Obavijesti

Show

Komentari 6

U životu Kuma soula Zagreb je bio jedna od posljednjih stanica

U životu Kuma soula Zagreb je bio jedna od posljednjih stanica
1

Legendarni James Brown preminuo je na sam Božić prije točno deset godina. Nešto više od mjesec dana prije smrti oduševio je svoje brojne hrvatske obožavatelje

VIDEO

Večeras odlazim. Želim da paziš na moju suprugu i malenog čovjeka. U vatri sam. Gorim. Gorim, bile su to posljednje riječi  koje je James Brown uputio svom menadžeru i dugogodišnjem prijatelju Charlesu Bobbitu, a nakon toga je tri puta duboko udahnuo i zauvijek zatvorio oči.

Pjevač, tekstopisac, plesač i zabavljač, osoba za koju se kaže da je neizbrisivo transformirala glazbu 20. stoljeća, preminuo je na sam Božić 2006. godine u Atlanti, u 74. godini, od zatajenja srca.

Reuters

James Brown rođen je 3. svibnja 1933. godine. Nastupati je počeo 1955. u sastavu 'The Flames'.  Isprva je svirao bubnjeve, no ubrzo se svojom karizmom nametnuo kao frontmen benda. 

U svojoj plodnoj karijeri koja je trajala ravno pola stoljeća, Brown je prodao milijune albuma. Posebnost je njegove karijere sadržana u činjenici da nikada nije zasjeo na prvo mjesto top-ljestvice pjesama, iako je 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća bio na vrhuncu glazbene karijere te unatoč tome što ga se opravdano nazivalo 'Kumom soula' ('The Godfather of Soul').

Publici se predavao bez rezerve. Njegovi su nadimci bili Mr. Dynamite, Soul Brother No. 1, Minister of Super Heavy Funk, The Godfather of Soul (kum soula), Mr. Sex Machine, The Hardest Working Man in Showbusiness i mnogi drugi. Publika ga pamti po legendarnim hitovima kao što su 'Please, Please, Please', 'Papa's Got a Brand New Bag', 'I Got You (I Feel Good), 'Get Up (I feel like being a Sex Machine)' i 'Living in America'.

Njegov privatni život bio je prepun skandala. Više puta je uhićen zbog droge, posjedovanja oružja, obiteljskog nasilja, tučnjava sa ili bez pucnjave, a svojim seksualnim skandalima i razvratnim ponašanjem punio je medijske stupce.

Dobitnik je brojnih glazbenih nagrada i priznanja, između ostalog i Grammyja za svoj hit 'Papa's Got a Brand New Bag', a 1985. godine skladao je pjesmu 'Living in America' za kultni film Rocky IV'. Iste godine Brown je ušao u Kuću slavnih rock'n'rolla. Osim kao glazbenik, okušao se i kao glumac, a posebno upečatljiva uloga bila je ona Cleophusa Jamesa u filmu 'The Blues Brothers' (1980.).

Nešto više od mjesec dana prije smrti, 5. studenog 2006. godine, posjetio je Zagreb gdje je nastupio u dvorani Dražena Petrovića, a malo tko mogao se nadati da će upravo taj nastup biti zabilježen kao jedan od Brownovih posljednjih izlazaka na binu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Severina o 'filmiću': Prvo sam pomislila 'O Bože, kako će moj razrednik iz srednje reagirati...'
OTVORENO I ISKRENO

Severina o 'filmiću': Prvo sam pomislila 'O Bože, kako će moj razrednik iz srednje reagirati...'

U opuštenom izdanju na krevetu s voditeljicom, Severina je odgovarala na mnoga pitanja, a između ostalog i na pitanje o filmu koji joj je obilježio početak tridesetih i kako joj je teško bilo

Budući punac Baby Lasagne za 24sata:  'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'
SNIMAO S NJIMA I SPOT

Budući punac Baby Lasagne za 24sata: 'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'

Njegov budući punac Josip Pino Ružić, koji u Istri već tridesetak godina ima tvrtku za montažu, snimanje i promotivne filmove, sa suprugom i kćerkom dat će podršku Baby Lasagni
Euforija uoči Eurosonga. Traži se tabletić više: 'Imam od bake i prijateljica, a pitat ću i susjede'
POMAMA ZA REKVIZITIMA

Euforija uoči Eurosonga. Traži se tabletić više: 'Imam od bake i prijateljica, a pitat ću i susjede'

Tabletić je zaštitni znak Baby Lasagne. Otisnuo ga je on tako na majice, a i dio kostima za Eurosong mu je napravljen od njega