Show

Komentari 0

Voli tradicionalni stil, a film mu prikazali i na reviji u Hrvatskoj

Voli tradicionalni stil, a film mu prikazali i na reviji u Hrvatskoj

Bong je poznat po svojem konvencionalnom, tradicionalnom stilu, miješa dramu i komediju, a u svoje priče često unosi presjek društva i iznosi političke komentare na situaciju u svijetu

Na 92. dodjeli Oscara pobjednik večeri je korejski 'Parazit' s četiri Oscara. Ujedno je prvi film u povijesti koji je osvojio i nagradu za najbolji međunarodni film, a istovremeno je i prvi film na jeziku koji nije engleski, a da je osvojio titulu najboljeg filma. Za nastanak ovog filma zaslužan je južnokorejski filmski redatelj i scenarist Joon-ho Bong (50).

POGLEDAJTE VIDEO:

Bong je studirao sociologiju i film na korejskoj akademiji filmske umjetnosti, a njegova se karijera pokazala izuzetno uspješnom. Osim 'Parazita', Bong je režirao i nekoliko hvaljenih kratkih filmova prije svojeg prvog dugometražnog filma 'Psi koji laju nikada ne grizu' iz 2000. za koji je osvojio nagradu na filmskom festivalu u Hong Kongu. Iako se film hvalio, loše je prošao na kino blagajnama.

Potom je 2003. režirao krimi dramu 'Sjećanja na ubojstvo' zasnovanoj na stvarnim događajima o prvom korejskim serijskom ubojici iz 1986. Bong je za njega osvojio Grand Bell Award južnokorejske filmske industrije u kategoriji najboljeg redatelja. Film je bio velik komercijalni uspjeh te je pomogao skrenuti pozornost svjetske kinematografije na Južnu Koreju.

2005. napisao je scenarij za dramu 'Antarktički dnevnik' koja je bila slabo zapažena, a 2006. dobio je budžet od 68 milijuna kuna za film 'Domaćin' koji je u kinima gledalo više od 13 milijuna gledatelja. Zbog toga je postao najkomercijalniji južnokorejski film svih vremena, a naišao je na pohvale kritičara. Između ostalog, prikazali su ga i u Hrvatskoj u sklopu 2. revije Azijskih filmova. Također, ovaj se južnokorejski redatelj proslavio filmovima 'Snowpiercer' iz 2013. i 'Okja' iz 2017.

Bong je poznat po svojem konvencionalnom, tradicionalnom stilu, miješa dramu i komediju, a u svoje priče često unosi presjek društva i iznosi političke komentare na situaciju u svijetu.

POGLEDAJTE VIDEO:

 

 

 

 

 

 

Najčitaniji članci