Obavijesti

Show

Komentari 7

Uz pjesmu ‘Croatio, iz duše te ljubim’ učili smo hrvatski jezik

Uz pjesmu ‘Croatio, iz duše te ljubim’ učili smo hrvatski jezik
5

Ne razumiju i ne znaju o čemu pjevaju, no novozelandska klapa nastupala je u Hrvatskoj, a u Zagvozdu imaju i ‘svoj’ trg

VIDEO

Ne čudi nas što smo popularni u Hrvatskoj, pa u Zagvozdu imamo svoj trg. Novi Zeland je naša zemlja, a Hrvatska domovina, rekao je Christian Malietoa-Brown. Klapa Samoana osnovana je u Aucklandu 2011. godine. Christian je bio u jednom od brojnih posjeta Hrvatskoj, kad je čuo ansambl LIDO koji je pjevao “Vilo moja”.

- Bili su na pauzi za ručak kad sam ih čuo. Toliko me oduševilo da sam sam sebi rekao da i mi to možemo. Tako je sve krenulo - kaže Christian. Kad se vratio na Novi Zeland, a išao je još u srednju školu, dečkima iz zbora prepričavao je iskustva iz Hrvatske te oduševljen pričao o pjesmama koje je kod nas slušao.

- Hrvatski smo učili na pjesmama ‘Croatio, iz duše te ljubim’ od klape Intrade te ‘Picaferaj’ Olivera Dragojevića. Tad je to bilo stvarno teško - objašnjava nam Christian.

U klapi pjevaju njegova braća Austin i Easton Malietoa-Brown, a članovi su još Freddy Lewis, Geoff Ioane, Kulu LIava’aTaka Vuni i Tui Kennar. S vremenom su uvježbali i hrvatski. Ne razumiju ga, ali sve lakše izgovaraju naše riječi i pjevaju naše pjesme.

- Sad godinama pjevamo na hrvatskom pa nam je danas puno lakše. Sad nam za novu pjesmu treba samo pola sata da ‘uhvatimo’ riječi - dodao je Christian.

U Hrvatskoj su kad god stignu

Za sljedeću godinu najavili su dolazak cijele Klape Samoana, a ovog bi ljeta po ideje za nove prepjeve trebao doći Christian s jednim od braće koji pjevaju s njim.

Hrvatski je težak, prvo smo znali samo psovke, tek onda dobre riječi

Kod tekstova su vrlo oprezni. Prvo ih pomno prevedu kako ne bi bili nepristojni te da ne bi zapjevali nešto s čime se ne slažu i ne propagiraju. Pjevaju tek kad prođu “kontrole”.

- Sjednemo i slušamo, pa ako nam se sviđa, odlučujemo hoćemo li pjevati. Nakon prijevoda dečki, zapravo, vrlo brzo zaborave o čemu pjevaju. Onda im nakon nekog vremena ja prevodim dijelove pjesama i pokušam dočarati osjećaje. Što se tiče govora, znamo samo osnove da se uspijemo sporazumjeti. Naravno, prvo smo naučili psovke, a tek onda ‘loše’ riječi - objasnio je Christian.

Kad je Hrvatska igrala na prvenstvu, Klapa Samoana po Aucklandu je pjevala hrvatske pjesme i istaknula našu zastavu 

U Hrvatskoj su bili više puta, a nastupali su i na nekim festivalima. Kažu da su kod nas uvijek toplo primljeni i da se zbog toga rado vraćaju u Hrvatsku. Pratili su i Svjetsko prvenstvo u Rusiji, nakon slavlja “vatrenih” skinuli su “Nije u šoldima sve” te pjevali zaogrnuti hrvatskom zastavom nasred Aucklanda.

- Naravno, pa to nam je druga domovina, kockasti dresovi su nam super - rekao je Christian. Poseban odnos imaju s mještanima Zagvozda i Vedranom Mlikotom (48), kojemu su poklonili i maorsku nošnju.

U Zagvozdu su jako lijepo primljeni, imaju ‘svoj’ trg, a imali su i nekoliko jako uspješnih nastupa. Glumcu Vedranu Mlikoti darovali su svoju narodnu nošnju 

- Vodi ih moj prijatelj Christian koji s bratom ovih dana stiže u Hrvatsku. I ja bih volio kod njih, nisam još bio jer mi je problem uskladiti sve obveze - rekao je Mlikota. Klapa iz Aucklanda ostavila je snažan dojam na njegove Zagvožđane pa su ispred konobe, gdje su prvi put nastupili, stavili ploču s njihovim imenom.

- To je više bila zafrkancija. Nismo ‘službeno’ preimenovali trg - kaže Mlikota. 

Kad su u Hrvatskoj, ponekad za domaćine malo zaigraju i ragbi 

Klapa Samoana preuzima našu, ali i uvijek donosi dio samoanske i maorske kulture

VIDI OVO: Otkriveni novi detalji o predoziranju Demi Lovato. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...
SKRIVA GA OD DJEVOJAKA

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...

Vatrena Claudia koja se proslavila izazovnim navijačkim kombinacijama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, otkrila nam je da je sretno udana. Prisjetila se i najvažnijeg dana u svom životu
Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'
'NIJE DOVOLJNO DOBRA ZA NJEGA'

Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'

Lauren Fryer i Declan Rice prošle su godine dobilli sina, a britanka je zbog maltretiranja obrisala sve objave s društvenih mreža...