Show

Komentari 0

Umrla je pjevačica 'Pantera di Goro', jedna od najpoznatijih talijanskih izvođačica šansona

Umrla je pjevačica 'Pantera di Goro', jedna od najpoznatijih talijanskih izvođačica šansona

U Sanremu je postavila nezavidan rekord: Milva je bila glazbenica s najviše sudjelovanja, njih čak 15, bez da je ikad na samom festivalu i pobijedila

Crvenokosa pjevačica i kazališna glumica Maria Ilva Biolcati umrla je u 81. godini u Milanu. Milva već odavno nije pod svjetlima reflektora. 

- Milva je bila jedna od najpoznatijih izvođačica talijanskih pjesama i šansona, a njezin glas nije nikoga ostavljao ravnodušnim i izazivao je duboke emocije među raznim generacijama. Ova velika Talijanka postigla je golem uspjeh i na međunarodnim pozornicama - izjavio je talijanski ministar kulture Dario Franceschini.

2010. godine 'Pantera di Goro' objavila je treći album koji je za nju napisao i producirao Franco Battiato pod nazivom 'Ne znam nijednog Patrizija', koji se odmah popeo među top 20 najprodavanijih ploča u Italiji.

Te godine se oprostila od pozornice, barem što se tiče nastupa uživo, nakon pola stoljeća koja je provela nastupajući diljem svijeta.

- Vjerujem da je ova vrlo posebna kombinacija sposobnosti, svestranosti i strasti bio moj najdragocjeniji i najupečatljiviji poklon publici i glazbi koju sam izvodila i po kojoj želim da me pamte. Danas mi ta čarobna i teška kombinacija više nije dostupna. Iz tog razloga, s obzirom na nagle promjene tlaka, ponekad vrlo bolni išijas i, povrh svega, s obzirom na neizbježne promjene koje se s godinama odvijaju na glasnicama i na brzim refleksima, energiji i sposobnosti otpora i umora, odlučila sam zauvijek napustiti pozornicu i napraviti korak unatrag u smjeru studija za snimanje, odakle mogu nastaviti pružati vrijedan i sofisticiran doprinos - tada je obznanila svojim obožavateljima piše Ruetir

Poznata kao 'Crvenokosa' (naslov pjesme koju je za nju napisao Enzo Jannacci kojem je posvetila album 'La Rossa' iz 1980.)

Milva je u nakon duge glazbene karijere prešla u kazalište Giorgia Strehlera, pjevajući pjesme Franca Battiata, Ennia Morriconeae, Astora Piazzolla, te pjesme velikih grčkih, francuskih, njemačkih skladatelja. Doživjela je velike uspjehe na pozornici pozornicama diljem svijeta. 

U Sanremu je postavila nezavidan rekord: Milva je bila glazbenica s najviše sudjelovanja, njih čak 15, bez da je ikad na samom festivalu i pobijedila. 'Pantera di Goro' je imala najveći uspjeh kad je osvojila drugo mjesto 1962. godine.

Ujedno je i pjevačica s najviše uzastopnih sudjelovanja na ovom festivalu - devet puta je nastupala od 1961. do 1969. godine.

Talijanska, Francuska i Njemačka republika službeno su prepoznale njezin umjetnički status te su joj tijekom godina odali visoke počasti.

Najčitaniji članci