Obavijesti

Show

Komentari 18

Zbog reklame svi sad pjevuše hit grupe 777 iz 1983. godine

Zbog reklame svi sad pjevuše hit grupe 777 iz  1983. godine
1

DANI PONSA I SLAVE Imali su dva koncerta dnevno, odlazili na tromjesečne turneje, a zbog izbivanja od doma nitko se od 20 članova nije razveo

VIDEO

Pjesma “Ti si moj hit” ponovno je hit zahvaljujući Željku Pervanu i reklami. Stariji znaju da je to hit Grupe 777, a oni mlađi čuli su je u klubovima. Koristili su je i u seriji 'Crno-bijeli svijet'.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:21

Riječka Grupa 777 na vrhuncu popularnosti imala je čak dva koncerta na dan. Pjevali su po cijeloj Jugoslaviji, išli na tromjesečne turneje po SSSR-u i DDR-u te punili najveće dvorane. Zbog čestih izbivanja nitko se od članova benda nije razveo, a danas su svi redom umirovljenici, neki su postali biznismeni, a drugi sviraju u “fušu”. Na vrhuncu popularnosti upoznali su i izumitelja hidrogenske bombe Andreja Saharova. Posljednji nastup imali su krajem osamdesetih.

Kroz riječku grupu u 18 je godina prošlo 20 članova, a svi su i danas u dobrim odnosima

- Prva pjesma bila je prepjev talijanskog hita ‘Sul, i sul i bane, bane’, u prijevodu Miše Doležala ‘Banane’. Odmah iza toga na prvim mjestima top ljestvica izbila je i ‘Tko te voli više od mene’ - prisjeća se Baša.

Ime grupi dao je osnivač Mirko Sertić po dobitnom broju na jednorukom Jacku. U 18 godina promijenili su dvadeset članova: četiri klavijaturista, četiri basista, dva gitarista, četiri bubnjara i šest vokalistica, te su time rekorderi na estradi.

Andrija Fišćur

Uz Iru Kraljić bio je najdulje u bendu, 10 godina, a izašao je 1980.

Ira Kraljić

U grupi je bila 12 godina, a pjevala je ‘Tko te voli više od mene’

Duško Novaković

U bendu je svirao samo tri godine, od 1977. do 1980.

Nevia Rigutto

Do 1985. pjevala je s Irom. Danas živi u Švedskoj i dolazi u Istru

Mirko Sertić

Osnovao je grupu 1970. kao jazz trio, prva pjesma bila im je ‘Exodus’ i nije bila hit

Mustafa Kikić Kiko

Dva puta je po tri godine u Grupi 777 svirao klavijature

Usred turneje privatnim avionom otišli su na koncert Pink Floyda

Sjećaju se da su usred turneje posebnim avionom 'skoknuli' na koncert Pink Floyda u Moskvi. Najdojmljiviji im je bio susret s Andrejem Saharovim, tvorcem hidrogenske bombe. Odsjeli su u istom hotelu kao i nuklearni fizičar, koji je tamo držao predavanje. Upoznali su se i ostali zapanjeni njegovom širinom znanja. 

Najvjerniji su bili Splitskom festivalu, na kojemu su pjevali 12 godina zaredom

Bašin zadnji nastup sa “sedmicama” bio je 1977. godine na novogodišnjoj noći za glazbenike u splitskom hotelu Lav s Oliverom Dragojevićem.

- Tu noć svi pamtimo po jakom jugu koji je polomio hotelska vrata i veliko staklo na recepciji - kaže skladatelj.

Nakon izlaska iz grupe osnovao je tonski studio i nastavio raditi pjesme za Grupu 777. Nakon Baše 1984. grupu napušta i pjevačica Ira Kraljić. Umjesto nje dolaze Jozefina Jurišić i Dalida Banac. To je bila treća era sedmica s pjesmama 'Noć tajanstva', dueta s Kićom Slabincem 'Serenada i mandoline', 'Ljubav je ruža', 'Ljiljane moj bijeli'... 

Još sviraju, ali imaju svoje biznise

Grupa je postojala do 1990., no već krajem 80-ih počela je tonuti u anonimnost. Od prve postave, Mirko Sertić je u mirovini i bavi se trgovinom, Ira je umirovljenica, Andrija Fišćur je godinama u Švicarskoj, a Baša je direktor festivala Melodije Istre i Kvarnera od 1993.

Još se druže: Mirko Sertić, Ira, Neda Devčić i Nevia Rigutto

Iz druge postave, Nevia Rigutto živi u Švedskoj, Neda Radetić-Devčić često je na druženjima na Marini, a Milka Čakarun Lenac vodila je dječji festival Kvarnerić, no sad je u mirovini. Miro Komadina i dalje svira, a uz to je i najveći proizvođač i trgovac kavom na ovim prostorima. Jozefina Jurišić nastupala je kao solistica, a pjeva i s Trio Rio grupom. Dalida je domaćica, dok se Duško Mihec bavi optikom. Baša još svira s Komadinom i ekipom s broda.

Na estradi ima puno pacijenata

- Najljepši dio su nam probe i nakon toga roštiljanje. Miro donese izvrsno vino koje sam radi - kaže Baša.O današnjoj estradi kaže da je gotovo ista kao nekad. Ističe samo da je ranije bilo manje proračunatosti.

- Uvijek je bilo pacijenata koje umjesto glazbe privlači ekshibicionizam, i to jest problem na estradi - zaključuje.

Svi su je voljeli, a nije bila zvijezda

Ira Kraljić u Grupi 777 bila je od 1972. do 1984. Prvi put se kao pjevačica grupe pojavila na Bum festivalu 1973. s pjesmom 'Hej, zar ne čuješ ti'. Dok je Ira pjevala, grupa je dobivala najviše nagrada. Mlađa publika čekala ih je iza pozornice i tražila njihove slike s potpisima, a često su im prilazili i stariji. Iako su imali zlatne i platinaste tiraže, Baša kaže da “velikog zvjezdaštva” tad nije bilo. Ira danas živi u Rijeci, u mirovini je i često dođe na njihova druženja.

Megapopularni

Mirko Sertić, Andrija Fišćur, Ira Kraljić i Andrej Baša 80-ih su harali top listama

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'
NE ODUSTAJU

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'

Reality zvijezda Marijana Seifert nestala je u Zagrebu 27. travnja 2022. Njezina obitelj ne odustaje od potrage. Sastavili su popis zahtjeva koje žele uputiti policiji i institucijama
Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'
'NIJE DOVOLJNO DOBRA ZA NJEGA'

Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'

Lauren Fryer i Declan Rice prošle su godine dobilli sina, a britanka je zbog maltretiranja obrisala sve objave s društvenih mreža...