Show

Komentari 0

Zagrebački solisti zabavljali su građane na zagrebačkoj tržnici

Zagrebački solisti zabavljali su građane na zagrebačkoj tržnici

Svirali smo u najvećim svjetskim dvoranama, kraljevima, diplomatskoj i svakakvoj eliti, ali smo unatoč iskustvu svi s nestrpljenjem čekali ovaj koncert pred sugrađanima, kazao je Krunoslav Marić

Zagrebački solisti danas su na tržnici Dolac imali drugu godinu za redom besplatan mini koncert za građane povodom godišnjice prvog nastupa u Zagrebu. Kultni ansambl koji je 80-ih imao najprodavaniju ploču klasične glazbe na svijetu, koncert na Dolcu prvi puta je imao 2019. na svoju 65 godišnjicu.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Svirali smo u najvećim svjetskim dvoranama, kraljevima, diplomatskoj i svakakvoj eliti, ali smo unatoč iskustvu svi s nestrpljenjem čekali ovaj koncert pred sugrađanima. Prvi puta je bilo posebno, a danas je došlo još više ljudi koji su nas okružili nevjerojatnom  energijom i zato želimo da ovo postane tradicija - kazao je violinist i predsjednik Upravnog vijeća ansambla Krunoslav Marić te pozvao na koncerte ansambla u Hrvatskom glazbenom zavodu te izložbu 'Zagrebački solisti' koju se do 8. ožujka može pogledati u Muzeju grada Zagreba.

Publika na Dolcu uživala je u najavljenim skladbama Mozarta, Papandopula te Gardelovom Tangu iz filma 'Miris žene'. Zagrebački solisti svoj sljedeći nastup imaju u Berlinu gdje obilježavaju hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije.

Sljedeći nastup u Zagrebu u okviru koncertne sezone imaju u Muzeju za umjetnost i obrt 25. siječnja te 23. veljače u Hrvatskom glazbenom zavodu.

Ansambl Zagrebačkih solista osnovan je 1953. godine u okviru Radio Zagreba, a svoj prvi koncert imali su 1954. pod umjetničkim vodstvom glasovitoga violončelista Antonija Janigra. Snimili su više od sedamdeset nosača zvuka, i to za kompanije poput kuća Vanguard, EMI, ASV, Eurodisc, Melodia, Hispa-vox, Pickwick i Croatia Records. Od zadnjih izdanja ističe se nosač zvuka s djelima Ernesta Cordera, a koji je i nominiran za nagradu Latin Grammy.

Zagrebačkim solistima dodijeljene su mnoge visoke nagrade i priznanja, među kojima se ističu: prva nagrada u Mar del Plati (za album Koncerti 18. stoljeća), Medalja Pablo Casals, Medalja Elisabeth Sprague Coolidge (za izvođenje suvremene glazbe). Tijekom Domovinskoga rata Zagrebački solisti imali su sedamdesetak dobrotvornih koncerata (za grad Dubrovnik, za porušene glazbene škole u Hrvatskoj, srušenu zgradu HNK u Osijeku, Dječju bolnicu Zagreb, za brojne razorene hrvatske spomenike i dr.), a izveli su i velik broj svečanih koncerata povodom predstavljanja nove hrvatske države.

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA':

Najčitaniji članci