Obavijesti

Show

Komentari 1

'Zlatna mladež u socijalizmu ipak je bila obrazovanija...'

'Zlatna mladež  u socijalizmu ipak je bila obrazovanija...'
4

Kao kazališni komad Zagrepčanka je prvi put postavljena 1976. u Zagrebu i smatra se jednim od najvećih hitova nacionalne kazališne kuće u sedamdesetim godinama 20. stoljeća

VIDEO

Uzbuđena sam. Tijekom dva mjeseca proba dosta smo improvizirali na temu scena koje radimo. Imali smo zadane situacije i išli smo kroz improvizacije da dođemo do odnosa. Kad smo to napravili, vratili smo se na adaptaciju teksta dramaturga Patrika Gregureca. Riječi su to mlade glumice Nikoline Prkačin uoči današnje premijere predstave "Zagrepčanka".

Kao kazališni komad Zagrepčanka je prvi put postavljena 1976. u Zagrebu i smatra se jednim od najvećih hitova nacionalne kazališne kuće u sedamdesetim godinama 20. stoljeća, a nastala je prema romanu Branislava Glumca, objavljenog prvi put 1974. U međuvremenu je postao bestseler - dosad je prodan u više od 200 tisuća primjeraka.

Današnju koncepciju i adaptaciju potpisuju redatelj Dražen Krešić i dramaturg Patrik Gregurec, a igraju (u alternacijama) mladi zagrebački glumci i glumice - Tea Harčević, Nikolina Prkačin, Domagoj Janković i Bernard Tomić.

- Mnogo se toga, a opet tako malo, promijenilo otkad je publika prvi put upoznala Marijanu i Vanju, glavne (anti)junake kultne Zagrepčanke. Okolnosti u kojima su živjeli i ljubili Marijana i Vanja možda su se promijenile, no priča o strastvenoj, ali nemogućoj ljubavi, opterećenoj klasnim i statusnim razlikama, i danas je svježa i moćna.

Sudstvo kao u sjajnoj komediji: 'Razbijeni vrč' je napeta priča o korupciji i nedostatku morala
Sudstvo kao u sjajnoj komediji: 'Razbijeni vrč' je napeta priča o korupciji i nedostatku morala

Dojam o predstavi rekla nam je i Nikolina Prkačin.

- Puno toga iz romana me se dojmilo. Zanimljiva mi je zlatna mladež iz doba socijalizma, za razliku od današnje čini mi se da je bila obrazovanija. Oni naravno tulumare, ali Marijana je intelektualno superiorna nad svim svojim prijateljima. Slobodna, superiorna, drska, inteligentna mlada žena koja se spremna mijenjati, ali društvo tog vremena nije bilo spremno na promjene. Našla je i osobu s kojom bi htjela tu promjenu, ali na kraju nije bilo po njezinu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...
SKRIVA GA OD DJEVOJAKA

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...

Vatrena Claudia koja se proslavila izazovnim navijačkim kombinacijama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, otkrila nam je da je sretno udana. Prisjetila se i najvažnijeg dana u svom životu