Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

Zašto Tarantino ne voli Netflix: Redatelj objasnio svoj problem

U današnje vrijeme gotovo bilo tko od nas bez ikakvog problema može pogledati svaki film. Ipak, redatelj Tarantino žali za danima kada su bile videoteke u kojima je i sam nekoć radio

Foto: Twitter/Screenshot

Jedan od najvećih redatelja današnjice, Quentin Tarantino, već dugi niz godina progovara protiv tvrtki poput Netflixa i gledanja filmova putem interneta. Iako je nekoliko puta već objasnio svoj stav o toj temi, u nedavnom intervjuu je Tarantino po prvi put jako dobro sročio svoje misli te je kompletno približio temu prosječnom korisniku.

Kako je Quentin rekao, preporuke i osjećaj posjedovanja bili su glavni faktori za uspjeh filmova u vrijeme videoteka. Danas je i jedno i drugo, prema redateljevom mišljenju, nestalo. Kompanije kakva je Netflix omogućavaju svakome da na brzinu pogleda sviđa li im se film i da prestanu s gledanjem ako im ne odgovara, što je bila rijetkost u vrijeme videoteka. O toj situaciji i o propasti videoteka je Quentin imao dosta za reći.

AFP | Autor: AFP Foto: AFP

- To mi je jako tužna situacija i malo sam iznenađen koliko brzo se sve odvilo. Javnost je samo brzo nastavila dalje, ne gledajući u prošlost. Nikoga nije briga - rekao je redatelj.

Kasnije je pojasnio svoj stav o Netflixu.

- Videoteke imaju jednu posebnost. Gledali ste uokolo, podizali kutije, čitali pozadine. Možda ste i popričali s nekime tko radi tamo, dobili neki savjet. Vi ste odlučili, a netko vas je uputio u nekom pravcu. Nije vam samo 'uvalio' nešto u ruke nego vam je 'prodao' film. Tako da se sve vrtjelo oko toga da ste uložili dio sebe u odluku - izjavio je Tarantino.

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Oni koji znaju malo više o povijesti Tarantina mogu bez problema shvatiti redateljev stav o ovoj temi. On je godinama radio u videoteci, što je posao koji mu je pružio nevjerojatno znanje o filmovima.

- Naravno, i tada se događalo da ne pogledate sve filmove koje ste posudili, ali i dalje ste bili više uključeni u cijelu odluku. Možda ste htjeli pogledati 'Top Gun', ali je bio posuđen. Pa ste se odlučili za nešto što inače ne biste posudili. Pokušali ste pogledati nešto drugo, riskirali ste. I to je ono što je zapravo izgubljeno, ta predanost - zaključio je filmaš.

Foto: Twitter/Screenshot

Koliko je Tarantino u pravu je nešto o čemu se može jako dugo diskutirati. Premda je redatelj svakako u pravu glede svoje tvrdnje da se u vrijeme videokazeta više 'sebe' uložilo u gledanje filmova, današnji i budući filmaši imaju privilegij da mogu bez problema pogledati nekoliko filmova dnevno, jednostavnim klikom miša.

Što vi mislite? Žalite li za videotekama? Javite nam se u komentarima.

Tema: FILM

Message