Obavijesti

Show

Komentari 0

U kinu Tuškanac posvetili su program Mustafi Nadareviću

U kinu Tuškanac posvetili su program Mustafi Nadareviću
10

Ulaz na filmove 'Mala pljačka vlaka', 'Priča iz Hrvatske', 'Glembajevi' je besplatan, dok se na ostale filmove u programu ulaz naplaćuje po redovnoj cijeni. Program je realiziran u suradnji s Hrvatskom kinotekom

Zagrebačko kino Tuškanac od 24. do 28. veljače prikazuje osam filmova u sjećanje na Mustafu Nadarevića, glumca koji je osim kazalištu i televiziji, dao izniman doprinos hrvatskom i jugoslavenskom filmu.

Program se otvara u srijedu filmom Emira Kusturice "Otac na službenom putu" (1985), nagrađenim u Cannesu, a uoči projekcije uvodnu riječ održat će viši filmski arhivist Juraj Kukoč. U toj oporoj obiteljskoj drami, smještenoj u pedesete godine u Sarajevo, uz Nadarevića glume Miki Manojlović, Mirjana Karanović i Mira Furlan. 

POGLEDAJTE VIDEO: Preminuo Mustafa Nadarević

Pokretanje videa ...

U četvrtak slijedi "Mala pljačka vlaka" (1984) Dejana Šorka, koji se smatra prvim postmodernističkim filmom hrvatske kinematografije. Film je osvojio nagradu publike na pulskom festivalu, a te je godine bio i jedan od omiljenih u kinima. Iste večeri na programu je i "Priča iz Hrvatske" (1991) Krste Papića, film koji upečatljivo prikazuje političko-osobnu dramu likova, a na pulskom festivalu osvojio je Zlatnu arenu za najbolji film te nagradu publike.

Za petak je najavljen "Gluvi barut" (1990), ratna drama Bahrudina 'Bate' Čengića, u Puli nagrađena Velikom Zlatnom arenom za najbolji film, adaptacija istoimenog romana Branka Ćopića. Mustafa Nadarević i Branislav Lečić su za uloge u tom filmu nagrađeni na festivalu u Moskvi. Slijedi "Kod amidže Idriza" (2004) Pjera Žalice, drama koja govori o ratu i njegovim posljedicama. "Formalnog protagonista odlično tumači Senad Bašić, no cjelinom suvereno dominiraju maestralni Mustafa Nadarević i Semka Sokolović Bertok", ističe se u najavi.

predstava

U subotu je na programu "Miris dunja" (1982) Mirze Idrizovića, romantična ratna drama nagrađena Zlatnom arenom za najbolji scenarij, koja se opisuje kao "suptilna psihološka studija ponašanja u traumatičnim okolnostima rata i okupacije". Tuškanac iste večeri donosi i film "Već viđeno" (1987) Gorana Markovića, nagrađen s pet Zlatnih arena, koji je Britanski filmski institut uvrstio među 100 najuspjelijih europskih filmova strave svih vremena. 

Program završava  "Glembajevima" (1988) Antuna Vrdoljaka, ekranizacijom romana Miroslava Krleže, hrvatski filmski klasik. Film je u Puli osvojio Zlatne arene za glavnu mušku ulogu (Mustafa Nadarević), sporednu žensku ulogu (Ena Begović) i kostimografiju.

Ulaz na filmove "Mala pljačka vlaka", "Priča iz Hrvatske", "Glembajevi" je besplatan, dok se na ostale filmove u programu ulaz naplaćuje po redovnoj cijeni. Program je realiziran u suradnji s Hrvatskom kinotekom.