Show

Komentari 211

Ukrajina očekivano zasjela na eurovizijski tron: 'Hvala vam puno. Ovo je za našu zemlju...'

Ukrajina očekivano zasjela na eurovizijski tron: 'Hvala vam puno. Ovo je za našu zemlju...'

Ukrajinska Kalush Orchestra svojom je pjesmom 'Stefania' očekivano pomela konkurenciju na Eurosongu, a svima je bilo jasno danima da će ratom pogođena zemlja ove godine pobijediti

Ukrajinska folk-rap grupe Kalush Orchestra donijela je Ukrajini drugu pobjedu na Eurosongu sa 631 bod, nakon Ruslane 2004. godine. Energični nastup pjesme 'Stefania' oduševio je gledatelje i glasače, a Ukrajina je od početka natjecanja apsolutni favorit. Dvorana se nakon proglašenja napunila oduševljenim uzvicima i gromoglasnim pljeskom:

- Hvala jako puno, hvala za podršku. Ovo je za Ukrajinu. Slava Ukrajini - rekli su iz benda.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ukrajniski predstavnici od stručnog žirija dobili su 192 boda, a od publike su dobili čak 439 bodova.

storyeditor/2022-05-13/PXL_DPA_110522_93407126.jpg

Kada su večeras izašli na pozornicu u Italiji poznati ritam nagnao je publiku da plješće uz pjesmu, a dodatno veselje nakon nastupa izazvao je i glavni pjevač nakon što je zamolio za mir.

- Spasimo Mariupolj, spasimo Azovstal - glasno su poručili iz Kalush Orchestre. 

Ukrajinska grupa uživa ogromnu podršku na društvenim mrežama, a brojnim obožavateljima njihova pobjeda nije bila upitna. Iako je na Euroviziji sve moguće, čini se da je Ukrajini pobjeda od početka bila zagarantirana. Na eurovizijskim kladionicama je od početka bila na prvom mjestu, a ubrzo se popela na 60 posto vjerojatnosti za pobjedu.

Benoit Blaszczyk, tajnik France-Eurofans, francuskog ogranka međunarodne udruge obožavatelja OGAE, rekao je nedavno da će Ukrajina dobiti 'glasove iz simpatije', ali ne samo to.

- Imaju dobru pjesmu - kazao je za AFP i dodao da Ukrajina 'svake godine privlači pažnju i često je ispred svog vremena'.

Ukrajinska predstavnica Go_A svojom je pjesmom 'Shum' privukla pažnju i prošle godine, a pjesma je nakon Eurosonga postala hit na društvenim mrežama uz prošlogodišnje pobjednike Maneskin i njihovu 'Zitti e Buoni'.

Nakon početka invazije na Ukrajinu Rusija je izbačena iz natjecanja, a povjesničari danima raspravljaju o geopolitičkom utjecaju na samo natjecanje. Pobjedu Ukrajinaca svi su očekivali, no nametnulo se i pitanje hoće li napadnuta zemlja biti u mogućnosti ugostiti Eurosong iduće godine.