Obavijesti

Sport

Komentari 34

A tek mu je 40: Doktor Ivo nije izgubio od Đokovića 11 godina

A tek mu je 40: Doktor Ivo nije izgubio od Đokovića 11 godina
1

Hrvatski tenisač Ivo Karlović slavi 40. rođendan. Jedan od najupečatljivijih likova svjetskog tenisa ugazio je u peto desetljeće života, a o mirovini i odustajanju od tenisa ni ne pomišlja

VIDEO

Kao i prošle godine Doktor Ivo odlučio je 'prevariti' sistem i umjesto na tvrdoj podlozi Dubaija ili Acapulca proslavio je svoj 40. rođendan tiho i u krugu obitelji, baš kao što je izgradio i svoju karijeru, tiho i uz podršku najbližih. 

'Div sa Šalate' rođen je 28. veljače 1979. godine u Zagrebu, a u profesionalnom je tenisu od 2000. godine. Neuobičajeno visok za tenis, dugog koraka i ne baš laganog pokreta, Ivu su mnogi smatrali zalutalim u ovaj sport, a danas im Ivo samo lagano maše s 89. mjesta ATP liste

Ali dobroćudni 'div sa Šalate' nije se obazirao na druge. Posvetio se tenisu, radio je ono što voli, naporno trenirao i predstavio se svijetu na najbolji mogući način na Wimbledonu 2003. kad je u prvom kolu šokirao Lleytona Hewitta. Bio je član i hrvatske reprezentacije koja je 2005. osvojila Davis Cup. 

U veljači 2007. godine kad je u finalu San Josea izgubio od Andyja Murraya. No, dva je mjeseca kasnije uspio. Na zemlji Houstona slomio je Mariana Zabaletu  sa nekarakterističnih 6-4, 6-1.

Tada je krenuo i njegov rapidni uspon.i osvajanje turnira u Stockholmu na tvrdoj podlozi i na travi u Nottinghamu. Naslov u Nottinghamu obranio je i sezonu kasnije, a 2008. imao je i renking karijere. Bio je 14. na ATP listi. Svoj uspjeh je gradio na servisu-smeč igri i svoje je nedostatke uvijek znao staviti sa strane dobrim starim as servisom.

screenshot/YouTube

A, ako ste se pitali je li bio koji meč da Ivo nije opalio niti jedan as, i toga je bilo. Bilo je to 2008. u Monte Carlu protiv Francuza Gaela Monfilsa. Naravno, taj meč je dobio Monfils 7-6, 6-1. Nakon tog meča novinari su se šalili da je 'div sa Šalate' vjerojatno igrao lijevom rukom. 

Nezaboravno četvrtfinale s Federerom i Karlovićeve sunčane naočale

Godinu dana nakon tri osvojene titule Ivo je igrao i četvrtfinale Wimbledona protiv Rogera Federera. Najveći protiv najvišeg tenisača ikad. Nakon izgubljenog prvog seta Ivo je na teren izašao u crnim sunčanim naočalama. 

AFP

- Još mu samo nedostaje kožna jakna i motor - šalili su se tad Englezi, a Ivo je taj meč izgubio glatko u tri seta. 

Nakon toga je do danas osvojio još pet turnira, a osvojio je srca mnogih navijača diljem svijeta. Njegova pojava izaziva osmijeh, a stil igre budi vremena servis-voleja. Najviši je i najstariji igrač na ATP listi, a o njegovom broju ispucanih aseva više nije potrebno ni razgovarati.

Nažalost, u svojem dvorištu nije uspio donijeti Hrvatskoj drugu salataru. Bio je tada hit popularni 'meme' s natpisom 'Spavaš li mirno Del Potro Juane Martine', Karlović se vratio u reprezentaciju, ali Federico Delbonis je u petom meču odnio 'salataru' u Argentinu. 

Što i kako dalje? 'Ma igrat ću do 50.'

Izjavio je Ivo Karlović kako bi mogao igrati do 50., a poznavajući njega to i nije nemoguće. To je pokazao i ove godine kad je skoro osvojio indijski Pune. Još jedan 'div' stajao je s druge strane i na kraju pobijedio. Kevin Anderson. Omjer mu je ove sezone 5-5, a već ima ispaljenih 299 aseva. Svakim novim mečom samo podebljava brojku od 13 222 asa u karijeri, a ni najboljima nije svejedno kad ga sretnu na terenu.

U prilog tome govori i njegov pozitivan omjer protiv trenutnog broja jedan, Novaka Đokovića. 'Div sa Šalate' slavio je u njihova dva zadnja susreta, a srpski tenisač protiv Ive nije slavio još od Hamburga 2008. Rijetko se koji četrdesetogodišnjak može pohvaliti da od njega strahuju i najbolji s ATP liste. 

Tennis - Australian Open - Second Round

Vrijeme za mirovinu? Kad je u pitanju Ivo Karlović, volio bih da do toga ne dođe. Na nama je samo da zaplješćemo pa i legendi hrvatskog i svjetskog tenisa i zaželimo mu svu sreću u nastavku karijere. Tko zna što nas još čeka i koju će trešnju Ivo staviti na svoju tortu.

No, bilo kako bilo, jedan je Doktor, a to nije Valentino Rossi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Čistio je štale, nitko nije htio s njim na basket, zezali ga da je debeo. Sad je treći put MVP...
JOKIĆEVA ŽIVOTNA PRIČA

Čistio je štale, nitko nije htio s njim na basket, zezali ga da je debeo. Sad je treći put MVP...

Nikola je bio užasan. Mislim, stvarno užasan. Ne možete zamisliti koliko je bio loš, prisjetio se Nikolin brat utakmice u kojoj ga je skautirala Barcelona. Tamo nije otišao, ali zato je danas na vrhu košarke

VIDEO Ovaj Bayer je čudo! Ne zna za poraz 49 utakmica u nizu, Stanišić zabio u 97. minuti
KAD IDE, IDE

VIDEO Ovaj Bayer je čudo! Ne zna za poraz 49 utakmica u nizu, Stanišić zabio u 97. minuti

Bayern Leverkusen je i u 49. utakmicu u nizu ostao neporažen i tako postavio rekord. Gubili su od Rome 2-0, ali opet su se izvukli u sudačkoj nadoknadi. U finalu Europske lige igrat će protiv Atalante
Marca: Modriću na osobnoj piše 38 godina, ali on je vječan. Taj je potez zapalio fitilj u Madridu
NEUNIŠTIVI LUKA

Marca: Modriću na osobnoj piše 38 godina, ali on je vječan. Taj je potez zapalio fitilj u Madridu

Sad se malotko ili nitko neće sjediti njegova trka i krađe lopte Musiali na rubu šesnaesterca kad je bio jedan na jedan protiv Lunina, piše izvjestitelj Marce za Real i hvali hrvatskog velemajstora