Obavijesti

Show

Komentari 2

'Udavala sam se četiri puta, a muž koji me tukao se upucao'

'Udavala sam se četiri puta, a muž koji me tukao se upucao'
7

IZGUBILA SINA Glazbeni producent i tekstopisac, Terry Melcher, bio je jedino dijete holivudske zvijezde Doris Day, a umro je 2004. od raka kože što ju je, kaže, slomilo i bacilo u depresiju

VIDEO

Američka glumica i pjevačica Doris Day, koja se proslavila pedesetih godina prošlog stoljeća, danas slavi 96. rođendan. U mirovinu je otišla još 1973. i od tada živi u kalifornijskom gradu Carmel-by-the-Sea. Iste je godine osnovala i zakladu za prava životinja koja nosi njezino ime. U bogatoj karijeri snimila je preko 50 filmova i 650 pjesama. 

- Blagoslovljena sam dobrim zdravljem i presretna što sam okružena dobrim prijateljima i obožavateljima koji mi pomažu prikupljati novce za životinje. To mi zaista puno znači - rekla je Doris krajem ožujka u intervjuu za časopis People. Oni ekskluzivno prenose i njezinu najnoviju fotografiju

Day je dobitnica Golden Globea 1989. i Grammyja 2007. za životno djelo, a filmsku karijeru započela je 1948. s filmom 'Romance on the High Seas'. Taj film joj je, kako kaže, osigurao uspjeh za idućih 20 godina karijere. Filmski redatelj Alfred Hitchcock angažirao ju je u svom filmu 'Čovjek koji je previše znao' u kojem je glumila uz bok Jamesa Stewarta.

- Film je doživio ogroman uspjeh i zaradu, ali mislim da me ljudi najviše vole gledati u romantičnim komedijama - rekla je Day.

Snimala je filmove u kojima su joj partneri bili najpoželjniji glumci zlatnog Hollywooda - Clark Gable, Cary Grant, Rod Taylor, David Niven, Kirk Douglas i mnogi drugi. Najveći uspjeh imala je s filmovima 'Šaputanja na jastuku' i 'Move Over, Darling' u kojima je igrala s Rockom Hudsonom. 

Filmski uspjeh omogućio joj je i da dobije svoj show 'The Doris Day Show' koji se od 1968 do 1973. uspješno prikazivao diljem Amerike. 

Ipak prije uspješne filmske karijere u Hollywoodu, Doris je bila uspješna plesačica, kao i pjevačica.

Rođena je 3. travnja 1922. u Cincinnatiju. Njezina majka Alma Sophia bila je domaćica, a otac William Joseph profesor glazbenog. Njezini preci bili su njemački imigranti. Cijeloga života, Day je vjerovala da je godina njezinog rođenja 1924., a tek je prošle godine otkrila da je rođena dvije godine ranije. Glumica i glazbenica imala je brata Richarda koji je preminuo prije njezinog rođenja te brata Paula koji je od nje bio stariji tri godine.

- Zbog očevih nevjera, obitelj se raspala dok sam bila još djevojčica - rekla je svojedobno Day. Godine 1935. formirala je plesni duo s Jerryjem Dohertyjem 'Doris & Jerry' s kojim je često nastupala u rodnom Cincinnatiju. Ipak, njezinu ljubav prema plesu upropastila je prometna nesreća 1937., kada je povrijedila desnu nogu i oprostila se od profesionalne plesačke karijere. 

- Dok sam se oporavljala, pjevala sam uz radio koji je stalno bio uključen, pa sam otkrila i talent prema glazbi. Fascinirao me glas Elle Fitzgerald. Poželjela sam pjevati poput nje - rekla je. Upisala je glazbenu školu, a profesor joj je rekao da je nevjerojatan potencijal. Već za osam mjeseci, dobila je posao pjevačice na lokalnoj radio stanici. 

- Pjevala sam i u obližnjem restoranu. Kasnije me zapazio menadžer Barney Rapp. Za njega sam radila 1939., a on mi je sugerirao i prezime Day - rekla je Amerikanka. 

Njezin prvi hit bio je 'Sentimental Journey' koji je zasvirao 1945. na radiju i postao ubrzo himna koju su koristili za ohrabrivanje vojnika Drugog svjetskog rata.

Doris se udavala četiri puta. S trombonistom Al Jordenom bila je u braku od 1941. do 1943., a imali su sina Terryja Melchera. Glazbeni producent i tekstopisac bio je njezino jedino dijete, a umro je 2004. od raka kože, pet mjeseci nakon što je Day dobila Predsjedničku medalju slobode od predsjednika Georgea W. Busha. Smrt djeteta ju je slomila i, kako kaže, bacila u depresiju. Zbog fizičkog zlostavljanja koje je trpjela od muža Jordena, Doris ga je napustila 1967., a on je nedugo zatim počinio samoubojstvo pištoljem. 

Drugi put se udala za saksofonistu Georgea Weidlera s kojim je provela tri godine. Poslije mnogo godina, sreli su se ponovo, i proveli još nekoliko mjeseci u ljubavi. Najveću ljubav doživjela je, kako tvrdi, s trećim mužem. Za filmskog producenta Martina Melchera udala se 1951. i taj brak je trajao sve do 1968. kada je on umro. Melcher je bio usvojio njezinog sina i dao mu svoje prezime.

Martin je producirao mnoge njezine filmove. Najstresnije razdoblje u njihovom braku bilo je kada je Doris otkrila kvržicu na dojci za koju se smatralo da je maligni tumor. Kasnije se otkrilo da je izraslina benigna. 

 

Happy 96th birthday Doris Day (born April 3, 1922); had it not been for a car accident during her childhood, she might have not have continued on the road to becoming a dancer instead of settling for being an actress. Nor would she have earned the title ‘the professional virgin’ as a result of the puritanical, morally uptight (but blonde, freckled and attractive) women she usually portrayed. This reputation was assured particularly with the run of sophisticated but whole-some sex comedies she made with such symbols of ‘All American’ manliness as Rock Hudson, Rod Taylor and James Garner. • Her films include; ''Romance on the High Seas'' (1948), ''Young Man with a Horn'' (1950), ''April in Paris'' (1952), as the protangonist in ''Calamity Jane'' (1953), the Ruth Etting bio-pic ''Love Me or Leave Me'' (1955), as Babe Williams in ''The Pajama Game'' (1957), opposite Clark Gable in ''Teacher’s Pet'' (1958), ''Pillow Talk'' (1959), ''Lover Come Back'' (1961), ''That Touch of Mink'' (1962), ''The Thrill of It All'', ''Move Over, Darling'' (both 1963) and ''The Glass Bottom Boat'' (1966). Between 1968 and 1973 she hosted her own successful TV show. • In real life, behind the camera, her life was not such a happy one and, according to her autobiography, her first three husbands variously beat her, deserted her and cheated on her. No wonder then, that she retreated away from life in the limelight, living in virtual seclusion in Carmel, California, dedicating herself to her animal welfare charity, the Doris Day Animal Foundation. Over the years there have been several attempts to draw her back on the screen, most recently by friend and neighbour Clint Eastwood in 2015. • • #iusedtobeinpictures #dorisday #rockhudson #dorisdayanimalfoundation #classichollywood #silverscreen

A post shared by Austin & Howard Mutti-Mewse (@film_mewse) on

Osam godina nakon što je Martin preminuo, Doris je upoznala Barryja Comdena koji je bio mlađi 13 godina. Vjenčali su se 1976., a razveli četiri godine kasnije. 

- Tražio sam razvod jer je više brinula o životinjama nego o meni - rekao je Comdne koji je umro 2009. u 75. godini. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin