Obavijesti

Show

U Kulturno informativnom centru u Zagrebu sinoć je otvoren 9. Zagreb Book Festival

U Kulturno informativnom centru u Zagrebu sinoć je otvoren  9. Zagreb Book Festival

Ovaj festival razlikuje se od mnogih na kulturnoj sceni po tome što osim nastojanja da potakne interes za knjigom i čitanjem, nastoji spojiti književnost s aktualnim društvenim temama.

U vremenu velikih i brzih promjena koje značajno utječu na vrijednosti, ideale, očekivanja od sebe te svakodnevni život i nameću stalnu prilagodbu, na kušnju su stavljeni ljudski odnosi i mentalno zdravlje, a umjesto temeljnog osjećaja bliskosti počinje prevladavati strah.

- Ono što nam se čini jako važnim za ovogodišnji festival je naznačiti važnost intimne promjene, odnosno mentalnog zdravlja kao osnove odnosa prema drugome. Ako sami sa sobom nismo dobri, ne možemo biti dobri ni s drugima, a ako nismo dobro s drugima ne možemo imati stabilno, otvoreno i inkluzivno društvo, rekla je Petra Ljevak, direktorica Zagreb book festivala.

Na otvaranju festivala Nevena Tudor Perković iz Ministarstva kulture i medija istaknula je kako se svakoga proljeće veseli ovom festivalu koji se posebno profilirao svojom tradicijom da postavlja pitanja i daje odgovore, te postavlja dijagnozu stanja osvrčući se na sadašnji trtenutak u kojem živimo. Milena Vuković Runjić je u ime grada Zagreba napomenula da "Zagreb book festival 2023." počinje temom ljubavi.Podsjetila je kako je ljubav od samih početaka književnosti postala omiljena tema jer je književnost izumila jezik i riječi ljubavi u ljubavnim pjesmama.

Festivalski program započeo je panel diskucijom naziva Percepcije ljubavi- ljubav treba ponovno izmisliti. Na događanju su sudjelovale poznate hrvatske književnice Ivana Bodrožić, Marina Vujčić i Dora Šustić.

- Mislim da smo sad baš u toj situaciji, u ovom dobu u kojem živimo, da treba ljubav redefinirati. Drugačiji su načini funkcioniranja ljubavi ne nekad, istaknula je književnica Marina Vujčić.

Književnica Ivana Bodrožić smatra da "tehnologija ima svoje dobre i loše strane":

- S jedne strane, možete se puno lakše povezivati s ljudima sličnih interesa, a s druge strane tu su prekidi preko poruka ili skrivanje iza nekakvih avatara svakako nas ne suočava s stvarnim izrazom bola na licu druge osobe i možda je lakše odustati od nekih stvari, kazala je Bodrožić. Bez obzira na nezaustavljiv napredak tehnologije, koji nerijetko stavlja ekran ispred lica, emocija ostaje i ne mijenja se; pitanje koje bi možda trebalo postaviti jest: troši li se brže?

Dora Šustić mišljenja je da ne možemo za sve kriviti nove tehnologije:

-Internet i ponašanje na društvenim mrežama samo su refleksija ljudskih potreba, impulsa i očekivanja. Ljudi su stvorili nove tehnologije a ne obrnuto.

Drugo događanje prve noći festivala bio je razgovor koji je s nagrađivanom norveškom autoricom Vigdis Hjorth vodila Sanja Baković. Razgovaralo se o knjizi Je li majka umrla koja je autorici donjela ulazak u uži izbor prestižne nagrade Booker, o elementima autofikcije u njezinim djelima, te o tome što je motivira za pisanje.

Zagreb Book Festival  ove godine traje od 22.-26.5., a program će se odvijati u KIC-u, Knjižari Ljevak i knjižnici Bogdan Ogrizović. Cjelokupni program možete pronaći na www.zgbookfest.hr

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Sjećate li se zgodne vozačice tramvaja Ive? Za 24sata o mužu i planovima: 'Želimo djecu...'
IVA ĆAVAROVIĆ

Sjećate li se zgodne vozačice tramvaja Ive? Za 24sata o mužu i planovima: 'Želimo djecu...'

Iva i Bonislav Ćavarović vjenčali su se prije gotovo godinu dana, a sada smo sa simpatičnom vozačicom razgovarali o njihovim planovima za budućnost...

Pogledajte fotke i snimku druge probe Baby Lasagne! Fanove je oduševio jedan detalj: 'To je to'
ENERGIČNA IZVEDBA

Pogledajte fotke i snimku druge probe Baby Lasagne! Fanove je oduševio jedan detalj: 'To je to'

Danas 15 predstavnika na Eurosongu ima probu za polufinale. Među njima je i Baby Lasagna koji je ovoga puta promijenio jedan detalj, a njegovi fanovi mu sugeriraju da takav izađe na pozornicu u polufinalu
Karmen u 'Braku na prvu' bacila oko na Lovru? 'To je javna tajna'
RASPRAVA DRUGIH KANDIDATA

Karmen u 'Braku na prvu' bacila oko na Lovru? 'To je javna tajna'

Karmen nije javno priznala da joj se sviđa Lovre, no Lovru je stavila na prvo mjesto po fizičkoj privlačnosti