Obavijesti

Show

Komentari 11

Zbogom, teta Lepa, pozdravi Smoju i vašeg kumpanju Šarka

Zbogom, teta Lepa, pozdravi Smoju i vašeg kumpanju Šarka
5

Lepa Smoje umrla je u 97. godini u snu. Splićani su udovicu pisca Miljenka obožavali i zvali teta Lepa jer je godinama vodila baletni studio u kojem su stasali mnogi poznati glumci i pjevači

VIDEO

S tetom Lepom sam se čula u srijedu navečer iza 19 sati kad joj je otišla spremačica. Bila je kao uvijek dobro raspoložena, kaže Lepina prijateljica Anita Perić.

Šokirala se kad je čula da ju je spremačica jučer ujutro pronašla mrtvu u krevetu.

Puno joj se spavalo

- Umrla je u snu u 97. godini. Večer prije tražila me da joj nađem muškog masera da joj izmasira mišiće jer ‘ova mala koja je bila jutros nema snage’ – govori Anita. Dodaje da je posljednja dva dana Lepa bila stalno pospana, no unatoč tome čitala je tekstove Ante Tomića, kojeg je smatrala književnim nasljednikom njezina supruga Miljenka. Prema njezinoj želji, pokopat će je na ceremoniji zatvorenoj za javnost uz Smoju koji je umro 1995. Splićani su je zvali teta Lepa jer je u klubu Mozaik djecu učila plesati. Brojni glumci i pjevači, poput Severine, ondje su napravili prve korake na sceni.

- Ne znam što bih rekla. Bila mi je kao majka, gledala me kao da sam joj kći. Otišla je moja dobra teta Lepa - rekla je Severina kroz suze.

Fotoreporter Feđa Klarić bio je kućni prijatelj plesne pedagoginje i pisca.

U demonstracijama

- Lepa je bila Smojin spiritus movens, ona ga je poticala i hrabrila. Prva je u njemu prepoznala izuzetan talent. Svi njegovi tekstovi su prvo prolazili kroz njezine ruke. 
Pomagala mu je pisati dijaloge u njegovim serijama i dramama. Bili su zajedno od 2. svjetskog rata, a vjenčali su se 1963. godine – kaže Klarić, koji je uz splitskog novinara radio reportaže za Slobodnu Dalmaciju.

Kad se Lepa više nije mogla brinuti o psu Šarku, glavnom liku Smojinih 'Pasjih noveleta', 'kumpanju' je povjerila Klariću.

Lepa je Miljenka uvijek zvala Smoje, a on ju je u svojim kolumnana nazivao Ona. Bili su jako vezani jedan uz drugog te je često isticala kako joj je teško bez njega.

- Ima dana kad ga psujem. Kažem mu: ‘Smoje, idi kvragu i ti i te tvoje cigarete i vino. Da nisi toliko pušio i da si malo manje popio, mogli smo bit’ još koju godinu zajedno’ - govorila je u svojem stilu Lepa. Djevojkama je znala savjetovati da se udaju za zločestog i glupog muškarca.

Plesala je na 95. rođendan

- Tako nećete patiti kao ja kad umre - objašnjavala je šaljivo. Na proslavi njezina 95. rođendana u svojem je domu puhala svjećice na torti od mrkve, pjevala i plesala s prijateljima.

Telefon nije prestajao zvoniti. Čestitalo joj je pola Splita jer Lepa je, među inim aktivnostima, organizirala i splitski Prvi pljesak, na kojemu su pjevali i Đorđe Peruzović te danas poznati političar i arhitekt Jerko Rošin. Poznati karikaturist Davor Štambuk pamti Lepu po veselim zgodama iako su je kroz život pratile tragedije.

- Prvo joj je umro brat Fjodor. Zvali su ga Feđa, bio je izvanredan slikar, predratni komunist, koji je vjerovao da će promijeniti svijet. Potom je izgubila kćer Renatu koja je u 23. godini umrla od tumora na mozgu. Lepa je preboljela rak maternice i debelog crijeva, a i Smoje je dugo bio bolestan. Nije klonula ni kad su im 90-ih upali u stan te Smoju proglasili snajperistom - prisjeća se Štambuk. Lepa se, dodaje, ni tada nije bojala reći da se osjeća kao Jugoslavenka.

- Neka oni govore i idu gdje tko hoće, ja sam ponosno dijete pokojne Jugoslavije i to ću ostat’ do smrti - rekla im je Lepa. Siniša Reljić vozio je Smojine posvuda, ljetovao s njima. Sjeća se kad je Lepu vozio u Trst, a Smoje ostao u Opatiji.

- Lepa je uzela Smojinu putovnicu umjesto svoje i dala je cariniku. Nisu nas pustili preko granice. Smoje nas je prvo poslao u neku stvar, pa je potom taksijem poslao i njezinu putovnicu na carinu. Kad smo napokon stigli u Trst, na ulici su bili nekakve demonstracije, a Lepa se odmah umiješala u povorku vičući: ‘Ovo su moji’ i otišla je s njima. Jedva sam je našao – prisjetio se Reljić.

Oteli joj cijelu ušteđevinu

Prije šest godina bila je žrtva prevaranata i ostala je bez cijele ušteđevine. Lepa Smoje predala je jednom splitskom bračnom paru 42.000 eura, 3000 dolara i oko 150.000 kuna na ime “projekta na Šolti koji će joj se dobro isplatiti”. Novac joj nikad nisu vratili. Lepi materijalno nije bilo važno pa ih nije prijavila policiji. Iako se u mladosti obožavala skitati, pod stare dane voljela je biti sama.

- Sama sebi sam najbolje društvo. Nema Smoje, nema moje kćeri, nemam mame, nemam none, nemam tetke... A što ću, najbolje onda biti sam - rekla je.

Iz stana nikad nije izašla bez šminke. Žena, govorila je, bez obzira na godine mora držati do sebe, važno je da žena miriše.

AVANTURISTICA Lepa je voljela 'Noćnu moru' Željka Malnara te se provozala s njim na motociklu

 

Crveni ruž je bio njezin zaštitni znak. Ponekad je nokte samo jedne ruke obojila u crveno i govorila da se štiti od uroka.

Nataša Bebić, Lepina prijateljica, splitska instruktorica aerobika, pokazivala joj je vježbe za ruke. Ističe da su se često družile, ali nikad nisu tračale jer Lepu nisu zanimale priče o životima drugih ljudi.

- Pričale smo o životu, uvijek je bila nasmijana, nikad ozbiljna. Nije shvaćala život ozbiljno. Ona i Smoje bili su kao flaster. Nitko je nije mogao od njega odlijepiti. To je bila velika ljubav i poštovanje. Samo o njemu je govorila – kaže Nataša.

Neće se više naći takva žena

Voljela je popiti čašu vina, ali pritom je budno pazila da Smoje ne popije koju previše. Kad bi ušla u sobu u kojoj je Miljenko pio s prijateljima, on bi svoju čašu stavio ispred prijatelja, kao da je njegova. Ispio bi je čim bi mu Lepa okrenula leđa. Ona se čudila koliko prijatelji vole vino. Rado je dolazila “Kod Fife”. To je bio njezin omiljeni lokal. Vlasnik restorana na splitskoj Matejušici priča kako su Lepoj znali dostavljati hranu.

- Sve je voljela jesti, ali najviše pašticadu. U zadnje vrijeme nije izlazila. Jela je jako malo, a nakon obroka obavezno bi popila deci vina. Neće se više naći takva žena – kaže ugostitelj.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'
NE ODUSTAJU

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'

Reality zvijezda Marijana Seifert nestala je u Zagrebu 27. travnja 2022. Njezina obitelj ne odustaje od potrage. Sastavili su popis zahtjeva koje žele uputiti policiji i institucijama
Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece
SKUPA U POLITIČKIM VODAMA

Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece

Marija i Nino Raspudić nikada javno nisu govorili o svojoj vezi, a nakon što se Selak pojavila u Mostovoj emisiji 2020. godine sa drugim prezimenom, potvrđeno je da se par vjenčao