Show

Komentari 8

Umro glumac Holbrook: Glumio je Marka Twaina, bio u Zagrebu

Umro glumac Holbrook: Glumio je Marka Twaina, bio u Zagrebu

Godine 1960. nastupio je i u Zagrebu. Predstavu je izveo i pred bivšim predsjednikom Dwightom Eisenhowerom, a njegovu međunarodnu turneju sponzorirao je State Department

Američki glumac Hal Holbrook, hvaljen zbog portretiranja američke književne legende Marka Twaina i poznat po ulogama u filmovima poput 'Wall Street' (1987), 'Svi predsjednikovi ljudi' (1976), 'Magla' (1980), 'Časni ljudi' (2000) i 'Herkul' (1997), umro je u dobi od 95 godina, objavio je New York Times.

Holbrook je umro 23. siječnja u svojem domu na Beverly Hillsu, a vijest o njegovoj smrti u ponedjeljak kasno navečer potvrdila je njegova asistentica Joyce Cohen. Godine 2008., kada su mu bile 82, Holbrook je postao najstariji muški glumac ikad nominiran za Oscara za sporednu ulogu u filmu 'Into the Wild'.

2012 AFI FEST - "Lincoln" Closing Night Gala Premiere - Los Angeles

No najveću mu je slavu donijelo njegovo utjelovljenje američkog romanopisca, humorista i društvenog kritičara u scenskome showu 'Mark Twain Tonight'. Ulogu Twaina osmislio je još sredinom pedesetih godina prošlog stoljeća. Smatrajući da je Twain na pozornici iskazivao još više svoje osobnosti nego u književnim djelima, Holbrook je napravio seriju nastupa u Sjedinjenim Državama i u inozemstvu odjeven i maskiran kao Mark Twain, tako što je složio ulomke iz Twainovih djela i raznih drugih zapisa.

Godine 1960. nastupio je i u Zagrebu. Predstavu je izveo i pred bivšim predsjednikom Dwightom Eisenhowerom, a njegovu međunarodnu turneju sponzorirao je State Department. Ulogu Twaina igrao je na kazališnim daskama punih šest desetljeća.

S predstavom je najprije nastupao u noćnim klubovima New Yorka, a na Broadwayu ju je prvi put izveo 1959. godine. Dobitnik je nagrade Tony za nastup na Broadwayu 1966. Tijekom karijere je osvojio četiri Emmyja te je nominiran za Oscara za sporednu ulogu u filmu 'U divljinu' iz 2017.