Obavijesti

Show

Komentari 8

Znate li da vam Hello Kitty može biti kuma na vjenčanju?

Znate li da vam Hello Kitty može biti kuma na vjenčanju?
6

Iako je jedan od najpopularnijih animiranih likova na svijetu, o njoj dosad nije snimljen niti jedan dugometražni film. Hello Kitty uskoro će proslaviti 40. rođendan

VIDEO

Ona je rođena 1. studenog 1974. godine i uskoro će proslaviti 40 godina. Živi u Londonu s mamom Mary, tatom Georgeom i sestrom blizankom Mimmy. I iako će ući u peto desetljeće, baš se nimalo nije promijenila. Nije ostarjela, ne muče je bore ili sijeda kosa, ne vježba da bi ostala u formi, a i svih tih 40 godina ide u treći razred osnovne škole. Obožava čajanke s prijateljima, a životni moto joj je da “ne možeš imati previše prijatelja”. Sve je to moguće jer ona je najpoznatija maca na svijetu, Hello Kitty. Zapravo, neki će reci maca, drugi pak da je ona djevojčica, no nepobitna je činjenica da je slatku i uvijek dobro raspoloženu Kitty prije četiri desetljeća osmislila Yuko Shimizu. Tadašnji direktor tvrtke Sanrio, u kojoj je mlada Yuko radila, prvotno i nije bio previše impresioniran malenom bijelom macom koja nosi veliku crvenu mašnu. Rekao je da nije “jako ružna” i odlučio ju je ipak pustiti u prodaju.

Prvi put se pojavila u javnosti na plastičnom novčaniku za kovanice. Kitty je bila namijenjena malim djevojčicama i zapravo je odmah postala hit. Prvih godinu dana nije imala ime, a onda je konačno odluka pala na Hello Kitty. Dizajnerica je zamislila da je rođena u Londonu jer je tada britanska kultura bila iznimno popularna u Japanu. I dok Sanrio danas zarađuje milijarde dolara godišnje na “bijeloj slatkici”, Yuko je dvije godine nakon što je smislila Kitty dala otkaz i posvetila se osnivanju obitelji. Danas Yuko Yamaguchi još radi kao dizajnerica i osmislila je još mnogo likova, no niti jedan nije postigao ni približan uspjeh kao Kitty White. I dalje je svi fanovi zovu “Mama Kitty”. U početku su je kupovale samo djevojčice, ali danas je obožavaju i veliki i mali, djevojčice, ali i poneki dječaci. Kitty je od početka zadržala osnovni oblik, no mijenjali su dizajn njezine odjeće i poslova. Tako je početkom 80-ih Kitty počela igrati tenis.    

Dizajn je otisnut na digitalni sat, a sportašica Kitty zaradila je milijune. Poslije je bila i princeza, sirena, glazbenica, astronaut, igrala je bejzbol, vozila bicikl i mnogo drugih stvari jer se dizajneri trude osvježiti je i dodati joj nove modne dodatke. Tako je 90-ih uvedena najveća promjena i Kitty više nije imala crvenu mašnu na glavi nego veliki cvijet. Bilo je to novo doba za djevojčicama omiljeni animirani lik.

Danas su jednako popularne verzije i s cvijetom i s mašnom. No ni u jednoj verziji Kitty nema usne. Iz Sanria kažu da je to zato što “Kitty govori iz srca i nije vezana uz niti jedan određeni jezik. Ona je namijenjena cijelom svijetu”.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Može je se naći i na najjeftinijim i na najskupljim proizvodima, a obožavatelji joj dolaze iz svih društvenih slojeva i iz cijelog svijeta. Ipak, nikada nije snimljen dugometražni animirani film u kojem bi glavna junakinja bila Kitty. Osamdesetih je osmišljena kratkometražna emisija u kojoj su glavne uloge bile Kitty i Mimmy - velike plišane lutke poput maskota. Prva epizoda emitirana je 1981. i zvala se “Kittyn i Mimmyn novi kišobran”. Potom je devedesetih Kitty oživjela u 13 polusatnih crtanih epizoda u kojima je s prijateljima i sestrom Mimmy na svoj način ispričala najpoznatije bajke na svijetu poput “Pepeljuge”, “Snjeguljice” i drugih. Poslije je Kitty na malim ekranima izdržala više od 12 godina. Naime, toliko je emitiran serijal “Hello Kitty Paradise” (“Hello Kitty raj”) na TV Tokyju i time je postala najdugovječnija emisija za djecu na toj televizijskoj postaji. Emitirana je od 1999. do 2011. jedanput tjedno i to utorkom u 7.30 sati. Reprize crtića se i danas prikazuju na mnogim svjetskim televizijama. Navodno se sprema novi serijal animiranih filmova koji bi trebali biti rađeni u 3D tehnici. 

Devedesetih je otvoren i zabavni park tvrtke Sanrio, Puroland. I dalje je jedan od najpopularnijih tematskih parkova u Japanu uz Disneyev iako je prve tri godine od otvaranja poslovao s gubicima. Posjetitelji mogu uživati u raznim vožnjama posvećenim Kitty, voziti se u automobilu s njezinim likom i jesti takvu istu hranu. Osim toga, možete se ondje i vjenčati, a kumovi će vam biti Kitty i njezin najbolji prijatelj Dragi Daniel koji će vam poslužiti tortu s njezinim likom. Ondje se priprema i na neki način glavna proslava njezina nadolazećeg rođendana. Osim Purolanda, otvoren je još jedan Harmonyland u Japanu, a postoje i tematski parkovi u Maleziji Sanrio Hello Kitty town te Hello Kitty House u Bangkoku. Tisuće obožavatelja iz svijeta odlaze onamo družiti se s najpopularnijom macom, odnosno kako se saznalo u kolovozu, djevojčicom.


- Hello Kitty nije mačka. Ona je crtani lik slatke djevojčice. Kada ste je vidjeli da hoda ne četiri noge? Nikada. Hoda i sjedi poput čovjeka - rekla je antropologinja Christine R. Yano, autorica knjige “Pink Globalization: Hello Kitty’s Trek Across the Pacific” za Los Angeles Times. Izazvalo je to pravu pomutnju.

- Kitty je jednostavno lik kojeg može bilo tko voljeti. Nema usta kako bi joj lice bilo bezizražajno pa promatrač zato može zamišljati da je istog raspoloženja kao i on. Može portretirati bilo kojeg čovjeka i to je jedan o razloga njezine globalne popularnosti - zaključila je Christine, koja je pripremala i retrospektivnu izložbu u Los Angelesu za Kittyn 40 rođendan. Sanrio već cijelu godinu smišlja različite načine kako proslaviti. Tako je Kitty postala i prva lutka u svemiru. Naime, djevojčica iz Kalifornije lani ju je u balonu “poslala u svemir”.

No kompanija Sanrio plišanu Kitty u lipnju je lansirala iz Rusije na japanskom satelitu Hodoyoshi-3. Ona sada kruži oko zemljine orbite. I u svemiru Kitty “komunicira” s obožavateljima. Naime, tvrtka je napravila posebnu stranicu na koju obožavatelji mogu slati poruke i želje na japanskom i engleskom. A tvrtka svaki dan odabere jednu posebnu poruku koju objavi na stranici.

- To su ili rođendanske čestitke za Kitty, ali i poruke kojima želite reći nekom posebnom da ga volite ili slično iz svemira - rekao je Kazuo Tohmatsu, glasnogovornik Sanria. Za sada se ne zna tko će sve od slavnih čestitati Kitty rođendan, no s obzirom na to da je vole i holivudske glumice, kao i pjevačice poput Mariah Carey, Katy Perry, nitko ne sumnja da će ludih i originalnih čestitki biti. 

S Kitty možete letjeti iz Pariza u Taipei 

Od 29. listopada posebno uređen Boenig 777-300ER kompanije EVA Air letjet će na relaciji Pariz - Taipei. Kažu da se su odlučili uvesti letove Hello Kitty kako bi na njima svi bili veseli i sretni jer Kitty tako djeluje na većinu ljudi. Osim što je avion izvana oslikan likom Kitty i njezine obitelji, putnike će dočekati stjuardese s kutama, jastučićima, dekicama i svim ostalim predmetima s likom omiljene mace. Na letu će se posluživati i zdrava hrana Hello Kitty.

Za japansku bobtail mačku vjeruje se da donosi sreću     

Dizajnerica Yuko Shimizu inspiraciju za Kitty pronašla je u drevnoj i vrlo popularnoj japanskoj bobtail mački. Pasmina je to koja je u japanskoj tradiciji i ima upečatljiv orijentalni izgled. Od drugih pasmina se razlikuje po kratko odrezanom repu, po kojemu je i dobila ime (na hrvatskom bobtail znači kratki rep). U Japanu vjeruju da bobtail mačka donosi sreću, pa nije neobično da mnoge kuće i uredi imaju porculanske mačke (japanski maneki-neko). Gotovo uvijek maneki-neko ima podignutu šapu kao znak dobrodošlice.     

Na svim hrvatskim kioscima i internetskoj trgovini Mondo u prodaji je prvi od dvanaest kompleta 'Kod kuće s Hello Kitty' koji će izlaziti svaki tjedan. U svakom kompletu nalazi se slikovnica i namještaj, a u svakom drugom kompletu uz navedeno se još dobiju i kartonski elementi od kojih se složi kuća. Prvi komplet donosi još i informativnu brošuru te vodič za slaganje kućice. Cijena prvog je 19,90 kuna, a svih ostalih kompleta Hello Kitty 39,90 kuna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'
BIO NA SUDU

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'

Haris je u istoj košulji koju je odabrao za brakorazvodno ročište, nastupio u zagrebačkom Mintu ranije ovaj mjesec. Nakon što je izašao sa suda, medijima je rekao kako je službeno razveden

Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...
ATRAKTIVNA CRNKA

Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...

Žana Štrbac Kukolj bila je omiljeno lice emisije 'Nova lova', a sudjelovala je i u reality showu 'Farma'
Bahra uputila savjet Dragani Mirković:  'Nije baš zgodno što nema nešto ušteđenog novca'
PODRŽALA PJEVAČICU

Bahra uputila savjet Dragani Mirković: 'Nije baš zgodno što nema nešto ušteđenog novca'

Ja bih se isto razvela od Tonija na Draganinom mjestu, rekla je Bahra Zahirović iz emisije 'Ljubav je na selu'