Obavijesti

Show

Komentari 1

Zagrepčanka u potresu smislila kino za Cannes pa - pobijedila!

Zagrepčanka u potresu smislila kino za Cannes pa - pobijedila!
17

Nisam odustajala od projekta unatoč tome što sam bila u šoku i radila pod napuknutim zidovima. Sjećam se da smo imali i problema s internetom. Znojila sam se, ali projekt je poslan minutu do ponoći, prisjeća se Miranda

VIDEO

Ona je arhitektica, dizajnerica i glazbenica s bogatom internacionalnom karijerom. Najnovija u nizu pobjeda Zagrepčanke Mirande Vukasović (37) je prva nagrada za privremeno kino na kultnom filmskom festivalu u Cannesu. Projekt je realizirala skupa s bivšom kolegicom Kamillom Csegzi koja trenutno radi u njujorškom uredu wHY Architecture.

POGLEDAJTE VIDEO: Odjeća na Grammyjima

Pokretanje videa...

Odjeća na Grammyjima 01:16

Zbog korona krize koji je zagušio filmsku industriju, gradnja njihovog paviljona je odgođena prošle godine, a sada čekaju da napokon zaživi. Naime, 74. filmski festival u Cannesu je trebao biti u svibnju, ali je odgođen za 6. do 17. srpnja 2021. godine.

- Čekamo da se naš prvonagrađeni privremeni paviljon izgradi od prošle godine kad je sve bilo odgođeno zbog korona krize.

Lee postao prvi Afroamerikanac koji će predsjedati žirijem Filmskog festivala u Cannesu
Lee postao prvi Afroamerikanac koji će predsjedati žirijem Filmskog festivala u Cannesu

Nadamo se da će 'Palmes beach' napokon zaživjeti ovoga ljeta. To je privremeni paviljon za projekcije koji se nalazi uz glavnu halu s crvenim tepihom – rekla nam je Miranda Vukasović, Hrvatica koja trenutno boravi i radi u Portugalu.

Prisjetila se kako je nastalo kino za plažu u Cannesu. Naime, dizajnirala ga je prošle godine s Kamillom iz New Yourka putem video linka. Tada se iz Pekinga, gdje je živjela osam godina, vratila u rodni Zagreb gdje ju je u obiteljskom stanu u centru zadesio potres.

- Rok za predavanje natječaja je bio 25. ožujak. Tri dana prije toga je bio potres u Zagrebu. Moj obiteljski stan je bio jako oštećen jer je u staroj zgradi. No, nismo imali kamo drugdje otići. Ja nisam odustajala od projekta unatoč tome što sam bila u šoku i radila pod napuknutim zidovima. Sjećam se da smo imali i problema s internetom. Znojila sam se, ali projekt je poslan doslovno minutu do ponoći – prisjeća se Miranda.

Kamillu Csegzi je upoznala u pekinškom uredu SPARK Architects gdje su radile skupa. Unatoč tome što su im se putevi razišli i sada žive na različitim kontinentima suradnja je bila pobjednička. Kaže kako su htjele dočarati 'Palmes beach', a kao inspiracija im je služio prepoznatljivi prugasti stolac koji je posvuda na plažama azurne obale.

- Vođeni smo novim pravcem u arhitekturi koji smo same osmislile 'Living, breathing, structure'. Privremeno kino je postavljeno na plaži i nama je bio cilj da iskoristimo tu lokaciju, da kino ima transformativnu interakciju s posjetiteljima obzirom na okolinu, kruženje sunca tijekom dana koje stvara sjene, vjetar, pijesak, more – otkriva Miranda.

Dodaje kako se platno fleksibilno pomiče za 360 stupnjeva, takozvani 'moving canvas' (slika koja se pomiče). To znači da je platno fleksibilno, može sa na njemu održavati jedna velika projekcija ili može biti odvojeno u dvije ili tri manje. Dopušta čak usmjeravanje prema puhanju vjetra ili kretanju sunca, ovisno o tome kako se priroda mijenja.

- Ljudi prolaze kroz kino, otvoreno je za sve, a projektirano je na taj način da nema klasičnih stolica već svaki gledatelj ima prostor nalik satnoj ćeliji unutar košnice gdje može sjediti ili ležati. To pruža distancu pa pruža idealne uvijete po pitanju epidemioloških mjera – objašnjava nam Miranda te dodaje kako se novčanoj pobjedničkoj nagradi nisu nadale, ali najveće veselje bi joj bilo da vidi kako je kino napokon postavljeno.

Miranda Vukasović završila je arhitekturu u Školi primijenjenih umjetnosti u Zagrebu. Nakon toga studirala je dizajn interijera na Milanskom politehničkom sveučilištu. Magistrirala je urbano planiranje u Meksiku, a karijeru je gradila u Londonu i Pekingu. Trenutno se nalazi u Portugalu gdje radi na svojim novim projektima, instalacijama koje će biti postavljene u Lisabonu i Portu.

Neizostavno je spomenuti da je uz arhitekturu i dizajn, Miranda velika ljubiteljica glazbe i ušla je u konkurenciju za nominaciju Grammy awards zajedno uz Brian Eno i Laurie Anderson. Video spot je snimila s poznatom umjetnicom Julie Gautier koja pleše pod vodom.

Tijekom života u Kini osnovala je rock band. The Radiance je održavao ozbiljne koncertne nastupe, vrtio se na kineskim radio postajama, a album je snimala u kineskom budističkom templu koji je star više od 300 godina skupa s Nedom Douglas & Jeffom Bova koji rade na produkciji sa zvijezdama poput Celine Dion i Michaela Jacksona, Micka Jaggera i Katy Perry.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Evo kako izgleda luksuzna vila Nikoline Pišek od 1,7 mil. eura
POKAZALA INTERIJER

Evo kako izgleda luksuzna vila Nikoline Pišek od 1,7 mil. eura

Voditeljica je prije nekoliko dana otkrila da se seli, a sad je s pratiteljima podijelila kako je uredila prostor. U utorak je imala i problema sa svojim svekrom Mišom Grofom i stanom u Beogradu

Pitali smo vas koga želite iduće godine vidjeti na Eurosongu: Pogledajte koga ste odabrali!
REZULTATI ANKETE

Pitali smo vas koga želite iduće godine vidjeti na Eurosongu: Pogledajte koga ste odabrali!

Najlošije je prošla Daria Kinzer koja je dobila samo dva glasa. Ona nas je predstavljala na Eurosongu 2011. godine s pjesmom 'Celebrate'
Fanove naljutio video na profilu Eurosonga: 'Sve je namješteno'
'OVO JE ČUDNO'

Fanove naljutio video na profilu Eurosonga: 'Sve je namješteno'

Na ovogodišnjem Eurosongu pobijedili su Nemo, predstavnici Švicarske, a brojni smatraju da to nisu zaslužili