Show

Komentari 5

Umro je sin autora 'Gospodara prstenova' u 96. godini života

Umro je sin autora  'Gospodara prstenova' u 96. godini života

Christopher je 2001. privukao pozornost tvrdnjom da je filmska trilogija redatelja Petera Jacksona na upitan način prenijela samu bit djela njegova oca. Ipak, naglasio je da je to njegovo osobno mišljenje

Christopher Tolkien, treći i najmlađi sin pisca J. R. R. Tolkiena, preminuo je u 96 godini života, piše The Guardian. Christopher je slavu stekao uređivanjem velikog dijela očeva posthumno objavljena materijala, a nacrtao je i karte za očev legendarni 'Gospodar prstenova'. Tijekom dugog razdoblja bio je očev kritičar, u početku kao slušatelj priča o Bilbu Bagginsu (objavljenom pod naslovom 'The Hobbit'), a nakon toga kao tinejdžer i mladić komentirajući 'Gospodar prstenova' tijekom petnaestogodišnjeg nastajanja.

Prihvatio se pojašnjavanja očevih često proturječnih karta Međuzemlja kako bi priredio karte upotrebljene u knjigama. Krajem 70-ih godina prošlog stoljeća iznova je nacrtao glavnu kartu kako bi razjasnio neke pogreške i nedorečenosti. 1960. objavio je 'Legendu o mudrom kralju Heidreku', koju je preveo s islandskog uz uvod, bilješke i napomene. Nakon toga, kreće očevim stopama te postaje učitelj i predavač engleskog jezika u Oxfordu, gdje je radio od 1964. do 1975.

2001. privukao je pozornost tvrdnjom da je filmska trilogija 'Gospodar prstenova' redatelja Petera Jacksona na upitan način prenijela samu bit djela njegova oca. Ipak, naglasio je da je to njegovo osobno mišljenje. Christopher Tolkien posljednje godine života proveo je u Francuskoj s drugom ženom Baillie Tolkien. Imaju dvoje djece, Adama Reuela Tolkiena i Rachel Clare Reuel Tolkien. Njegov sin iz prvoga braka, Simon Mario Reuel Tolkien, odvjetnik je i pisac.

Najčitaniji članci