Show

Komentari 18

Živjela je na socijali, Potter joj je donio milijune, a optužbe da je transfobna zamalo uništile

Živjela je na socijali, Potter joj je donio milijune, a optužbe da je transfobna zamalo uništile

Prvu knjigu 'Harry Potter i Kamen mudraca' napisala je 1997. Joanne je tada odlučila uzeti umjetničko ime J.K., vjerovala je da muški pisci bolje prolaze i da je s tim inicijalima teško skužiti je li pisac muško ili žensko

J.K.Rowling (56), najpoznatija je kao autorica best seller knjiga o Harry Potteru koji su joj donijeli slavu i milijune. Bila je obožavana širom svijeta, svi su cijenili njeno mišljene, a potom je s jednim komentarom o trans zajednici narušila svoj ugled.

POGLEDAJTE VIDEO:

Rođena je kao Joanne Rowling, 31. srpnja 1965. u gradiću Yate. Otac Peter je po zanimaju bio inženjer, a majka Anne znanstvena tehničarka . Iako ima diplomu iz francuske književnosti, završetkom studija preselila se u Portugal gdje je poučavala engleski kao strani jezik.

Za Portugalca Jorgea Arantesa udala se 1992. godine i dobili su kćer Jessicu Arantes (28). Zbog nesuglasica u braku, par se ubrzo rastao i Joanne je uzela kćer i vratila se u Britaniju, živeći kratko kod svoje starije sestre u Škotskoj.

U tom razdoblju Joanne je ostala bez majke i bez posla, što ju je inspiriralo za jednu najčarobniju priču ikad napisanu. Jedne noći, kad nije mogla spavati dobila je ideju za priču o dječaku koji pohađa školu čarobnjaštva.

Author J.K. Rowling poses for photographers at a gala performance of the play Harry Potter and the Cursed Child parts One and Two in London

Prvu knjigu 'Harry Potter i Kamen mudraca' napisala je 1997. Joanne je tada odlučila uzeti umjetničko ime J.K., vjerovala je da muški pisci bolje prolaze i da je s tim inicijalima teško skužiti je li pisac muško ili žensko. Također, na taj način pokušala je sakriti svoj rod kako bi i dječaci čitali knjigu.

Nakon brojnih odbijanja od strane izdavača, knjiga je postala hit. Joanne je napisala još šest nastavaka: 'Harry Potter i Odaja tajni', Harry Potter i zatočenik Azkabana', 'Harry Potter i Plameni pehar', 'Harry Potter i Red feniksa', Harry Potter i Princ miješane krvi', 'Harry potter i Darovi smrti'.

Usprkos svim njezinim borbama koje je vodila, u svom govoru 2008. godine izjavila je: 'Kameno dno postalo je čvrst temelj na kojem sam izgradila svoj život'.

Priča je to o sirotom engleskom dječaku koji je ostao bez roditelja i na svoj 11. rođendan saznao da je čarobnjak koji živi u običnom svijetu, među 'bezjacima'.

Harry potom odlazi u školu čarobnjaštva, Hogwarts, i stvara odanu skupinu prijatelja s kojima će kasnije proživjeti brojne opasne pustolovine.

www.fanpop.com

Romani Harry Potter prevedeni su na više od 80 jezika. Prodano je više od 500 milijuna primjeraka romana. Svaka knjiga je doživjela svoje filmsko izdanje. 

Knjige su naišle na kritike Crkve, koja ju je optužila da djecu uči magiji.

- Ne preuzimam nikakvu odgovornost za luđake iz svoje religije - komentirala je Joanne, koja pripada Škotskoj protestantskoj crkvi.

Pixsell

Joanne se 2001. godine udala za škotskog doktora Neila Murrayja (50) u svom domu u Škotskoj. Par zajedno ima dvoje djece: David Gordon Rowling Murray (18) i Mackenzie Jean Rowling Murray (16).

J.K. na Twitteru  prati 14 milijuna ljudi, a nedavno se našla na meti mnogih zbog navodne transfobije. 

Kako živimo u dobu sveopće političke korektnosti, Joanne je povrijedila osjećaje jednog dijela svojih obožavatelja izjavom o 'ljudima koji imaju menstruaciju'. Na svom Twitter profilu sarkastično se referirala na temu roda i spola, što je očekivano izazvalo mnoštvo reakcija u komentarima. 

World Premiere of "Fantastic Beasts and Where To Find Them"

- Sigurna sam da je nekada postojala riječ za te ljude. Netko će mi pomoći. Wumben? Wimpund? Woomud? - napisala je spisateljica, misleći dakako na 'Women'. 

Ubrzo su se glavni glumci filmskog serijala ogradili od njezinog mišljenja. Daniel Radcliffe (32) koji igra Harryja Pottera komentirao je kako su 'transrodne žene su žene'.

Harry Potter And The Deathly Hallows: Part 2 UK Film Premiere - London

 Nadam se kako ovo neće pokvariti obožavateljima užitak čitanja njenih knjiga. Svaka izjava koja bi to pokušala opovrgnuti, briše identitet i dostojanstvo transrodnih osoba. Ako vi vjerujete da je određeni lik transseksualan, bezrodan ili rodno neutralan, da je gej ili biseksualan, to je između vas i knjige koju ste pročitali i taj je odnos svet. Nitko vam to neće i ne može promijeniti - napisao je glumac. Njegovom mišljenu se pridružila i Emma Watson (31) koja je na filmskom platnu utjelovila 'Hermione Granger' i glumac Rupert Grint (32) koji je igrao Harryjevog najboljeg prijatelja 'Rona Weasleyja'.

PA/PIXSELL

Bivši fanovi autorice su potom krenuli paliti svoje voljene primjerke 'Harryja Pottera' i javno se odrekli svoje nekadašnje književne heroine, a konsenzus među zajednicom je da Rowling već godinama svojim kontroverznim stavovima pokušava doći do toliko željene pažnje te ostati relevantnom. 

Pixsell

Rowling je komentar napisala na Twitteru na početku korone, zadnjih godinu je nije bilo na društvenim  mrežama, ali se ipak odlučila vratiti.

POGLEDAJTE VIDEO: NIVES RAZBILA BMW