Show

Komentari 0

Žiri BestBooka odlučio: Jurica Pavičić ima knjigu mjeseca

Žiri BestBooka odlučio: Jurica Pavičić ima knjigu mjeseca

U petak, 9. listopada, u 20 sati predstavljamo roman ‘Prometejev sin’ Jurice Pavičića u knjižari Fraktura u zagrebačkoj Ulici kneza Mislava 17

BestBook i izdavačka kuća Fraktura udruženim snagama pokreću novu književnu platformu koja će čitateljima književne novitete približiti još malo više. Drugim petkom u mjesecu u novootvorenoj knjižari Fraktura predstavit će se najzapaženija domaća ili strana knjiga po izboru magazina BestBook. Prošlogodišnji dobitnik književne nagrade Fritz, kroničar starog i novog Splita te jedan od ponajboljih domaćih književnika, Jurica Pavičić, bit će prvi autor čiju će knjigu “Prometejev sin” zajednički predstaviti književni magazin BestBook i izdavačka kuća Fraktura.

O romanu koji je autor pisao imajući na umu film Vatroslava Mimice “Prometej s otoka Viševice” iz 1964. godine tek će se pričati kao o velikom romanu. Netom je objavljen u nakladi Profil, dok će o njemu u knjižari Fraktura danas razgovarati autor Jurica Pavičić i glavni urednik 24sata Goran Gavranović. Nakon maestralno napisane “Crvene vode”, ovaj autor u svojem novom romanu “Prometejev sin”, svojevrsnom nastavku nagrađenog romana, odlazi korak dalje. Ponovno je tu protagonist Gorki Šain, sin partizana Albina Šaina, koji se iskrcava na izmišljeni otok Škoj, kako bi uime strane tvrtke otkupio otočko zemljište u svrhu budućih turističkih investicija. Po dolasku na otok, koji mu je dobro znan iz djetinjstva, lokalni duhovi bit će sve samo ne spokojni. Kao i u drugim Pavičićevim romanima, snažno je prisutna simbolika, kao i isprepletenost povijesti i sadašnjosti, dok autor traga za uzrocima svega lošega što se nagomilalo u ljudima i oko njih...

Kritičari i urednici BestBooka izabrat će najbolje od najboljeg, dok će Fraktura ustupiti svoju kuću književnosti, trenutačno jedno od vibrantnijih i posjećenijih mjesta u gradu, kako bi se knjigu adekvatno i predstavilo. Pred publikom, u okružju knjiga. Jedan dan u mjesecu o knjizi će se razgovarati uživo, dok će tim književnim tribinama nazočiti autori, urednici, prevoditelji, književni kritičari... Svi oni koji su ili sudjelovali u stvaranju te knjige ili su pisali o njoj.

Dodatna popularizacija domaće i strane književnosti samo je jedan od razloga za pokretanjem tribine, kao i otvaranje dijaloga među čitateljima i zaljubljenicima u knjigu. Knjiga mjeseca prvenstveno je pokazatelj da se dobre knjige još pišu, izdaju, da za njih ima mjesta te da ih prepoznaju i struka i publika. Knjiga će se prije predstaviti na početnim stranicama mjesečnika BestBook, kao i dosad, dok će se potom predstaviti uživo pred publikom. Razgovor će se moći pratiti uživo na Facebooku 24sata i YouTubeu Frakture.

Najčitaniji članci