Obavijesti

Show

Komentari 65

Zakulisne igre i igrice: Festival lakih nota i žestokih svađa...

Zakulisne igre i igrice: Festival lakih nota i žestokih svađa...
3

Menadžeri su kupovali glasove publike, Arsena Dedića su izviždali, Mišo Kovač je pobijedio pjesmom koju nitko od kolega nije htio, a Tereza je pobijedila 7 puta

VIDEO

Osim nezaboravnih melodija, pjevači su nerijetko nudili i skandale. Ipak, samo se jedan umjetnik više nikad nije vratio Splitskom festivalu - kantautor Arsen Dedić (76). Za svoju skladbu 'Vraćam se' 1969. je dobio prvu nagradu žirija. Publika ga je, misleći da je dobio Grand Prix, izviždala. Više im se svidjela pjesma 'Nono' koju je Tereza Kesovija (76) pjevala u alternaciji s Claudiom Villom. Pet godina ranije Arsenova 'Kuća pored mora' jedva je ušla na Splitski festival. Prije toga odbili su je na opatijskom, zagrebačkom i beogradskom festivalu. Sve tri pjesme, kao i mnoge druge iz tog vremena, danas su klasici, a posljednjih petnaestak godina scenu na Prokurativama osvojile su poskočice, poput hitova Jelene Rozge (37) koja ima provokativne nastupe.

Priču sličnu Arsenovoj ima i Mišo Kovač (73). Pjesmu Stjepana Mihaljinca, 'Proplakat će zora' odbili su svi pjevači.

- S tom ću pjesmom pobijediti, napravit lom! Bolji od mene može biti jedino netko tko će pjevati himnu! - rekao je Mišo i pobijedio.

Za razliku od Miše koji je briljirao, Oliver Dragojević (67) svoj prvi nastup na Splitu pamti kao razočaranje. S 'Picaferajem' 1967. nije ni ušao u finale. Gubitničkom je dojmu kumovalo i Oliverovo nesnalaženje na pozornici jer nije znao kamo bi s rukama. Naše zvijezde tada su zabavljala gostovanja inozemnih pjevača.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Toma Bebić sprijateljio se s brazilskom pjevačicom Tucom i svaki put kad bi se sreli upitao je: "Gdje si, Tuko moja". Brazilska pjevačica nikad nije doznala što njezino ime znači na našem jeziku. U Splitu se 1971. počelo šuškati da pjevači kupuju velik broj ulaznica kako bi dobili glasove, a potom i nagradu publike. Estrada i danas šapuće da je Zdravko Škender 1988. pjesmom 'Ne mogu da te zaboravim' osvojio drugo mjesto jer je navodno kupio cijeli bunt ulaznica pa ih neotrgnute ubacio u glasačku kutiju. I menadžer Ivica Bubalo priznaje da je to radio da pomogne svojim pjevačima.

- Potkraj ‘80-ih ispred ulaza bio je i veliki napis ‘Kladionica’. Davao se novac na pobjedu određenih pjevača. Kladili su se i jako poznati ljudi. Kladionica je radila do pola sata prije proglašenja pobjednika, a onda su odjednom svi nestali - prisjeća se Bubalo.

Splitski festival svoj sjaj gubi 1993. godine, kada Zdenko Runjić zbog svađe s festivalskom upravom odlazi s Prokurativa i na Zvončacu osniva svoj festival, Melodije hrvatskog Jadrana, te sa sobom povlači Olivera, Terezu, Meri Cetinić, Gibonnija. Početkom ‘90-ih počele su priče kako pjevači trebaju platiti da nastupe na Splitu. To nije radio samo Zoran Škugor, menadžer koji je tih godina drmao dance scenom. Od Splitskog festivala dobio je 144.000 kuna kako bi Tony, Nina, ET i Sandi tamo pjevali. Škugor je tražio da im se nastup plati kao i gaža, što je izazvalo revolt pjevača.

Godine 1999. Splitski festival je bio vrlo blizu sudu. Ivana Banfić bila je druga, čime njezin bivši suprug, producent i menadžer Robert Magić nije bio zadovoljan, pa je odlučio tužiti Festival! Tvrdio je da je imao osigurane nastupe pa je zbog nastupa na Splitu izgubio 24.000 kn. I šansonjer Ibrica Jusić (70) te se godine jako naljutio.

Trebao je dobiti posebnu nagradu za doprinos Festivalu, baš kao Mišo Kovač, ali mu nije dodijeljena pred splitskom publikom, kao što je svoju primio Mišo. Zato je Ibrica rekao da na tako smiješan i loš festival nikad više neće doći.

Splitski festival pamti i Duško Lokin (72) jer ga je, kaže, tekstopisac Nenad Vilović dva dana ganjao po hotelu.

- Pjevao sam njegovu pjesmu ali nisam naučio tekst. Stavio sam ga ispred sebe u cvijeće ali vjetar je odnio papir, pa sam improvizirao - smije se danas Lokin koji će na 55. jubilarnom festivalu otpjevati 'Fali more drž' se žala'.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 65
VIDEO

Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'
ZBUNILA PRATITELJE

Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'

Poznata hrvatska influencerica je objavila par fotografija, a zatim se raspisala o svojem omiljenom 'emojiju' te iznenadila...

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'
MEKA ZA CELEBRITYJE

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'

Podržali su je brojni kolege s estrade, među kojima Rade Šerbedžija, Lepa Brena, Jelena Rozga, Aco Pejović, Andrija Milošević...
Ma što to Filip iz 'Braka na prvu' radi u 4 ujutro? Ne, ne vježba...
NOĆNA PTICA

Ma što to Filip iz 'Braka na prvu' radi u 4 ujutro? Ne, ne vježba...

Filipa Belića su eksperti 'Braka na prvu' spojili s Tamarom Razum. Kad ju je prvi put vidio, tvrdio je da ju nikad ne bi mogao odvesti baki, koja je važna figura u njegovu životu. Ipak, nedavno je promijenio mišljenje