Obavijesti

Show

Komentari 16

Zašto volimo ovog čudaka: Top deset filmova Tima Burtona

Zašto volimo ovog čudaka: Top deset filmova Tima Burtona

Voljeli ga vi ili mrzili, Tim Burton i dalje je redatelj jedinstvenog stila, kojeg se teško zaboravlja. A u preko trideset godina, koliko mu traje karijera, snimio je stvarno legendarne filmove

VIDEO

Kada pogledamo kakav je autor Tim Burton, definitivno možemo zaključiti da se radi o redatelju koji je prvo i osnovno osebujan. Malo je redatelja kroz svoju karijeru uspjelo stvoriti toliko djela koja su uspjela oduševiti kritiku, a istovremeno i usrećiti publiku te imati odličan uspjeh na kino blagajnama. A sve to kroz poprilično čudan opus, s izričajem kojeg možemo vidjeti samo kod Burtona.

I dok ga jedan dio publike i kritike voli ma što god Burton učinio, drugi ga ne mogu smisliti ni na koji način. No i jedni i drugi se slažu da je, što god mi o njemu mislili, Burton redatelj jedinstvenog stila, koji se teško zaboravlja. A u preko trideset godina, koliko mu već traje karijera kao redatelja, Burton je snimio osamnaest filmova. Premda mi možemo reći da ćemo ih pamtiti sve, ipak se može napraviti top lista njegovih najboljih djela.

Frankenweenie

Kao umjetnik koji je svoju karijeru započeo u animaciji, bilo je divno vidjeti Burtona kako se vraća svojim korijenima i snima animirani film. A u njemu, još jednom je pokazao svoju ljubav prema B filmovima iz pedesetih godina te prema horor žanru. Jasno, uz karakterističnu dozu humora.

Kad to spojimo s crno bijelom kamerom, koju danas teško nalazimo u većim djelima i s odličnim glumcima u glavnim ulogama (začudo, bez Deppa ili Helene Bonham Carter), dobivamo film kojeg bez ikakvog problema gleda cjelokupna publika. 'Frankenweenie' ostaje s vama još neko vrijeme nakon gledanja, i to ne samo zato što je glavi lik zombi.

Sweeney Todd: Đavolji brijač Fleet Streeta

Iako se Burtonova ljubav prema muzici mogla vidjeti i u animiranom filmu 'Mrtva nevjesta' kao i u 'Bubimiru', njegov prvi (i jedini) mjuzikl bio je podosta iznenađujuće djelo. Mračno čak i za Burtona, i dalje nas je oduševilo svojim viktorijanskim ugođajem te likovima koje su Depp i Bonham Carter toliko dobro doveli na veliko platno.

Iako je to tema za drugi popis, i dalje bismo rekli da su Depp i Bonham Carter u 'Sweeney Toddu', pod čvrstom režijom Tima Burtona, odradili najbolje svoje zajedničko djelo.

A čak i ako taj dio ignoriramo, ne možemo zaboraviti koliko su dobro svi kadrovi s nasiljem ukomponirani u film. U nekim trenucima, osjećali smo se kao da smo tamo, u stolici đavoljeg brijača.

Sanjiva dolina

A prije nego što je snimio 'Đavoljeg brijača', Burton se pozabavio mračnim temama u filmu 'Sanjiva dolina' gdje nam je pokazao na što dječja priča može sličiti kada ju prilagodi jedan jako osebujan autor.

I prije toga je Burton snimao s velikim proračunima, no ovo je bio prvi film u kojem je dosegao sto milijuna dolara, što mu je dalo poprilično velike mogućnosti, pa je autor pustio mašti na volju. Iako je u pitanju priča koja je za Burtona možda malo prenormalna, ipak je obrađena na takav način da ju možemo bez problema još godinama pamtiti.

Kad pogledamo na što film i danas sliči te kako su nam Oscarom nagrađeni Emmanuel Lebezki i Rick Heinrichs uspjeli bez problema dočarati jedan grad izgubljen u vremenu s puritansko gotičkim ugođajem, možemo reći da je to film u kojem nam je Burton najbolje prikazao jedan kompletan svijet. U njemu drveće izgleda kao da grabi prema vam, s dugačkim kandžama, a magle se nikada ne dižu. Mane filma bez problema nestaju, dok mi u njemu nestajemo.

Batman se vraća

Napraviti kvalitetan nastavak, dostojan djela koje je započelo neku franšizu, mnogi nisu uspjeli. No u filmu 'Batman se vraća', Tim Burton pokazao nam je da i te kako i može i zna nadograditi sve što nam je pokazao u svojem prijašnjem filmu, 'Batmanu'.

Dok smo u 'Batmanu' imali Jokera kao silu kaosa koja jednostavno proždire sve pred sobom, u 'Batman se vraća' pred nas su stali protivnici koji ne žele pobijediti Viteza tame nasiljem već lukavošću i podlaštvom. Dok je Joker pokušavao stvoriti svoju 'vojsku luđaka', Pingvin i Žena Mačka su ciljali na nešto prizemnije mete. Političkim spletkama pokušavali su pokazati pučanstvu Gothama kako njihov zaštitnik nije pozitivac, već samo običan osvetnik.

Premda se dan danas vode rasprave o tome koji je dio bolji, mi smo ipak odlučili 'Batman se vraća' staviti iza 'Batmana'. Ipak, armija pingvina kojom upravlja Pingvin je nešto što nužno donosi negativne bodove.

Charlie i tvornica čokolade

Film koji je mnogo bliži originalnom djelu nego što je prva adaptacija (iz 1971. godine, s Geneom Wilderom u glavnoj ulozi) je i dalje ispao podosta mračan. No ipak, ne toliko mračan da ne bi bio film koji jednako dobro oduševljava i djecu kao i odrasle.

U svojim najboljim dijelovima, 'Charlie i tvornica čokolade' gotovo da graniči s ludilom, no ipak uspijeva to ludilo zamaskirati u humor i pjesmu. Mnogo toga vam neće ostati u umu zauvijek. No ipak, praktički svaka scena s Oompa Loompama, koje sve glumi isti glumac, Deep Roy, u našem je sjećanju za svagda. Istinski pravo burtonovsko iskustvo.

Batman

Nakon što je na velike ekrane došao Superman, došlo je bilo i vrijeme da drugi veliki superjunak dobije svoj film. Nakon što je Batman početkom '80 postao značajno ozbiljniji heroj, krenulo ga se spominjati kao lika kojeg valja prebaciti na kino ekrane. A mladi Tim Burton, koji je sa svoja prva dva filma uspio zaraditi značajno više od uloženog, pokazao se kao očigledan izbor.

I to je u potpunosti opravdao. Premda su mnogi prigovarali na činjenicu da Batmana glumi Michael Keaton, a ne neki značajno veći (što statusom, što građom) glumac, Burton je uspio umiriti dio nezadovoljnih time što je u ulogu Jokera smjestio nezaboravnog Jacka Nicholsona.

No ono po čemu ćemo pamtiti ovaj film zauvijek je Burtonov izričaj koji je i doveo do svih današnjih filmova sa superjunacima. Njegova vizija u 'Batmanu' postavila je temelje koje praktički svi danas slijede. Naši superjunaci i supernegativci više nisu 'flispapir', već su pravi živi likovi. A istovremeno, dok su nam pred očima ti izvrsni likovi, nam Burton daje Gotham kakvog nismo nikad prije vidjeli. Gotičan, turoban grad, u kojem nema ničeg svijetlog.

Bubimir

Jedan od filmova koji su Burtonu omogućili da na brzinu iz kategorije 'malenog autora' uskoči u kategoriju visokobudžetnih filmaša je ovaj film. U njemu smo po prvi put vidjeli Burtonove ideje, s jako čudnim rješenjima i s, za njega danas tipičnim, mračnim humorom koji prožima sve.

Michael Keaton, u jednoj od zabavnijih uloga svoje karijere, izvrsno je dočarao 'istjerivača ljudi’ koji postane malo prenaporan. Bez puno razmišljanja možemo izjaviti da je ovom ulogom Burton stvorio svojeg napamtljivijeg lika. A u Bubimiru smo i po prvi put vidjeli koliko Burton voli čudne muzičke točke.

Krupna riba

U filmu, kojeg možemo opisati jedino kao 'pravi Burton', si je redatelj istinski dao oduška. Cjelokupna priča, u kojoj pratimo mladog Ewana McGregora tj. glavnog lika, Edwarda Blooma kroz njegova sjećanja, na kraju možda nije nimalo istinita. No to je u cijeloj stvari i nebitno, zar ne?

Ono što nam ostaje jesu priče i jedna toplina koju film daje. Nimalo nije važno jesu li stvarno bile sirene u rijeci ili koliko je div zapravo velik bio, već su bitne emocije koje nam 'Velika riba' bez problema izvlači na površinu.

Edward Škaroruki

Uloga koja je praktički lansirala karijeru Johnnyja Deppa upravo je uloga u jednom od najburtonskijih filmova koje je Tim Burton snimio. Bizaran zaplet? Tu je. Ljubav prema atmosferi iz '50.? Tu je. Gotički elementi? Tu su. Znači, sve što čini Tima Burtona je tu, zajedno s njegovim ljubimcem Johnnyjem Deppom.

U filmu je Depp, ozbiljno zamaskiran, uspio pokazati da je nešto više doli glumac za televizijske filmove i serije, pa je tako i ostvario jednu od značajnijih uloga svoje karijere. Uz dražesnu ulogu Winone Ryder i neponovljivog Vincenta Pricea, Burton nam je dao remekdjelo o ljudima koji se teško uklapaju u svoju sredinu jer su različiti. I mi ga zbog toga volimo.

Ed Wood

Iako bi mnogi 'Mars napada!' proglasili najvećom Burtonovom posvetom kulturi '50., ipak je biografska humorna drama o redatelju Edu Woodu onaj film kojeg bismo mi odabrali kao i najveću posvetu, a i Burtonov najveći film.

'Umjetnik' koji je Burtona inspirirao da postane filmaš, dobio je kroz jedan iznimno iskren film, najbolju posvetu svojem životu. Niti u jednom trenutku nemamo osjećaj da Depp glumi, već smo cijelo vrijeme praktički sigurni da on uistinu je Ed Wood. Začuđujuć i zapanjujuć cijelim putem, s trenucima kada jednostavno ostajemo bez riječi na lakoću s kojom Depp postaje ljubitelj angora pulovera i transvestizma.

A crno bijela fotografija kojom se Burton poslužio u filmu samo je još bolje uspjela uhvatiti cjelokupan ugođaj pedesetih godina u Hollywoodu. Sparimo li to s legendarnim komičnim trenucima dobivamo film koji nas svaki put podsjeća na razloge zbog kojih je Burton istinski jedan od najvećih redatelja.

Tim Burton vraća se i ove godine zajedno sa svojim jedinstvenim izričajem u naša kina, donoseći nam u živote čaroliju kroz svoj novi film, 'Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu'.

U priči o čudnovatoj djeci i neobičnoj gospođici Peregrine pratimo dječaka Jakea koji se nađe u sirotištu kakvog nikada nije vidio. U njemu žive djeca s moćima poput superherojskih, i premda se ne mogu boriti s Magnetom ili Apocalypseom, i te kako su sposobna sama rješavati svoje probleme.

No jednom kada ih bolje upozna, Jake otkrije da je njihova sigurnost samo iluzija i da opasnost vreba u obliku tajanstvenih, moćnih protivnika. Jake mora saznati što je istina, kome može vjerovati, i najvažnije, tko on u stvari je.

Jedan od najiščekivanijih Burtonovih, ali i filmova jeseni, "Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu" u domaća kina dolazi pretpremijerno od 28. rujna, u distribuciji Blitz film i video.

Saznajte više o filmu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode