Obavijesti

Show

Komentari 56

Zapelo je na piletu: Snježana Lelas prva je ispala iz showa

Zapelo je na piletu: Snježana Lelas prva je ispala iz showa
5

Kandidati su podijeljeni u dva tima: crvene i plave. Vođa crvenog tima je Marko Palfi kojeg je odabrao žiri, a vođa plavih bio je je Hrvoje Hainž, kojeg je odabrao Palfi

VIDEO

Nakon Gastroškolskih klupa kandidati nisu imali vremena za opuštanje. Stečeno znanje trebali su primijeniti u prvom ovogodišnjem Gastroduelu u 'El Bull' stakehouseu u zagrebačkoj Dubravi. Kandidati su podijeljeni u dva tima: crvene i plave. Vođa crvenog tima je Marko Palfi kojeg je odabrao žiri, a vođa plavih bio je je Hrvoje Hainž, kojeg je odabrao Palfi. Pod vodstvom Marka Palfija našli su se Ivana, Petra Gerić, Martina, Andrija, Stanko, Časlav, Marko Matei, Marina i Marko Raić. Plavi tim su bili Ivona Kristina, Silvia, Bojana, Mario, Snježana, Petra Plantak, Nikola i Ines. Zadatak oba tima bio je da već pripremljeni meni, od čega jedan riblji i jedan mesni spreme za žiri i goste. Gosti u ovom Gastroduelu bili su enolog Robert Brkić, voditelj restorana 'Dubravkin put', Željko Bročilović Carlos te kuhar s diplomom pariške Le Cordon Bleu akademije Zdravko Perić. 

Edukacije o vinima i postavljanju stolova

Plavi tim pripremao je riblji, a crveni mesni meni. Gost enolog Robert Brkić je održao kratku edukaciju u sali te kandidate upoznao s kulturom stola i vinom, koje je neizostavan dio sale u svakom restoranu. Kandidate je podučavao o tome kako vina ukomponirati s jelom te koja su znanja o vinima potrebna da bi se to uspješno obavilo. Laganijim jelima pristaju laganija vina, dok se uz jače jelo piju i jača vina. Također je istaknuo važnost etikete koja je kao osobna iskaznica svakom vinu. Kandidati su ga pozorno slušali i postavljali pitanja o aromama, točenju i slično. 

Voditelj restorana ´Dubravkin put´, Željko Bročilović Carlos je kandidate educirao o pripremanju i postavljanju stola, slaganju pribora, postavljanju čaša, ophođenju s gostima, otvaranju vina, načinu posluživanja i slično. Napomenuo je da svako vino ima svoju čašu te predložio da na početku posluživanja uvijek ponude aperitiv. Kandidati u kuhinji su na raspolaganju imali sat i pol vremena nakon čega su trebali poslužiti prvi slijed, a nakon njega i ostala dva. 

Riblji i mesni meni - jednako?!

Plavi tim je na meniju za predjelo imao 'Riblji consome s dagnjama, rajčicom i komoračem', za glavno jelo 'Miso marinirani filet brancina, mousse od pastrnjaka, beurre blanc', a za desert 'Štrudlu od sira s cimetom i grožđicama'. 'Menu de jour', kako je svoj meni nazvao crveni tim se sastojao od predjela 'Kreme od piletine s bukovačama i vlascem', glavnog jela 'Svinjskog karea u začinskom bilju, jus mouselline od poriluka i krumpira' te deserta 'Štrudle od jabuke i đumbira'.

Većina kandidata se u ovom izazovu po prvi put našla u profesionalnoj kuhinji. Ipak, Ivona Kristina je već bila u jednoj takvoj. Bila je zadužena za glavno jelo plavog tima. U njezinom timu, kako kaže, svi su bili odlično raspoloženi i atmosfera je bila odlična jer su se po prvi put našli u takvoj kuhinji. Za Hrvoja misli da je dobar vođa koji je pomagao i nadzirao. Kako nema iskustva sa ribom čak je i primao savjete od ostalih kandidata pa bi zatim odlučio što misli da je najbolje za njegov tim. Ipak, za vrijeme pravljenja glavnog jela nastala je kritična situacija. Zbog situacije u sali umak koji je napravio plavi tim se raspao jer je predugo stajao pa se masnoća počela odvajati od ostatka teksture. Ivona Kristina i Mario su to primijetili te za par minuta napravili novi, nadajući se da je jednako dobar. 

Bojana misli da je vođa njezinog tima samozatajan, ali odličan šef dok vođa drugog tima ima izraženiji gard. Ona je u svom timu bila zadužena za desert kao i za njegovu dekoraciju. Štrudlu često i doma radi. 

- U mojoj pripremi nije bilo greške, jedino što se nije ispekla do kraja - izjavila je. 

I vođa crvenog tima Marko Palfi prvi put je bio o ovakvom radnom okruženju. Misli da je odlika dobrog vođe da ga ljudi poštuju, a ne da ga se boje. Profesionalno se bavio organizacijom većeg broja ljudi po ulogama te kako od njih dobiti maksimum pri čemu su bitni međuljudski odnosi. 

- Naš meni je sigurno u globalu bio jednostavniji, riba je komplicirana - izjavio je. 

Oba tima imala su lošu prezentaciju

Vođa plavog tim Hrvoje izjavio je da je nastala konfuzija nakon što je njegov tim saznao da radi riblji meni, jer su većinom svi s kontinenta. Zbog rađenja novog umaka glavno jelo je kasnilo te je odlučio poslati Silviu da se ispriča gostima i žiriju. Da može promijeniti bilo koju odluku Petri bi dao da radi juhu umjesto Snježane, ali nije bio razočaran. Kao prednost njihovog tima smatrao je šefa koji im daje da imaju zajedništvo, a kao najslabiju vjeru pojedinaca u sebe. Za Marka Palfija rekao je da ima puno više znanja o gastronomiji i vinima od njega. 

- Kao vođa, moram imati osjećaj da će moj tim pobijediti - rekao je. 

Dodao je da mu je Marko Palfi iskazao čast odabravši ga vođom tima, a Petra Plantak napomenula je da je pravljenje novog umaka u samo par minuta bio mali trijumf za njihov tim. 

Komentari u sali nisu bili idealni. Robert Brkić je kazao za plavi tim: 

- Sugerirao sam da se ponudi aperitiv, a oni su to propustili napraviti i servirali samo vodu iako su vina bila tamo za ponuditi.

 Ipak, radi toga im nije previše zamjerio jer je za predjelo bila juha. Crveni tim je za glavno jelo dobro odabrao vino, ali sa zamjerkom na prezentaciji. Jelo je bilo korektno. Plavi tim je vino za desert loše prezentirao. Gost enolog kazao je da su po njegovom dojmu oba tima bila podjednaka. 

Marko Matei je izjavio da smatra da se njihov tim malo bolje organizirao od plavog tima. 

- Crveni tim je imao inventivniji naziv menija - izjavila je Ines. 

Snježana je bila zadužena za juhu plavog tima  te je radila onako kako je inače radi. 

- Ništa mi nije upalilo - rekla je. 

'U servisu je jedan od timova bio toliko nekoordiniran da je to bilo zabavno gledati'

Došao je red i na odluku žirija. Dino je rekao da vođe timova ili timovi nisu dobro shvatili jelovnik. 

- U servisu je jedan od timova bio toliko nekoordiniran da je to bilo zabavno gledati - dodao je. 

Mate je kazao da je hrana podbacila kod oba tima te da juhe nisu bile ono što su očekivali. Glavna jela su, po njegovom mišljenju, prezentacijski bila ista. 

Ni Radovan nije bio blag. 

- Iz pozicije gosta, ne bih ponovno išao u taj restoran - rekao je i dodao da je bilo jako puno spoticanja u prezentaciji, pogotovo kod plavog tima. 

Igor je rekao da se lošiji tim mora suočiti s eliminacijom. Ocjene su bile sljedeće za plavi tim: predjelo 15 bodova, glavno jelo 18 i desert 11. Crveni tim je za svoju juhu dobio 18 bodova, za glavno jelo također 18 i za desert ponovno 18 bodova čime je sa 10 bodova više pobijedio plavi tim. 

Jedan od kandidata iz plavog tima odlazi kući

Dino se obratio 'gubitnicima' govoreći im što sve prezentacijski i u jelima nije bilo u redu. Desert su ocijenili kao suh i sirov te s previše tijesta. Juha je bila pregusta, a pire nije bio procijeđen. Način serviranja su ocijenili kao neinventivan. 

- I vašim učiteljima, i nama u žiriju prezentacija i servis preteže crvenom timu - kazao je Radovan. 

Najveće zamjerke žiri je imao u odabiru ljudi za prezentaciju. Zaključili su da je u svakom segmentu crveni tim bio za nijansu bolji, ali ne puno. 

Od cijelog tima izdvojeno je troje ljudi koji su morali sudjelovati u 'Stres testu'. Jedan od tih troje je Hrvoje koji je morao izabrati druge dvije osobe. Odlučio se za Snježanu, koja je pravila juhu i Bojanu koja je radila desert. I juha i desert su dobili najmanji broj bodova. 

Tranširanje pileta za ostanak

Eliminacijski izazov bio je u domeni kuharskih osnova jer je to tema tjedna. Troje kandidata imalo je zadatak u što kraćem vremenu tranširati pile. Mate im se obratio: 

- Zvuči jednostavno, ali imati ćete se prilike uvjeriti da nije. Skriva mnoge zamke. 

Da bi ih izbjegli, Dino će im je pokazao kako se to radi. On je za ovaj zadatak imao pet minuta, ali je sve stigao napraviti za manje od tri minute. Kandidati su za ovaj izazovi imali šest minuta. 

Hrvoje je bio gotov prije vremena, Snježana na vrijeme, a Bojana nije uspjela završiti. Ali ipak, kvaliteta je bila presudna. Žiri je izjavio da Hrvoje nije loše istranširao pile, dok su cure imale nekoliko velikih grešaka. 

Jedna kandidatkinja se provukla, druga je ispala 

Žiri je odlučio da Hrvoje ostaje u showu. 

- Jedna se provukla kroz ušice igle - objavio je Dino. 

To je bila Bojana. Žiri je odlučio da je prva kandidatkinja koja ispada u ovogodišnjem showu Snježana. Radovan joj je poručio da u životu ostane takva kakva je i sad, uvijek vesela i pozitivna. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Najmanje bodova: Znate li koja naša pjesma je ostvarila najgori plasman dosad na Eurosongu?
EVO KAKO SU OSTALI PROŠLI

Najmanje bodova: Znate li koja naša pjesma je ostvarila najgori plasman dosad na Eurosongu?

Hrvatski predstavnici na Eurosongu nisu postigli velike uspjehe u posljednjih nekoliko godina. Posljednji veliki uspjeh za Hrvatsku bio je 1999. godine. Velika su očekivanja od ovogodišnjeg predstavnika Baby Lasagne...

VIDEO J.Lo je u prozirnoj haljini istaknula sve svoje atribute! Prekrila je tek strateški dio...
ISKLESANO TIJELO

VIDEO J.Lo je u prozirnoj haljini istaknula sve svoje atribute! Prekrila je tek strateški dio...

Jennifer Lopez je poznata po provokativnim i spektakularnim modnim kombinacijama na Met Gali. Ovaj put uz bujni dekolte istaknula je i svoju isklesanu figuru
VIDEO Pogledajte probu Baby Lasagne zbog koje su mu se povećale šanse za pobjedu
ODLIČNA ATMOSFERA

VIDEO Pogledajte probu Baby Lasagne zbog koje su mu se povećale šanse za pobjedu

MALMÖ - Hrvatski predstavnik na Eurosongu, Baby Lasagna, danas je odradio generalnu probu i oduševio sve u Malmö Areni. Lasagna je nastupio sedmi, a pod istim rednim brojem će pjevati i na prvoj polufinalnoj večeri 7. svibnja