Obavijesti

Show

Komentari 44

Zaljubila se: Najbogatijoj ženi gay prijatelj izmuzao milijarde

Zaljubila se: Najbogatijoj ženi gay prijatelj izmuzao milijarde
3

Liliane Bettencourt, nasljednica tvrtke L'Oreal i najbogatija žena na svijetu prema Forbesovom popisu, koja je preminula prije dva dana godinama je bila zaljubljena u gay umjetnika i trošila novce na njega...

VIDEO

POGLEDAJ VIDEO:

Pokretanje videa...

00:34

Liliane Bettencourt bila je na  čelu tvrtke koju je američki časopis Forbes 2017. procijenio na oko 40 milijardi dolara. Bila je najbogatija žena na svijetu i na 14. mjestu najbogatijih osoba, a godinama je bila opčinjena umjetnikom Francois-Marie Banierom. Umrla je prije dva dana u dobi od 94 godine.

Bettencourt trial in Bordeaux, on february 20

Nasljednica kozmetičke kuće L'Oreal je 25 godina mlađeg muškarca za kojeg su svi mislili da joj je ljubavnik bila iskreno zaljubljena unatoč tome što je bila udana.

Kad ga je upoznala počela je uživati u životu

Prije nego je upoznala Baniera, njen se društveni život svodio samo na sastanke L'Oreala, čaj s istim starim prijateljima te večere s poslovnim suradnicima, bankarima i političkim vezama. Utapala se u bogatstvu i luksuzu, ali joj je bilo užasno dosadno. Banier je učinio njezin život zanimljivim. Upoznao ju je s umjetnicima prateći je u muzeje, galerije, kazališta i aukcijske kuće. Vrijeme su provodili u pariškim kafićima i restoranima, a sve je naravno plaćala ona.
On je bio provokativan, kritizirajući njenu odjeću i frizuru dok je istovremeno hvalio njenu ljepotu, intelekt i senzibilnost.

Paris Fashion Week 2011 - Frank Sorbier

Njeno je "pokroviteljstvo" započelo s 250 tisuća švicarskih franaka koje je platila za foto knjigu koja je pratila njegovu Pompidou izložbu 1991.  Nakon toga mu jedno vrijeme više nije davala novac, ne računajući podmirivanje zajedničkih računa, a redovito ga je posjećivala u zgradi u kojoj je bio vlasnik tri stana. Liliane je u to doba bila u invalidskim kolicima zbog velik bolova u kralježnici, a Banier je u zgradi instalirao dizalo kako bi ona lakše dolazila kod njega. 

Darovi u vrijednosti 1,3 milijarde dolara

Dolazila bi dva do tri puta na mjesec, a na jednom od tih objeda, rekla mu je: "Francois, ti trebaš više prostora. Voliš fine stvari, i ja isto. Ja imam sredstva koja ti mogu omogućiti život po takvom ukusu. Za početak, kupit ćeš onaj apartman preko puta. Trebat će ti, tamo ćeš jednog dana staviti svoj arhiv." I, vrlo brzo, cijeli je posao odradio njen agent za nekretnine, a ona je naravno platila cijelu stvar, što Liliane nikako nije bio problem budući da se njeno bogatstvo procjenjuje na 40, 4  milijardi eura. 

Procjenjuje se kako je za dvadesetak godina prijateljstva, Liliane Bettencourt Banieru darovala darove u vrijednosti od nevjerojatnih 1,3 milijardu eura. Ti darovi, među ostalim, uključuju i policu osiguranja vrijednu 253 milijuna eura u 2003., još jednu vrijednu 262 milijuna eura u 2006. godini, 11 umjetničkih djela procijenjenih na 20 milijuna eura, uključujući djelo Picassa, Matissea i drugih renomiranih umjetnika., a isplate police osiguranja je zapravo prepisala sa svog na njegovo ime kad je završila u bolnici.

BUDAPEST : Francois-Marie Bannier,Exhibition:

Od svih darova, svakako je najegzotičniji bio sejšelski otoka d'Arros, s nekoliko kilometara pješčanih plaža i 50-ak bungalova te resortom s 35 zaposlenih. Ipak, tog se dara nikad nije dočepao, već ga je na kraju kupio saudijski milijarder.  

- Prezirem otoke, mali su, vlažni i puni komaraca. Osim toga, okružuju ih morski psi - u svoju je obranu istražiteljima rekao Banier. 

Muž ga nije smatrao prijetnjom

Čini se kako njen muž Andre njihovom odnosu nije pridavao previše pažnje, smatrao je kako joj Banier godi jer ju podsjeća na njenog oca te su se znali često družiti i u troje. Lucienne de Rozier, njen susjed i prijatelj proteklih 50 godina, rekao je kako je Liliane u njegovoj blizini bila poput "zaljubljene šiparice".

Liliane Bettencourt Dies Aged 94

Lilliene u društvu supruga (na slici gore) koji nije imao ništa protiv da mu se žena druži sa umjetnikom

Bila je fascinirana s njim da je bila "tupava", otkrio je njen prijatelj iz djetinjstva Giles Brucker, dodajući da je ona tip osobe s puno nježnosti u sebi te je vječito zavodila. 

- Laskala je muškarcima i osvajala ih gestama, gradila je svoj imidž te je sjajno izgledala za ženu svoje dobi. Ona je bila žena koja je imala potrebu zavoditi, a njen odnos s Banierom se činio kao stvaran i pun ljubavi - ispričao je Brucker.

Sam Barnier tvrdi kako Liliane nikad nije bila zaljubljena u njega, no ne može poreći kako su imali dubok emocionalan odnos, koji je danas dokumentiran u preko 500 pisama koje su razmijenili tijekom dva desetljeća, a njegovi su ih odvjetnici predstavili sudu. Pisali su o književnosti, putovanjima, umjetnosti, filmovima, Banierovim knjigama i izložbama, Lilianeinom zdravlju... 

Ona je često spominjala svog oca, kritizirala kćer i zeta, a pisma je završavala riječima "nježno te ljubim", dok bi on njoj odgovarao s "ma petite cherie". Banierovi su odvjetnici tu bogatu korespondenciju naveli kao dokaz njihovog stvarnog prijateljstva, a ne iskorištavanja koje je Banier počinio zbog novca.

Nije bilo fizičke bliskosti?

Njihov je odnos 2008. Liliane opisala u pismu Banieru riječima "S tobom, ja sam majka, ljubavnica, i svi osjećaji samo prolaze kroz mene. Ja drhtim". 
S obzirom na razliku u godinama među njima te očite homoseksualne preferencije Baniera, među njima očito nije bilo fizičke intimnosti.  

- Dobra je stvar da nisam nikad namjeravala spavati s Banierom - rekla je Liliane svom financijskom savjetniku. No prema zaplijenjenim Banierovim bilježnicama (koje su sada dio sudskih zapisa), Liliane je čeznula za više fizičke bliskosti među njima, pitajući se zašto se barem ne mogu držati za ruke. Više od četvrt stoljeća, oni su održavali svoju platonsku ljubavnu aferu.
 

Kćeri je dozlogrdilo 

U prosincu 2007. Françoise Bettencourt Meyers, Lilianina kćer, podnijela je tužbu protiv Baniera, optužujući ga za "iskorištavanje ranjive majke", a francuska je policija otpočela službenu istragu.  To je napravila mjesec dana nakon smrti svog oca i muža njene majke, Andrea Bettencourta, koji je bio francuski političar tolerantan prema prijateljstvu njegove žene s francuskim gay umjetnikom, ne smatrajući ga prijetnjom.

Bettencourt trial at Bordeaux courthouse

Françoise Bettencourt Meyers sa sinovima (na slici gore)

Liliane je odbila podvrgnuti se psihološkim procjenama njene stabilnosti i sposobnosti odlučivanja. Otkriveno je kako je Liliane u oporuci stavila da je Banier njen "jedini nasljednik" (izuzevši dionice L'Oreala), a otkriveni su i razni detalji iz odnosa koji su godinama zabavljali francusku javnost i najviše društvene krugove Europe.

Naposljetku, u svibnju 2015., Banier je osuđen na trogodišnju kaznu, od čega mu je oduzeto šest mjeseci. kao i plaćanje globe od 250 tisuća eura te vraćanje 15 milijuna eura obitelji Bettencourt.

Rođena 1922. godine, Liliane sve do smrti živjela je kao službeno najbogatija žena svijeta, a na kraju je maknula Baniera u potpunosti iz svoje oporuke. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin