Obavijesti

Show

Komentari 150

Udovica: Moram prodati kuću, nemam gdje s uspomenama

 Udovica: Moram prodati kuću, nemam gdje s uspomenama
7


Supruga pokojnog Vinka čuva sve njegove nagrade, zahvalnice i dječje crteže koje će dati njegovu prijatelju kako bi ih u Trogiru mogli vidjeti njegovi obožavatelji

VIDEO

Prije devet godina sam Kulu sv. Marka u Trogiru pretvorio u Kuću dalmatinske glazbe. Sad tamo želim napraviti muzej u čast pokojnog prijatelja, kaže Ivica Bubalo. 
Pjevačev poslovni suradnik i prijatelj s Janjom (57), udovicom Vinka Coce, radi na tom projektu jer bi voljeli da i on, poput velikana kao što je Dražen Petrović, dobije svoj muzej.

- U prizemlju bi bila njegova ostavština. Na prvom katu bi se prodavali njegovi albumi, majice i plakati, a na drugom katu bi se davale poduke iz mandoline, gitare i klapskog pjevanja - zamislio je Bubalo. Ideja se svidjela udovici trogirskog slavuja. U obiteljskoj kući u Trogiru Janja čuva ostavštinu pokojnog supruga, a među stotinama zahvalnica, plaketa, nagrada i skulptura skriva se i jedan dječji crtež koji pokazuje Vinka u pjevačkom zanosu.

Riječ je o daru dječaka Filipa, koji ga je nacrtao 1995. godine, povodom humanitarne akcije za KB Rebro. Pokojni pjevač se tijekom života rado odazivao na plemenite akcije, a dobio je toliko zahvalnica da zid nije dovoljno velik kako bi sve stale na njega. 
- Bilo bi lijepo da sve ove stvari dobiju neko trajno mjesto. Razmišljam o tome da prodam ovu kuću i s majkom se preselim u manji stan. Ne znam koliko ću od ovih Vinkovih stvari uopće moći ponijeti sa sobom. Ideja je tek u povojima, ali se nadamo da ćemo uspjeti – kaže Janja. Živi od mirovine pjevača koja iznosi nešto više od 2000 kuna. Janja je najponosnija na dvije hrpe naslaganih uramljenih zahvalnica.

Među stvarima koje su dobile svoje mjesto u gusto naslaganim slikama na zidu je i ručni rad, odnosno izvezena slova riječi pjesme “Ribari”, ukrašen čipkom i uokviren koji je Vinko dobio od obožavateljice Grozdane prije desetak godina. Tu su i slavonski zlatovezi, slovenski drvorezi, no Janja se za neke stvari ne sjeća kojim ih je povodom njezin pokojni muž dobio. Zato napamet zna tekst požutjelog novinskog isječka položenog ispod stakla na radnom stolu. 


- Ti požutjeli tekstovi iz novina su s početka Cocine karijere, dok je još pjevao u klapi, i podsjećaju me na vremena kad smo se Vinko i ja tek upoznavali, na početak naše ljubavi – sa sjetom govori Janja.

Odmah iznad radnog stola su i zlatne ploče, ona iz 1993. godine za album “Mirno spavaj, ružo moja”, te za “Sve najbolje” iz 2003. godine. Na zidu stoji i tabla s kućnim brojem 4, kad se ulica još zvala Cocina. Kako kaže udovica pjevača, nije se ulica zvala po Vinku, nego zato što u njoj živi puno obitelji Coce. Što se tiče nekih privatnih Vinkovih stvari, Janja još nema snage ni pogledati što joj je sve ostalo nakon njegove smrti. Vinko je umro 27. listopada 2013. od posljedica teške infekcije. U bolnici je proveo pet mjeseci. Janja se prisjetila i najdražeg parfema njezina muža koji još čuva na polici. 


- Ni jedan mu nije bio drag kao taj. Znala sam ga tražiti danima u parfumerijama jer mu je taj bio poseban - prisjetila se Janja.

Dobio Porina za najbolji album i za životno djelo

Pjevač je počeo pjevati s klapom Trogir 1972. godine. Porina za životno djelo dobio je posthumno. Zahvaljujući suradnji s Nenom Ninčevićem i Joškom Banovim, koji su mu pisali pjesme, iza sebe je ostavio 13 diskografskih izdanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 150
VIDEO

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin