Obavijesti

Show

Komentari 25

Životna priča Vere Zime: Prije sam radila kao kondukterka

Životna priča Vere Zime: Prije sam radila kao  kondukterka
1

JEDINA CURA Od 140 kandidata samo je četvero primljeno na akademiju, tri dečka i Vera. Profesor hrvatskog u gimnaziji već ju je tad prozvao glumicom

VIDEO

Kako i priliči istinskim divama, proslavljena glumica Vera Zima (64) promijenila je pravo ime. Rođena je kao Vjeročka Zimova, a djetinjstvo i mladost provela je u Pločama.

- Majka mi je bila Dalmatinka, s brda u okolici Ploča, a tata Slovak. Došao je na more iz Vojvodine i ostao. Njihova je ljubavna priča kao iz romana. Mama je s 18 godina ostala udovica, sve je to bilo pomalo tužno. Njezin je suprug preminuo rano od šećera. Djed i baka su mog tatu dočekivali s puškom na kućnom pragu, ali nasreću, preživio je. To je sve život. Često te ošine sudbina pa se snalazi kako znaš - ispričala je glumica. Od majke je, kaže, naslijedila ljepotu i dobrohotnost, koju nije slomio ni kamen ni sudbina, a od oca je pokupila racionalni dio.

- Majka je bila pravi borac, jako zgodna i brižna prema nama. Držala je sve kutove kuće i svoju obitelj kao na dlanu. Otac, iako nije bio strog kao oficir, ali nije znao pokazati ljubav – priča Vera. 

'Mala s kamena', kako su joj tepali kolege, oduvijek je željela biti prva u svemu. Zato nije čudilo kad je prije studija glume od svoje 16. godine sebe uzdržavala radeći kao kontrolorka na autobusnoj liniji Drvenik – Ploče.

S obitelji u djetinjstvu

Mama uvijek zna najbolje

Kad je išla u Zagreb, mama joj je zašila pomalo novca u odjeću i rekla: ‘Kćeri, čuvaj ono u gaćama!’. Vera nije slušala savjet.

Njezin talent su rano prepoznali

Profesor hrvatskog u gimnaziji već ju je tad prozvao glumicom. Tjerao ju je da vodi kvizove između gimnazijalaca i vojnika.

'Mamin prvi suprug umro je od šećera, a djed i baka su novog udvarača, Verina tatu, dočekivali s puškom na kućnom pragu'

Mlađoj sestri bila je uzor

Kad sam išla u Zagreb, mama me stalno ispitivala što ću obući i koju torbu nositi. Tako mi je s posebnom pažnjom zašila novac u hlače i u torbu te dio negdje drugdje. Na željezničkoj postaji, prije nego što je vlak krenuo, viknula je: ‘Kćeri, čuvaj ono u gaćama!’. Nisam slušala taj savjet. Barem prva dva desetljeća – rekla je Vera.

Kad je zaigrala u ‘Baladama Petrice Kerempuha’ koje je režirao Rade Šerbedžija, Vera je glumila i svirala harmoniku 

Odmalena je imala potrebu dokazivati se. Profesor hrvatskog jezika iz gimnazije, Zvonko Barbir, već ju je u srednjoj školi prozvao glumicom, pa je Vera upisala Akademiju dramskih umjetnosti. Na prijamnom ispitu bila je jedina žena u generaciji. Od 140 kandidata samo je četvero studenata primljeno.

- Barbir me poticao da vodim kvizove između gimnazijalaca i vojske. Voljela sam se pokazivati, uživala sam u tome. Nisam imala ni zrna soli u glavi niti sam znala što me čeka i što je gluma. Osjetila sam tu euforiju mladosti i vodila me potreba za pokazivanjem i dokazivanjem – priča nam Vera, čija je mlađa sestra Duška također prava umjetnička duša. Ona je isto željela postati glumica i u tome je uspjela. Godinama glumi u amaterskoj glumačkoj družini, a počinje pisati i svoju treću knjigu.

- Bila je ljubomorna na mene jer sam znala glumiti svakome tko je došao na kavu k nama. Mama je samo cvala i cvala – sjeća se Vera.

'Uživala sam s Reljom i Vanjom’

Odmah nakon završetka Akademije upala je u ekipu koje se rado prisjeća. Relja Bašić i Vanja Drach iz Teatra u gostima pozvali su je da s njima radi hit predstavu Ivana Kušana 'Čaruga', pa se tako već kao mlada glumica našla na pozornici među velikanima glumišta.

Glumački doajeni Vanja Drah i Relja Bašić  pozvali su mladu Veru u svoju glumačku družinu Teatar u gostima.

- Ta prilika mi je bila velika škola i kumovala je mojem samopouzdanju. U predstavi su bili, to uvijek napominjem jer ih se želim prisjetiti: Franjo Majetić, Relja Bašić, Fabijan Šovagović, Vanja Drach, Ivo Serdar, Ana Karić, Pero Juričić i Stjepan Bahert – nabraja Zima. Čuvena drama u toj je produkciji izvedena 220 puta, a Veru su često u garderobi dočekivali buketi cvijeća.

‘Ne odričem se svojih uspomena’

- Bilo je obožavatelja, samo tad nisam zapravo bila svjesna toga. To je poznato prokletstvo. Željela sam imati više kose, više centimetara, uvijek nešto… Sad znam da sam bila ljepotica. Neki ljudi imaju sreće da ljepše stare, a ja ne. A opet, ni dan danas nisam ni za nikakve estetske operacije, iako mi je 65 godina – kaže glumica. Dodaje kako svaki dan vježba i pliva, ali da to ne znači da ne živi bez poroka.

– Pušenje me ljuti. Iako, ruku na srce, nije mi to jedini porok, volim popiti i čašu vina – objašnjava Vera, koja se s posebnim užitkom prisjeća svojih putovanja diljem Jugoslavije.

S Fabijanom Šovagovićem igrala je u kultnoj Kušanovoj predstavi ‘Čaruga’

- Prošli smo gotovo sva mjesta u bivšoj državi, a posebno sam se naputovala s Teatrom u gostima. Išli smo na ‘istočnu turneju’, koja je krenula od Apatina u Vojvodini do južno od Skoplja - prisjetila se doajenka hrvatskoga glumišta. U Zagreb se, kaže, zaljubila na prvi pogled, a posebno je veseli što stanuje u blizini trešnjevačke tržnice. Ondje kupuje namirnice za zimnice, koje rado pravi.

- Volim raditi zimnicu jer obožavam plac. Tamo sam svaki dan. Obvezno u ovo doba godine radim šalšu i sataraše, pa si natrpam škrinju. Pečem i paprike, a rado pravim i pekmez - dodaje.

Sa Špirom Guberinom briljirala je u kazališnom remek-djelu ‘Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja’.

Iako kaže da je gluma kruh sa sedam kora, Vera nikad nije pomišljala na promjenu profesije.

- Teško je to zanimanje, ali sve bih ponovila. Iduće godine idem u mirovinu, ali još važem tu odluku. Ne želim još stati i osvrtati se jer me rad uvijek veselio – završava s osmijehom.

Zima obožava svoju zimnicu

Veseli me pripremanje zimnice, a pušenje me ljuti. iako, ruku na srce, to mi nije jedini porok. volim si priuštiti tu i tamo čašu vina

Miljenica 

Obožavatelji su veru obasipali buketima cvijeća, koji su joj stizali iz cijele Jugoslavije

Ivi Gregureviću glumila je suprugu u 74 epizode serije ‘Odmori se, zaslužio si’ 
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...
SKRIVA GA OD DJEVOJAKA

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...

Vatrena Claudia koja se proslavila izazovnim navijačkim kombinacijama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, otkrila nam je da je sretno udana. Prisjetila se i najvažnijeg dana u svom životu
Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'
'NIJE DOVOLJNO DOBRA ZA NJEGA'

Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'

Lauren Fryer i Declan Rice prošle su godine dobilli sina, a britanka je zbog maltretiranja obrisala sve objave s društvenih mreža...