prohaski: Jazz-orkestar HRT-a započeo novu sezonu
4

U svim europskim mekama jazza Prohaska je ime koje znači i koje se povezuje s ogromnim opusom autorskih djela, kazao je ravnatelj HRT-a Goran Radman

VIDEO

Jazz-orkestar Hrvatske radiotelevizije je koncertom u čast maestra Miljenka Prohaske u zagrebačkome Muzeju suvremene umjetnosti  započeo novu sezonu. Svojevrsnom retrospektivom obilježena je 90. obljetnica maestrova rođenja, a orkestar je brojnu publiku u dvorani Gorgona podsjetio na širinu njegovih glazbenih interesa. 

- Bio je to uvod u novu etapu razvoja Jazz-orkestra HRT-a s novim voditeljem Andreasom Marinellom. Prohaska nije samo naše ime, on je doista ime europskoga jazza. U svim europskim mekama jazza Prohaska je ime koje znači, koje se povezuje s ogromnim opusom autorskih djela, ali i onim što je prenoseći kulturu jazza u Hrvatsku ostavio oblikujući skladatelje u čijim djelima danas možemo uživati. Bio je pedagog i poučavatelj, a nije se bojao prelaziti granice glazbe i žanra - kazao je ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Goran Radman. 

Gošće koncerta bile su Zdenka Kovačiček i Radojka Šverko, glazbene dive čije karijere je obilježila i suradnja s maestrom Miljenkom Prohaskom. 

- To je bila divna suradnja, jazz je moja velika strast. Uvijek sam uživala kad sam bila u mogućnosti pjevati jazz, a Prohaskina skladba Zbog jedne davne melodije na neki je način obilježila moju karijeru, usmjerila me i ostala mi do danas najdraža - kazala je Zdenka Kovačiček. 

Radojka Šverko s maestrom je surađivala u rock-operama Gubec-beg i Grička vještica. 

- Moram naglasiti da je gospodin Miljenko Prohaska uz gospodina Ivicu Krajača suautor glazbe. Njih su dvojica uistinu obilježili jedno glazbeno poglavlje naše kulture. Bilo bi mi drago da smo mogli i više surađivati, a svaki je susret, profesionalan ili privatan, obilježilo jedno jako lijepo druženje - rekla je Radojka. 

Autor je Intime, jedine hrvatske jazz-skladbe koja je uvrštena među svjetske jazz-standarde, a koju su izvodili i snimali brojni ugledni glazbenici u Americi i drugdje. Zahvaljujući skladbama i aranžmanima te dugogodišnjem umjetničkom vodstvu Miljenka Prohaske, Plesni orkestar RTZ-a, a danas Jazz-orkestar HRT-a, oblikovao je svoj prepoznatljiv i autentičan zvuk, koji su cijenili vodeći autoriteti jazza poput Leonarda Feathera, Dizzyja Gillespieja, Dona Ellisa, Clarka Terryja, Johna Lewisa i drugih. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Filip i Tamara  iz 'Braka na prvu' napokon u zagrljaju: 'Nije kraj. Uvijek će biti u mom životu...'
DONIJELI SU ODLUKU

Filip i Tamara iz 'Braka na prvu' napokon u zagrljaju: 'Nije kraj. Uvijek će biti u mom životu...'

Filip i Tamara u showu 'Brak na prvu' zaključili su kako ne bi ništa mijenjali u svojoj bračnoj avanturi, kao i da već imaju jako puno dogovorenih zajedničkih druženja

Tatjana Jurić pokazala što ju je dočekalo na terasi: 'Ne diram ih i ne smetam im, ali vraćaju se...'
NIJE IZAŠLA IZ KUĆE

Tatjana Jurić pokazala što ju je dočekalo na terasi: 'Ne diram ih i ne smetam im, ali vraćaju se...'

Omiljenu voditeljicu Tatjanu Jurić dočekale su male lisice na njenoj terasi. Iako je na početku mislila da je samo jedna, kasnije je otkrila da su se na njenoj terasi smjestile tri lisice
Jakov Kitarović na modnu reviju stigao u društvu prijateljica
BIO JE DOBRO RASPOLOŽEN

Jakov Kitarović na modnu reviju stigao u društvu prijateljica

Jakov Kitarović na modnoj reviji družio se sa Snježanom Schillinger i njezinim kolegicama