Obavijesti

Sport

Komentari 3

A gdje su njega izvukli?! I HNS se čudi odakle na službenom plakatu Eura bivši hajdukovac

A gdje su njega izvukli?! I HNS se čudi odakle na službenom plakatu Eura bivši hajdukovac
12

Hrvatska je, prema kladionicama, deveti favorit za osvajanje Eura U-21 i drugi favorit skupine, iako i Španjolska i Ukrajina imaju skuplje momčadi. 'Čovjek od 100 milijuna eura' tek se priključio, a Skočiću je to - izbornički debi!

VIDEO

Opa, Hrvatska?, podigao je glavu recepcioner u hotelu gledajući osobnu kartu i trudeći se izgovoriti baš Hrvatska, ne Croatia.

- Ajme kako mi je žao što ste izgubili. Kakva momčad, kakva generacija... - odmah je nastavio o finalu Lige nacija, i ne znajući da je povod našeg dolaska u Bukurešt također nogomet.

Možda i ovdje Hrvatska nešto napravi, s jednom novom generacijom. Euro U-21, znate..., govorio sam mu, ali blijed pogled odao je da i ne zna da se u njegovom gradu sljedeća dva tjedna igra Europsko prvenstvo mladih.

VIDEO

I već u srijedu vidjet ćemo ima li Hrvatska neku novu generaciju "vatrenih". Odnosno, kako je prije polaska rekao izbornik Dragan Skočić:

- Volio bih da mlada reprezentacija poprimi taj pobjednički mentalitet kao A vrsta.

Zagreb: Izbornik U-21 reprezentacije objavio popis za Europsko prvenstvo

E, taj se mentalitet gradi godinama, kroz uspjehe i neuspjehe, a ovaj Euro bit će samo jedna, nekima i prva stuba na tom putu. Počevši sa Skočićem, kojem će otvaranje Europskog prvenstva u srijedu od 18 sati protiv Ukrajine biti izbornički debi! Jer preuzeo je momčad od Igora Bišćana nakon kvalifikacija, Bišćan je vodio i prijateljske utakmice u listopadu i ožujku, a otad pripremnih susreta više nije bilo.

- Tehniku imamo, samo želim da budemo hrabri i agresivni - dodao je Skočić.

U hotelu s našima nema ostalih reprezentacija, a nema ni navijačke gungule. Potpuni mir u pripremi za otvaranje Eura.

Revijalna utakmica povodom 100. godišnjice Zagreba?kog nogometnog saveza

Hrvatska je, prema tržišnoj vrijednosti momčadi, pretposljednja u skupini, Skočićevih 23 vrijede na Transfermarktu 68,7 milijuna eura, pri čemu je na vrhu Martin Baturina s 15, pa napadači Beljo (6,5) i Šimić (pet milijuna). Ukrajina je gotovo dvostruko skuplja sa 113,25 milijuna eura, ali to je mala varka. Naime, najvrjedniji je ukrajinski igrač 'čovjek od 100 milijuna eura' Mihajlo Mudrik, no nogometaš Chelseaja, čija je procjenjena vrijednost 60 milijuna, tek je u utorak došao u Bukurešt jer bio je u kadru A reprezentacije u kvalifikacijskoj utakmici protiv Malte u ponedjeljak i premda nije zaigrao, došao je s ozljedom lista zbog koje će vjerojatno propustiti cijeli Euro.

Susret mladih reprezentacija Hrvatske i Estonije u kvalifikacijama za Europsko prvesntvo

No prije će zaigrati on nego čovjek čije lice krasi brojne plakate u Bukureštu, počevši od zračne luke. Naime, na najavnim plakatima za Euro po jedan je igrač iz svake reprezentacije naše skupine. Odnosno, barem je tako mislio genijalac koji je slagao plakat. Pa se na njemu, ni kriv ni dužan, našao bivši igrač Slavena Belupa i Hajduka, sada Züricha, Nikola Katić! Koji ima 26 godina i posljednji je put za Hrvatsku U-21 zaigrao u lipnju 2019.!

- Baš smo se i mi čudili kad smo vidjeli plakate, pa mogli su nas pitati, savjetovati se kojeg igrača da stave - rekli su nam iz HNS-a.

Doista, tako su mogli i Luku Modrića staviti na plakat. Nešto je veća faca i magnet za navijače, a ima jednako veze s ovim Eurom kao i neočekivani maneken "vatrenih" Katić...

Nasmiješeni volonteri na Rapidovom stadionu, na kojem će Hrvatska igrati prve dvije utakmice, nisu baš imali petice iz engleskog jezika (ako su ga uopće učili u školi), a i Uefa je promašila s videom u kojem predstavlja sve sudionike Eura, jer kao hrvatski 'key player' vrti se, nažalost ozlijeđeni, Luka Sučić.

No, unatoč tome, Hrvatska je prema kladionicama drugi favorit skupine i deveti favorit za osvajanje Eura. Na pobjedu protiv Ukrajine je koeficijent 2,3 (na Ukrajince 3,3), na osvajanje skupine 8 (na Španjolsku 1,48, Ukrajinu 11, a Rumunjsku 15), a na zlato između 26 i 41. Prvi je favorit Španjolska, na koju je tečaj između 4,5 i 5,5. U ponudi za najboljeg strijelca EP-a je Roko Šimić, na kojeg je tečaj između 51 i 67.

Hrvatska nema neku bogatu povijest na europskim U-21 prvenstvima, tek je četiri puta bila na završnom turniru i jednom prošla skupinu, pod Bišćanovim vodstvom 2021., kada je u četvrtfinalu izgubila od Španjolske 2-1 nakon produžetka. Iz tadašnjih prvih 11 sada je u Rumunjskoj Franjić, te od tadašnjih pričuva Pandur, Čolina i Krizmanić.

Zato u povijesnoj knjizi rekorda Eura U-21 povećalom treba tražiti Hrvate. Tu su tek Igor Tudor i Darijo Srna. I to Tudor među najboljim strijelcima (!?) jer s dva je gola 2000. podijelio tu titulu s Česima Jarolimom i Došekom, dok je Srna treći među igračima koji su nastupili na Euru U-21 pa potom upisali najviše nastupa za A reprezentaciju. Srni ih Uefa navodi 133, ispred njega su samo Šveđanin Svensson i Grk Karagounis, a iza Xavi, Podolski, Čech, Schweinsteiger...

Tko će od Skočićevih jurišnika iz Bukurešta doći do najviše 'kapica' u A vrsti?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?
KALKULACIJE

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?

Sudar odluke mogao bi se dogoditi, i vjerojatno će to zaista i biti, međusobni derbi na Rujevici u nedjelju (19.30 sati). Rijeka dočekuje Dinamo u izravnom okršaju

Erlić: Skupljali smo boce i živjeli u štali. Plakao sam svaku večer kada sam došao u Dinamo...
OTVORIO DUŠU

Erlić: Skupljali smo boce i živjeli u štali. Plakao sam svaku večer kada sam došao u Dinamo...

Kao mali sam navijao za Hajduk i nadam se da ću jednog dana zaigrati na punom Poljudu. A završio sam za kuhara i volio bih napraviti ručak Severini i večeru Cristianu Ronaldu. Benzema se naljutio kad sam ga uštipnuo
Sopić: Častio sam na benzinskoj unatoč porazu, a u klubu su me dočekala samo smrknuta lica...
JUTRO NAKON PORAZA

Sopić: Častio sam na benzinskoj unatoč porazu, a u klubu su me dočekala samo smrknuta lica...

Cijela je Hrvatska bila sigurna da ćemo izgubiti i evo, gospodo, izgubili smo, a i dalje imamo sve u rukama. Ako želimo biti prvaci, moramo jednom dobiti i Dinamo. Svima sam u klubu rekao "Nemojte da ja, Zagrepčanin, budem veći optimist od vas, Riječana"