Obavijesti

Show

Komentari 236

I Grubnić traži pomoć države: 'Plaćam porez, posao mi trpi!'

I Grubnić traži pomoć države: 'Plaćam porez, posao mi trpi!'
14

Svi koji imaju značajne poteškoće u poslovanju, trebali su dokazati da im je prihod pao za više od 20 posto u odnosu na isto razdobljelani. Pomoć su zatražili i Rene Bitorajac, Antonija Blaće, Mario Valentić...

VIDEO

Dok građani čekaju idući tjedan kad će biti objavljena lista svih tvrtki koje su zatražile od države pomoć za isplatu minimalnih plaća, prva na udaru našla se pjevačica Severina za koju se saznalo da je iskoristila pravo na isplatu minimalca. Pjevačica se odmah oglasila i rekla da je pokrenula postupak za obustavu postupka i da neće koristiti ovu mogućnost.  

Ovu mogućnost iskoristio je Marko Grubnić. Stilist i modni dizajner vezan je poslovno uz mnoge estradne umjetnike, a u posljednja dva mjeseca estrada je potpuno obustavila sve aktivnosti. Sigurno je da se ni koncerti, ni kazališne predstave neće tako skoro održati, pa će svim djelatnicima biti vrlo lako dokazati da su imali velike gubitke u poslovanju. 

POGLEDAJTE VIDEO:

- S obzirom na to da sam građanin Republike Hrvatske, uredno i redovito plaćam sve doprinose, davanja i poreze sukladno propisanom zakonu - rekao je Marko Grubnić i dodao:

- Zbog situacije s virusom Covid-19 u kojoj je stalo sve poslovanje, kako u Hrvatskoj, tako i u cijelom svijetu, i sam sam se našao u okolnostima zbog kojih moj posao, a samim time i prihodi trpe. Upravo zbog toga, a imajući na umu gore navedeno obrazloženje, ostvario sam puno pravo na mjere potpore koje je Vlada Republike Hrvatske omogućila svim poduzetnicima i obrtnicima tijekom ove krize - kaže Marko Grubnić.

Jedan od onih koji je iskoristio mogućnost dobivanja potpore u visini iznosa minimalne plaće je i Mario Valentić. Profesor kineziologije ima vlastiti obrt za rekreacijske djelatnosti i umjetničko stvaralaštvo, što znači da je ovog trenutka njegovo poslovanje svedeno na nulu, pa tako i zarada. 

Valentić je postao poznat 2002. godine kad je postao Mister turizma, a već godinu dana kasnije bio je Mister Hrvatske. Titule su mu omogućile glumački angažman, pa je debitirao u ulozi Borne Novaka u prvoj hrvatskoj telenoveli 'Zabranjena ljubav'. Nakon toga dobio je i ulogu u 'Vili Mariji', kao i u sitcomu Nove TV 'Nad lipom 35'. 

Prije 12 godina sudjelovao je kao natjecatelj u glazbeno-zabavnom spektaklu 'Ples sa zvijezdama' u kojem mu je partnerica bila Ana Herceg. Mario i Ana su došli do finala i pobijedili. Također angažirali su ga i u nekoliko domaćih tv-serija, kao što je 'Bibin svijet', 'Hitna 94', pa telenovela 'Dolina sunca'. 

Ipak, nije se oslonio na nestalne prihode od tv-angažmana, pa je pokrenuo vlastiti obrt i sa zanimanjem profesora kineziologije nadopunio je pokretanjem vlastitog biznisa. 

- Iako jesam filmski djelatnik, nisam koristio potpore za samostalne umjetnike, ali jesam kao paušalni obrtnik. Tijekom ožujka i travnja imao sam već unaprijed dogovoreno nekoliko evenata i angažmana, ali zbog pandemije sve je otkazano - kaže Valentić.

- Povremeno održavam online treninge, ali to je zanemarivo u odnosu na opseg poslova koje sam obavljao prošle godine u tim mjesecima. Sad dane provodim u šetnjama Medvednicom. Kaže se da nije bogat onaj tko puno ima, nego onaj kome malo treba. A sad u vrijeme korone svi smo shvatili da nam treba jako malo - rekao je. 

Goran Stanzl/PIXSELL

Potporu je zatražio i suvlasnik kazališta 'Luda kuća' Rene Bitorajac. Njegovo kazalište poslovalo je iznimno uspješno i karte za sve predstave bile su tjednima unaprijed rasprodane, a onda je početkom ožujka sve stalo. Već dva mjeseca sva kazališta u Hrvatskoj su zatvorena, a riječ je o velikom pogonu i velikim troškovima održavanja. 

A uvjeti za dobivanje minimalca su vrlo jasni. Financijsku potporu Hrvatski zavod za zapošljavanje odobrio je tvrtkama koje nisu otpuštale radnike i kojima je zabranjena djelatnost odlukom Stožera civilne zaštite, kao i svima koji dokažu da im je osjetno smanjena poslovna aktivnost zbog pandemije. Potporu je navnodno tražila i voditeljica Antonija Blaće. 

Svi oni kojima je zabranjen rad trebali su dostaviti presliku odluke Stožera civilne zaštite, a popis takvih je doista dugačak. Među njima su sigurno i sportske i koncertne dvorane, kafići, restorani, kina, kazališta... Također, svi oni koji imaju značajne poteškoće u poslovanju, trebali su dokazati da im je prihod pao za više od 20 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. 

A to su gotovo svi, pa čak i Severina. Zakon je takav da ne gleda na imovinsko stanje pojedinaca, nego na poslovanje njihovih tvrtki i to treba jasno odvojiti. Stoga je prozivanje poznatih osoba i kalkuliranje o iznosima na njihovim privatnim bankovnim računima besmisleno i nepotrebno.

POGLEDAJTE VIDEO:

 

Pokretanje videa...

01:10

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 236
VIDEO

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...
SKRIVA GA OD DJEVOJAKA

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...

Vatrena Claudia koja se proslavila izazovnim navijačkim kombinacijama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, otkrila nam je da je sretno udana. Prisjetila se i najvažnijeg dana u svom životu
Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'
'NIJE DOVOLJNO DOBRA ZA NJEGA'

Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'

Lauren Fryer i Declan Rice prošle su godine dobilli sina, a britanka je zbog maltretiranja obrisala sve objave s društvenih mreža...